Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet niets in de structurele inzet van realtime gezichtsherkenningstechnologie waarbij mensen continu en overal in kaart worden gebracht. Dit past niet bij de samenleving die de minister voorziet, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Gezichtsherkenningstechnologie kan bijdragen aan de veiligheid in het land, merkt de minister op. Politie vergelijkt al lange tijd handmatig afbeeldingen, wat een tijdsintensief proces is. "Met de enorme toename van het beschikbare beeldmateriaal is handmatige vergelijking bijna onbegonnen werk. Geautomatiseerde gezichtsherkenning is daarom noodzakelijk voor de taakuitvoering van de politie", schrijft Grapperhaus.
Geautomatiseerde gezichtsherkenning is geen realtime herkenning. Daarnaast moet dit binnen bestaande wettelijke waarborgen en regelgeving plaatsvinden, aldus de minister. Grapperhaus stuurde zijn brief naar aanleiding van het Algemeen Overleg Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing dat op 20 juni plaatsvond. Tijdens het debat uitte GroenLinks-Kamerlid Buitenweg haar zorgen over het gebruik van camera’s waarbij mensen continu in kaart worden gebracht, en de invloed hiervan op de vrije samenleving.
Grapperhaus zegt die zorgen te begrijpen en wijst naar voorbeelden van landen waar gezichtsherkenningstechnologie door overheden wordt ingezet voor doeleinden die in strijd lijken te zijn met de Nederlandse normen van recht en vrijheid van burgers. "Ik benadruk nogmaals dat de wijze waarop in Nederland gezichtsherkenning wordt ingezet ten behoeve van de taakuitvoering van de Nederlandse politie altijd in overeenstemming moet zijn met onze rechtsstaat", zo stelt de minister.
Wel staat Grapperhaus open voor verdere ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie. Zo heeft politie de opdracht gegeven om een Centrum voor Biometrie op te richten. Ook voor deze experimenten gelden waarborgen. "Specifiek voor de experimenten met gezichtsherkenningstechnologie, waar door het gebruiken van biometrische gegevens, in beginsel inbreuk wordt gemaakt op de grondrechten van de betrokken personen, vind ik het belangrijk dat er geen twijfel is over het wettelijke kader dat van toepassing is en dat alle noodzakelijke waarborgen zijn getroffen."
De Nederlandse politie werkt op dit moment met het systeem Catch Strafrecht Verdachte en Veroordeelde. Daarmee kunnen foto's van verdachten met eerder verzamelde foto's worden vergeleken. Voor dit systeem zijn volgens de minister voldoende waarborgen getroffen om de privacy van betrokkenen te beschermen. Wat betreft toekomstige systemen moet de politie eerst aangeven wat het wettelijk kader is, welke waarborgen er zijn getroffen en wat de uitkomst is van de juridisch-ethische toets, voordat een dergelijk experiment operationeel mag worden ingezet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.