Als het om cyberoperaties gaat doet Nederland mee in de Champions League van de cyberwereld en is in staat om andere landen via het internet "een klap" uit te delen, zo heeft Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in het programma Boekestijn en De Wijk van BNR laten weten.
"We zijn sinds 2012 serieus bezig op het gebied van cyber. De inlichtingendiensten en sinds 2014 hebben we het Defensie Cyber Commando opgericht. Die twee clubs, dat durf ik hier echt te zeggen, doen mee aan de Champions League van de cyberwereld", aldus Bauer. Volgens de hoogste militair van Nederland beschikken de diensten over goede mensen.
Het Defensie Cyber Commando richt zich daarbij vooral op offensieve cyberactiviteiten. "Dat hebben we vanaf het begin gezegd. We waren één van de eerste landen die daar open over waren. Dat we aan offensieve cyberwapens werken en wat de stand daarvan is, daar kan ik niet over praten. Dat zegt iets over wat je kunt. Maar dat we in toenemende mate iemand anders een klap kunnen uitdelen, dat is een feit."
De besluitvorming omtrent het uitvoeren van cyberoperaties verloopt volgens Bauer soms ongemakkelijker dan bij fysieke acties. Het is bijvoorbeeld voor de Tweede Kamer lastiger voor te stellen wat er gebeurt bij de inzet van een cyberwapen, zo laat hij weten. Bauer stelt dat de term "cyberoorlog" een te zwaar woord is, maar zijn we op het moment wel in conflict. Het kan dan gaan om de diefstal van intellectueel eigendom of beïnvloedingsoperaties. In de praktijk blijkt het echter lastig om een aanval aan een bepaald land toe te dichten. "Dat is de grote uitdaging", aldus de Commandant der Strijdkrachten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.