image

Motorclub krijgt digitale datadragers niet terug van Hoge Raad

dinsdag 4 februari 2020, 14:41 door Redactie, 16 reacties

Het Openbaar Ministerie hoeft in beslag genomen digitale datadragers van motorclub Caloh Wagoh niet terug te geven zoals eerder door de rechtbank was bepaald, zo heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. In een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende strafbare feiten die binnen de motorclub zouden zijn gepleegd zijn ongeveer zevenhonderd digitale datadragers in beslag genomen.

Tien verdachten stapten naar de rechter en eisten hun datadragers terug, waaronder mobiele telefoons, een camera en een iPad. Volgens de advocaat van de verdachten hebben zijn cliënten een normale baan en zijn daarnaast ook zzp-ers. Doordat hun computers, administratie en klantenbestanden in beslag zijn genomen zou de voortzetting van hun ondernemingen onder grote druk zijn komen te staan.

De klagers kregen van de rechtbank gelijk, omdat het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) te lang zou duren, namelijk langer dan een half jaar. De rechter vond de belangen van de klagers daarom zwaarder wegen dan het strafvorderlijk belang om de inbeslagneming te laten voortduren.

Het Openbaar Ministerie tekende beroep aan bij de Hoge Raad. Volgens het OM konden de gegevensdragers van de verdachten nog niet volledig worden uitgelezen. "Aangezien er nog geen inhoudelijk onderzoek plaats heeft kunnen vinden aan deze goederen, is het onderzoeksbelang nog onverkort van kracht. Het onderzoek richt zich op communicatie tussen klagers en verdachten in het onderzoek", aldus de officier van justitie. Die liet weten dat de apparaten tussentijds worden teruggegeven wanneer die zijn onderzocht.

De Hoge Raad heeft de beslissing van de rechtbank vernietigd, omdat die niet goed gemotiveerd is. "Het gaat hier om een complex en tijdrovend strafrechtelijk onderzoek aan een groot aantal inbeslaggenomen gegevensdragers. Dat dit onderzoek na een half jaar niet is afgerond, betekent nog niet dat het OM niet voortvarend zou hebben gehandeld", aldus de Hoge Raad.

Volgens de Hoge Raad heeft de rechtbank niet goed uitgelegd waarom dat in deze zaak wel het geval zou zijn. Daarnaast heeft de rechtbank onvoldoende uitgelegd wat de belangen van de klagers zijn en waarom die zwaarder wegen dan de belangen van het strafrechtelijke onderzoek. De zaak is nu door de Hoge Raad teruggewezen naar de rechtbank die hier opnieuw over moet oordelen.

Reacties (16)
04-02-2020, 15:10 door Anoniem
De hoge raad zegt dus "rechtbank, doe je huiswerk beter", niet "haha nee jullie spullen krijgen jullie nooooit meer terug, motorclub!"

Maar het is wel frappant. Wat je doet is de data in z'n geheel uitlezen en eigenlijk heb je dan de oorspronkelijke datadrager niet meer nodig. Waarom zelfs 700 stuks niet in een half jaar uitgelezen hebben kunnen worden lijkt me eerder een taak van het OM om uit te leggen dan wat de hoge raad van de rechtbank verwacht, uitleggen waarom het OM niet voortvarend geweest zou zijn omdat ze de data niet hebben weten uit te lezen. Zeker in het geval van USB sticks en externe harde schijven, zo'n leesoperatie is binnen een paar minuten tot een paar uur gepiept, afhankelijk van hoe groot de "datadrager" is en hoe snel het van-begin-tot-eind uitlezen gaat. En dat is niet afhankelijk van hoeveel manuren je beschikbaar hebt, maar van hoeveel computers (preciezer: onafhankelijke USBussen) om de data op te slurpen, dus mankracht is het probleem niet eens.

Ik denk dan ook dat dit meer pesterij dan incompetentie van het OM is, zeker gezien hoe de hoge raad de rechter terugfloot. Want motormuizen pesten is een politiek speerpunt van het OM, en we weten allemaal hoe onafhankelijk en objectief de ministers en ambtenaren van veiligheid en justitie en veiligheid en justitie en veiligheid zijn.

