Minister L.J. Brinkhorst van Economische Zaken heeft leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs uitgenodigd een poster, advertentie, opstel met tekening of een e-card te maken over het thema ‘veilig internetten’. De wedstrijd is de opmaat voor de eerste Europese Dag voor Internetveiligheid op 6 februari 2004. Die dag zijn in zestien Europese landen tal van activiteiten die met name kinderen bewuster moeten maken van de noodzaak om veilig met dit communicatiemiddel om te gaan.
Met de Europese Dag sluit de Nederlandse campagne ‘Surf op Safe’ aan bij het EU-project ‘SafeBorders’. De veiligheid van internet staat hoog op de Nederlandse en Europese agenda. Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties spannen zich in om de internetgebruiker bewust te maken van de meest voorkomende risico’s. In 2001 begon de overheidscampagne ‘Surf op Safe’. De voorlichting richt zich vooral op maatregelen die internetgebruikers eenvoudig zélf kunnen nemen. Met name bij ouders en docenten bestaat veel behoefte aan informatie hierover.
Naar schatting bezoekt ruim een miljoen Nederlandse kinderen het internet. Surfen, chatten, mailen en downloaden begint al op de basisschool. Door de open structuur van het internet krijgen kinderen al op vroege leeftijd te maken met de minder leuke kanten van het wereldwijde web. Hun mailbox vult zich met ongewenste post, pest- of scheldmail. Ze halen een virus binnen, zonder dat als zodanig te herkennen. Ze belanden per ongeluk op pornosites of raken verstrikt in chats met onbekenden die uiteindelijk pedofiele bijbedoelingen blijken te hebben. Een onderzoek van de Stichting De Kinderconsument leert dat bijna de helft van chattende jeugd op de chatbox van TMF last heeft van allerlei vuilpraat en seksuele toespelingen. Een groeiend probleem onder jeugdige internetgebruikers is verslaving.
De website www.surfopsafe.nl heeft een aparte sectie over veilig internetten voor kinderen. Op een aantal pagina’s worden zij rechtstreeks aangesproken, onder meer met een ‘zelftest’. Een ander deel van de website richt zich op ouders met tips over onder meer privacy en verslaving. Praktische cursussen als ‘Mijn kind en internet’ voor opvoeders en ‘Cybercoaching’ voor docenten ondersteunen de campagne.
Scholen kunnen nog tot 23 januari 2004 inzendingen opsturen of mailen. Vrijdag 6 februari reikt minister Brinkhorst in Perscentrum Nieuwspoort de prijzen aan de winnaars uit. De leerling met het beste idee over hoe je zo veilig mogelijk kunt internetten, gaat met zijn of haar hele klas een dag naar het Europees Parlement in Brussel.
(Persbericht EZ)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.