image

WhatsApp-fraude kostte slachtoffers dit jaar al 232.000 euro

donderdag 13 februari 2020, 10:26 door Redactie, 8 reacties

Slachtoffers van WhatsApp-fraude zijn in de eerste zes weken van dit jaar al voor 232.000 euro opgelicht. Over heel 2019 genomen bedroeg de schade 1 miljoen euro. De Fraudehelpdesk maakt zich dan ook zorgen over deze trend, zo meldt de NOS. De werkelijke schade ligt mogelijk nog veel hoger.

Bij WhatsApp-fraude doen oplichters zich voor als een bekende van het slachtoffer en vragen vervolgens om geld. Vorig jaar maakten meer dan 2600 mensen melding bij de Fraudehelpdesk dat er was geprobeerd om ze via WhatsApp op te lichten. 353 mensen maakten ook daadwerkelijk geld over naar de oplichters. In totaal ging het om 1 miljoen euro. In de eerste zes weken van dit jaar maakten 700 mensen melding van poging tot oplichting. 77 mensen werd daadwerkelijk opgelicht en verloren 232.000 euro. Het gaat hier alleen om slachtoffers die bij de Fraudehelpdesk aanklopten. Cijfers van mensen die aangifte bij de politie deden zijn niet meegenomen.

Soms sputteren slachtoffers nog weleens tegen als er wordt gevraagd om geld over te maken. "Maar wie wil uiteindelijk zijn kind nou niet helpen?", zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Het gemiddelde schadebedrag bedraagt dit jaar 3.000 euro, maar sommige slachtoffers gingen voor 8.000 euro het schip in. Volgens de politie schamen slachtoffers van WhatsApp-fraude zich en doen ze daarom geen aangifte. "Achteraf schamen mensen zich, omdat ze zich om de tuin hebben laten leiden, maar de oplichters gaan geraffineerd te werk. Wacht niet om aangifte te doen of meld bij de politie dat er een poging is ondernomen."

De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) wil ouderen tegen WhatsApp-fraude wapenen. "Wij horen steeds vaker dat met name ouderen slachtoffer worden van oplichting via WhatsApp. Onze tip is om nooit zomaar geld naar iemand over te maken als dat aan je wordt gevraagd. Probeer eerst zekerheid te krijgen of het wel 'in de haak is'. Bel de persoon met het nummer waarop je hem of haar normaal belt . Dan valt een oplichter meteen door de mand. Kun je die persoon niet direct telefonisch bereiken? Maak dan geen geld over. Of stel de 'bekende' een vraag waarop een oplichter het antwoord niet kan weten", zegt Liane den Haan van de ANBO.

Reacties (8)
13-02-2020, 10:38 door Anoniem
Tijd om whatsapp maar gewoon te verbieden, dan kan er ook niet meer mee gefraudeerd worden. Geen halve maatregelen!
13-02-2020, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd om whatsapp maar gewoon te verbieden, dan kan er ook niet meer mee gefraudeerd worden. Geen halve maatregelen!
Wat een onzin, mensen moeten gewoon eens dubbelchecken en niet zomaar even geld overmaken omdat een onbekend nummer je wat stuurt. Het is in mijn ogen echt je eigen domme schuld.
13-02-2020, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem: Tijd om whatsapp maar gewoon te verbieden, dan kan er ook niet meer mee gefraudeerd worden. Geen halve maatregelen!

Als we dan toch bezig zijn.. Tijd om internet te verbieden, dan kan er ook niet meer mee gefraudeerd worden. Geen halve maatregelen!
13-02-2020, 11:04 door Anoniem
Ik snap nog steeds niet dat mensen hier in trappen...
Whatshapp voor financiële zaken... Je verzint het niet! Iets van 'misschien leer je het nu!' lijkt me de juiste aanpak.
13-02-2020, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap nog steeds niet dat mensen hier in trappen...
Whatshapp voor financiële zaken... Je verzint het niet! Iets van 'misschien leer je het nu!' lijkt me de juiste aanpak.

Ik snap niet dat je dit niet snapt.

Het moet allemaal maar makkelijker worden en alles moet maar met je telefoon kunnen

Apps die (kortings)pasjes vervangen
Apps die QR codes lezen
Apps voor het inloggen bij Digid
Tikkie om te makkelijker betalen
QR code om makkelijker te betalen
Account gekoppeld aan je bankrekening om NOG makkelijker te betalen
Straks een app die je paspoort en ID vervangt

Waarom zouden mensen niet geneigd zijn om het te gebruiken omdat het handig is, of om te denken/geloven dat het wel zal kloppen?

De meeste mensen kijken naar dit soort opties hoe ze het kunnen gebruiken, criminelen kijken juist hoe ze het kunnen misbruiken. De gewone gebruiker staat hierdoor per definitie al op een achterstand

Zelf doe ik daar niet aan mee, maar ik kan dus wel begrijpen dat mensen er in zouden trappen
13-02-2020, 13:38 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap nog steeds niet dat mensen hier in trappen...
Whatshapp voor financiële zaken... Je verzint het niet! Iets van 'misschien leer je het nu!' lijkt me de juiste aanpak.
Er is een groep mensen die opgegroeid is die bang zijn om te bellen. Die appen alleen maar. En we zijn mensen en geen robots. Niet iedereen is altijd even waakzaam of denk helder na. En die het doen zijn heel erg gehaaid. Ik kan het wel begrijpen. En hoop dat je nu ook kan inzien dat het kan gebeuren.
13-02-2020, 17:10 door Anoniem
Als ik de reacties hier zo lees, dan krijg ik de indruk dat niet iedereen bekend is met de werkwijze.
Een vriend van me is ook slachtoffer geworden, en dat ging als volgt: in de eerste stap kreeg hij een een appje van een onbekend nummer met een tekst in de strekking als 'Hoi pap, ik heb een nieuw nummer zoals je ziet. Wil je mijn nummer in je contacten updaten?'
Volgende stap, snel daarna: je krijgt een appje van je -in dit geval- volwassen zoon met de tekst: 'Hoi pap, ik kan al twee dagen niet internet-bankieren omdat mijn app crasht. Kun jij voor mij een betaling doen? Dan betaal ik je dat deze ...' enfin, je snapt het wel.

Het gaat dus niet om 'Whatsapp voor financiële zaken'. Het is 'gewoon' een hele clevere manier van social engineering.
13-02-2020, 20:23 door Anoniem
De oplossing:
Nooit geld uitlenen aan mensen die je niet kunt zien.
Als je geld geeft aan een whatsapper dan ben je wel een oelewapper.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.