Wijze les voor iedereen die met "datadragers" werkt, waar dus ook smartphones, tablets, laptops, en desktop computers onder vallen(!): Zorg dat je je belangrijke data ook off-site hebt en er nog bij kan als het OM je spulletjes komt pikken "voor onderzoek". Zodat je naar de winkel kan gaan en een nieuwe "datadrager" kopen, de data kan terugzetten, en je verder kunt met je leven. In die zin is dit niet anders dan diefstal door een willekeurige andere dief, of verlies of kapotgaan: Je spullen ben je kwijt en krijg je niet meer terug. Alleen ben je nu dus alles tegelijk kwijt.
04-02-2020, 15:12 door Anoniem
Motorclubs, waarom zijn dat bijna altijd criminelen?

Gewoon een groepje oude lullen die graag op de motor zitten en rondcruisen, zou je denken?

maar nee,. net als wel meerdere termen zijn het altijd de criminelen die in beeld zijn en zo het gemiddelde beeld vormen.
Dat je je bijna afvraagt, zijn er ook "niet" criminele motorclubs?
04-02-2020, 15:25 door karma4
Door Anoniem: De hoge raad zegt dus "rechtbank, doe je huiswerk beter", niet "haha nee jullie spullen krijgen jullie nooooit meer terug, motorclub!"
...
Maar het is wel frappant.
...
Je spullen ben je kwijt en krijg je niet meer terug. Alleen ben je nu dus alles tegelijk kwijt.
We draaien hem eens om. Je kunt niet aangeven wat je wel voor je werk nodig hebt. Waarom zou je dat niet kunnen aangeven? Nieuw systeem datadrager is niet echt de kosten. Lukt dat niet, dan is wat overblijft dat er wel degelijk iets goeds fout ergens staat. Kan wat tijd kosten om er achter te komen.
04-02-2020, 15:53 door Anoniem
Dat ze binnen anderhalf jaar geen eens die aparaten kunnen uitlezen ?
Ik dacht dat dat binnen anderehalfe minuut klaar zou zijn, even kopieren en klaar.
04-02-2020, 15:54 door Anoniem
Jammer dat men niet tot een Salomonsoordeel kan komen. Eerder bijvoorbeeld zijn de datadragers in beslag genomen, echter wel per kerende post een kopie van van data teruggegeven. Dat zou de schade beperken.
04-02-2020, 15:58 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: De hoge raad zegt dus "rechtbank, doe je huiswerk beter", niet "haha nee jullie spullen krijgen jullie nooooit meer terug, motorclub!"
...
Maar het is wel frappant.
...
Je spullen ben je kwijt en krijg je niet meer terug. Alleen ben je nu dus alles tegelijk kwijt.
We draaien hem eens om. Je kunt niet aangeven wat je wel voor je werk nodig hebt. Waarom zou je dat niet kunnen aangeven? Nieuw systeem datadrager is niet echt de kosten. Lukt dat niet, dan is wat overblijft dat er wel degelijk iets goeds fout ergens staat. Kan wat tijd kosten om er achter te komen.

Dat is nogal een onprofessionele redenering. Mijn belangrijkste werkfolder op mijn laptop bevat meer dan 27000 bestanden. Zou jij weten wat die allemaal zijn? Geen schijn van menselijke kans. En de argumentatie dat je geen tienduizenden bestanden kan opdreunen is bepaald geen bewijs dat er dan iets goed fouts op staat. Hoe moeilijk kan het zijn per kerende post een kopie plus hulp om deze te plaatsen te sturen?
04-02-2020, 17:04 door Anoniem
Door karma4: We draaien hem eens om. Je kunt niet aangeven wat je wel voor je werk nodig hebt.
Ze geven aan dat ze de administratie en klantbestanden nodig hebben voor hun bedrijfsvoering en om belastingzaken te kunnen regelen. Je omdraaiing gaat niet op. De Hoge Raad vindt het niet genoeg onderbouwing.

Zoals het er staat lijkt het alsof men bij de Hoge Raad niet door heeft dat een bedrijf in de problemen komt als het niet bij zijn boekhouding kan. Zo naïef zullen ze niet zijn. Ik vermoed daarom eerder dat de ernst van de feiten waar het onderzoek over gaat, en de kans dat deze mensen daar actief bij betrokken zijn, maakt dat de balans in hun nadeel uitvalt.

