Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat onderzoeken of externe onderzoekers op de huidige wijze nog wel toegang tot privacygevoelige data mogen krijgen. Het CBS kan vanuit een wettelijke taak beschikken over privacygevoelige informatie, afkomstig van bijvoorbeeld de Belastingdienst, bevolkingsadministraties, uitkeringsorganisaties, sociale- en pensioenfondsen en zorginstellingen.
Met deze gegevens worden officiële overheidsstatistieken gemaakt. Het CBS kan, als onderdeel van de wettelijke taak, wetenschappelijke onderzoekers van Nederlandse universiteiten en kennisinstituten ook toegang geven tot deze privacygevoelige data. Daarnaast mag een groeiend aantal onderzoekers bij geautoriseerde universiteiten in Europa, maar ook in bijvoorbeeld de VS, Australië, Japan en Hongkong, de genoemde data inzien. Ook commerciële bedrijven vragen steeds vaker om toegang, zo meldt het CBS.
De organisatie zegt zich zorgen te maken over verschillende risico's die bij de huidige werkwijze komen kijken, zoals "dataspionage", het openbaar worden van gegevens en het voldoen aan de AVG. Daarom laat het CBS een onderzoek uitvoeren dat onder leiding van een onafhankelijke expert staat en grotendeels door externe experts wordt gedaan. "Het belang van privacy en informatiebeveiliging heeft in dit onderzoek de hoogste prioriteit", aldus het CBS.
Het onderzoek moet uiterlijk in januari 2020 starten. De analyse is in het tweede kwartaal van 2020 gereed. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek wordt de manier waarop externe partijen toegang tot gegevens krijgen mogelijk aangepast.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.