In de Tweede Kamer zijn vragen aan staatssecretaris Snel van Financiën gesteld over het inlogmiddel eHerkenning, dat bedrijven vanaf 1 januari 2020 verplicht moeten gebruiken om aangifte bij de Belastingdienst te doen. Via eHerkenning kunnen ondernemers bij alle aangesloten organisaties inloggen en zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister regelen.
Bestaande zakelijke inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft, zodat eHerkenning overblijft. Ondernemers hebben dan nog maar één inlogmiddel nodig om online zaken bij Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en private organisaties te regelen. CDA-Kamerlid Omtzigt wil nu van Snel weten wat de wettelijke grondslag is om ondernemingen te verplichten aangifte te doen met eHerkenning, dat in tegenstelling tot DigiD niet gratis is en alleen commercieel verkrijgbaar is.
"Indien er geen wettelijke grondslag bestaat, bijvoorbeeld omdat de wet Digitale Overheid nog niet is aangenomen door de Tweede kamer voor 31 december 2019 (en dus ook niet door de Eerste Kamer), is er dan een wettelijke grondslag om bedrijven een boete geven, indien zij er niet in slagen om met eHerkenning aangifte te doen en het anders wel zouden doen?", vraagt het Kamerlid verder.
De Wet digitale overheid heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-)overheid. De wet moet echter nog worden aangenomen. Deze week staat er een plenaire behandeling van de wet door de Tweede Kamer gepland. Omtzigt vraagt dan ook wat Snel gaat doen om aangifte zonder eHerkenning mogelijk te maken wanneer de wettelijke grondslag ontbreekt.
Verder wil het CDA-Kamerlid weten hoeveel ondernemingen eHerkenning al hebben aangeschaft, hoeveel nog niet en hoe de staatssecretaris ervoor zorgt dat het doen van aangifte in het nieuwe jaar geen chaos voor ondernemingen wordt. Snel is gevraagd om de vragen voor woensdag 18 december te beantwoorden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.