Door Anoniem: Maar het is wel frappant. Wat je doet is de data in z'n geheel uitlezen en eigenlijk heb je dan de oorspronkelijke datadrager niet meer nodig. Waarom zelfs 700 stuks niet in een half jaar uitgelezen hebben kunnen worden lijkt me eerder een taak van het OM om uit te leggen dan wat de hoge raad van de rechtbank verwacht, uitleggen waarom het OM niet voortvarend geweest zou zijn omdat ze de data niet hebben weten uit te lezen. Zeker in het geval van USB sticks en externe harde schijven, zo'n leesoperatie is binnen een paar minuten tot een paar uur gepiept, afhankelijk van hoe groot de "datadrager" is en hoe snel het van-begin-tot-eind uitlezen gaat. En dat is niet afhankelijk van hoeveel manuren je beschikbaar hebt, maar van hoeveel computers (preciezer: onafhankelijke USBussen) om de data op te slurpen, dus mankracht is het probleem niet eens.
Tenzij het in dit geval nodig is om de data inhoudelijk te beoordelen voordat besloten wordt wat er wordt teruggegeven. Als het voortzetten van de bedrijfsvoering ook het voortzetten van de criminele bedrijfsvoering kan zijn dan zou het wel eens in het belang van de criminaliteitsbestrijding kunnen zijn om de daders niet op een dienblaadje de mogelijkheden aan te reiken om de schade zo veel mogelijk te beperken.
04-02-2020, 17:09 door Anoniem
Door karma4:
We draaien hem eens om. Je kunt niet aangeven wat je wel voor je werk nodig hebt. Waarom zou je dat niet kunnen aangeven? Nieuw systeem datadrager is niet echt de kosten. Lukt dat niet, dan is wat overblijft dat er wel degelijk iets goeds fout ergens staat. Kan wat tijd kosten om er achter te komen.

Denk je nou echt dat dat in de praktijk zo werkt? politie doet inval bij je omdat ze je motorclub van criminele activiteiten verdenkt. Ja meneer de agent, deze USB stick is voor de club dus die mag u mee nemen. Deze is voor mijn werk dus die mag u niet meenemen.

Geloof je het zelf?
04-02-2020, 20:00 door Anoniem
Door Anoniem: Motorclubs, waarom zijn dat bijna altijd criminelen?

Dat is een beetje hetzelfde als de vraag "Marokkanen, waarom zijn dat bijna altijd criminelen?" stellen...
Het feit dat je in het nieuws meestal bij straatcriminelen ziet dat het Marokkanen betreft, en dus kennelijk een flink deel
van de straatcriminelen Marokkaan is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat alle Marokkanen (of een meerendeel ervan)
crimineel is.

Zo ook met die motorclubs. Als je steeds in het nieuws de link motorclub-criminelen ziet, en dat dan bekeken vanuit
het oogpunt crimineel, dan wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat bij een motorclub iedereen crimineel is. Meer dat
een bepaald soort crimineel (dit is weer net een wat ander type dan de straatcrimineel) vaak een motorclub als dekmantel
voor hun vereniging gebruikt. Maar dan kunnen er best nog een boel motorclubs en leden zijn waar dat niet voor geldt,
die komen alleen niet steeds in het nieuws.
04-02-2020, 20:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4:
Door Anoniem: De hoge raad zegt dus "rechtbank, doe je huiswerk beter", niet "haha nee jullie spullen krijgen jullie nooooit meer terug, motorclub!"
...
Maar het is wel frappant.
...
Je spullen ben je kwijt en krijg je niet meer terug. Alleen ben je nu dus alles tegelijk kwijt.
We draaien hem eens om. Je kunt niet aangeven wat je wel voor je werk nodig hebt. Waarom zou je dat niet kunnen aangeven? Nieuw systeem datadrager is niet echt de kosten. Lukt dat niet, dan is wat overblijft dat er wel degelijk iets goeds fout ergens staat. Kan wat tijd kosten om er achter te komen.

