image

Politiedatabase telt 228.000 particuliere beveiligingscamera's

maandag 16 december 2019, 10:03 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-12-2019, 10:45

Bedrijven en particulieren hebben de afgelopen jaren meer dan 228.000 beveiligingscamera's in een database van de politie laten registreren, wat neerkomt op één camera voor iedere 75 Nederlanders. Het gaat om de database "Camera in Beeld", die informatie over beveiligingscamera's in Nederland bevat, zo meldt VPNGids.nl op basis van een Wob-verzoek.

De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Dat gebeurt via een ander project genaamd Live View.

De meeste camera's in de database zijn van bedrijven (bijna 185.000). Wordt er gekeken naar de steden met het grootste aantal camera's, dan spant Amsterdam de kroon. De stad telt bijna 22.000 aangemelde camera's. Dat komt neer op ongeveer honderd camera's per vierkante kilometer, of 253 camera's per tienduizend inwoners.

Naast camera's van burgers en bedrijven bevat de database ook camera's van gemeenten en overheden. De gemeente Haarlemmermeer voert met bijna 4700 overheidscamera's de lijst van gemeenten aan, gevolgd door Rotterdam met 1800 camera's. Op provinciaal niveau blijkt dat in Noord-Brabant en Gelderland de meeste camera's per tienduizend inwoners staan. Per vierkante kilometer staan de meeste camera's in Zuid-Holland en Utrecht. Zeeland telt zowel qua inwoners als vierkante kilometer de minste camera's.

Opsporingseenheden van de politie kijken 600 keer per dag in de politiedatabase, zo liet projectleider Karel van Engelenhoven, projectleider van de database, in oktober tegenover het NRC weten. "Dan zien we bijvoorbeeld iemand met een mes rondlopen in de buurt van een steekincident. Of het wordt duidelijk in wat voor auto een voortvluchtige stapt na een overval."

Reacties (11)
16-12-2019, 10:35 door Anoniem
Politie volgt een hypocriet beleid. Enerzijds stimuleren ze zo het opstellen van camera's, anderzijds mocht ik mijn eigen heg niet filmen omdat er een stukje van de tuin van de buren op stond en de tuinman van mijn buren die mijn heg zonder toestemming knipte.
Doorgeslagen toepassing van de privacywetgeving door een stel agenten.
16-12-2019, 10:49 door Anoniem
Nu ben ik benieuwd naar de misdaad cijfers in Amsterdam, dat moet wel de veiligste stad van de wereld worden.
Teminste als het waar is wat bepaalde personen beweren 'hoe meer camera's hoe veiliger'.
16-12-2019, 12:10 door Anoniem
Een collega werd van de weg gedrukt en zijn auto finaal in de vernieling, er waren beelden van de bestuurder en zijn voertuig (die was doorgereden) bij het benzinestation maar de politie verrekte om deze op te vragen. "Geen prioriteit, geen doden of gewonden en de auto is verzekerd."

Daar kom je in Nederland gewoon mee weg.
16-12-2019, 12:19 door SPer
Het is denk ik het makkelijkst als iedereen op de straat gezichtsbedekkende kleding gaat dragen (of in de auto) want dat is wettelijk toegestaan.

Dan kun je in ieder geval niet geidentificeerd worden via een willekeurige camera.
16-12-2019, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: Nu ben ik benieuwd naar de misdaad cijfers in Amsterdam, dat moet wel de veiligste stad van de wereld worden.
Teminste als het waar is wat bepaalde personen beweren 'hoe meer camera's hoe veiliger'.

'hoe meer camera's hoe veiliger'. Zeker wel! Alleen moet wel genoeg personeel zijn om bijv. aangiftes te verweken.
16-12-2019, 14:18 door Anoniem
De keerzijde van een onverschillige politie is eigenrichting. Dat wordt dan automatisch niet of minder stafbaar.

Zorg dus altijd dat je bij het afwijzen van aangifte of niet opvolgen van een melding, je dat later kunt bewijzen of aannemelijk kunt maken. Want dat ze te weinig geld krijgen voor hun werk, of niet genoeg budget dus prioriteiten moeten stellen, is niet jouw probleem.
16-12-2019, 15:52 door Briolet - Bijgewerkt: 16-12-2019, 15:53
Door Anoniem: Politie volgt een hypocriet beleid. Enerzijds stimuleren ze zo het opstellen van camera's, anderzijds mocht ik mijn eigen heg niet filmen omdat er een stukje van de tuin van de buren op stond …

Buren filmen is ook niet toegestaan. Bij de openbare ruimte ligt dat iets gemakkelijker. Als je naar de cijfers kijkt is ook maar 17% een particuliere camera. Bij bedrijven is de kans ook kleiner dat ze buren mee opnemen omdat die er vaak niet zijn. In elk geval geen woonhuizen.

Overigens wordt er expliciet verzocht om ook dummy camera's in het systeem op te nemen. Dus niet alle camera's in dat systeem kunnen opnemen.
17-12-2019, 07:26 door spatieman
op zicht vind ik het een goed idee, maar ik ben er niet blij mee als ik met goede kwaliteit naar de servers stream, kost wel mijn mijn upload ,nederland moet geen 2e london worden.
17-12-2019, 20:39 door karma4
Door SPer: Het is denk ik het makkelijkst als iedereen op de straat gezichtsbedekkende kleding gaat dragen (of in de auto) want dat is wettelijk toegestaan.
Dan kun je in ieder geval niet geidentificeerd worden via een willekeurige camera.
Nog steeds is die anonimiteit geen excuus tot het plegen van een misdaad, helpen bij oplichting. Wat is je doel?
21-12-2019, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Een collega werd van de weg gedrukt en zijn auto finaal in de vernieling, er waren beelden van de bestuurder en zijn voertuig (die was doorgereden) bij het benzinestation maar de politie verrekte om deze op te vragen. "Geen prioriteit, geen doden of gewonden en de auto is verzekerd."

Daar kom je in Nederland gewoon mee weg.
Als dit een hoge politiefunctionaris zou overkomen zou men dan ook zo reageren??? Want vrienden van ons is dit onlangs in Deventer overkomen.
27-12-2019, 22:24 door Anoniem
Dan heb je een groot aantal verraders met camera's.....

https://nos.nl/artikel/2316352-inbreker-nauwelijks-gepakt-politie-haalt-de-norm-niet.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.