Dat is nogal een onprofessionele redenering. Mijn belangrijkste werkfolder op mijn laptop bevat meer dan 27000 bestanden. Zou jij weten wat die allemaal zijn? Geen schijn van menselijke kans. En de argumentatie dat je geen tienduizenden bestanden kan opdreunen is bepaald geen bewijs dat er dan iets goed fouts op staat. Hoe moeilijk kan het zijn per kerende post een kopie plus hulp om deze te plaatsen te sturen?
Als lezer van security heb je gelukkig een backup van je 27000 bestanden. Wat interesseert het jou of OM je spulletjes wel of niet heeft?
05-02-2020, 00:33 door Anoniem
Door Anoniem: Als het voortzetten van de bedrijfsvoering ook het voortzetten van de criminele bedrijfsvoering kan zijn dan zou het wel eens in het belang van de criminaliteitsbestrijding kunnen zijn om de daders niet op een dienblaadje de mogelijkheden aan te reiken om de schade zo veel mogelijk te beperken.
Daar zit wat in. Aan de andere kant, iemand zijn (legale) bestaan kapot maken kan hem makkelijk (verder) de criminaliteit indrukken (want de contacten had hij mischien toch al). Dus ook daar kun je met je goede bedoelingen makkelijk meer kwaad dan goed doen, en omdat jij het gedaan hebt, ben je toch ook medeverantwoordelijk. Als overheid is dat onoirbaar.

Het is dus niet makkelijk het goed te doen, dus is het wel van belang dat je voldoende capabele mensen en gereedschappen hebt om vlot genoeg, d.w.z. voordat legale bedrijvigheid op de fles gaat, dat onderscheid te kunnen maken en de gegevens met de dragers terug te kunnen geven. Waar wij ons rechtssysteem schuldigen laten lopen laten prefereren over onschuldigen veroordelen, kom je dan al snel uit op het voordeel van de twijfel voor de beschuldigde, ook als dat door onvoldoende capaciteit bij het OM komt. En dat maakt het terugfluiten van precies dat door de hoge raad... interessant.
05-02-2020, 03:39 door Anoniem
Ik moest even denken aan die tweakers ddosser, dat onderzoek duurde meer dan een jaar, omdat de politie midden west brabant / zeeland, maar een halve fte beschikbaar had voor computer criminaliteit.
Zo zullen ze met die 900 in beslag genomen caloh-wagoh devices dus nog wel even bezig
zijn
05-02-2020, 08:26 door sjonniev
Dit "Volgens het OM konden de gegevensdragers van de verdachten nog niet volledig worden uitgelezen. " is uiteraard een k*tsmoes. Het eerste wat je doet is van de hele zooi forensische kopietjes maken. Zodat je de originelen niet meer nodig hebt. De Hoge Raad houdt hier een incompetent OM de hand boven het hoofd, en doet net of de rechtbank het niet begrepen heeft.
05-02-2020, 08:28 door sjonniev
Door Anoniem:
Tenzij het in dit geval nodig is om de data inhoudelijk te beoordelen voordat besloten wordt wat er wordt teruggegeven. Als het voortzetten van de bedrijfsvoering ook het voortzetten van de criminele bedrijfsvoering kan zijn dan zou het wel eens in het belang van de criminaliteitsbestrijding kunnen zijn om de daders niet op een dienblaadje de mogelijkheden aan te reiken om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Sorry, maar dat is aan de rechter. Zolang er geen veroordeling is, is er geen criminele bedrijfsvoering. Het gijzelen van bedrijfsdata door het OM is voor zover mij bekend niet toegestaan.
05-02-2020, 16:51 door Anoniem
Door sjonniev: Sorry, maar dat is aan de rechter. Zolang er geen veroordeling is, is er geen criminele bedrijfsvoering. Het gijzelen van bedrijfsdata door het OM is voor zover mij bekend niet toegestaan.
Het is een rechter die heeft besloten dat ze die gegevensdragers niet terugkrijgen. Wat ik bedoelde is dat het belang van het onderzoek misschien wel om dit soort redenen zo zwaar weegt voor de rechter dat het in gevaar komen van iemands bedrijf er niet tegenop weegt.
07-02-2020, 13:33 door Anoniem
Ook een vorm van ransomware
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.