image

Schots bedrijf krijgt boete voor 193 miljoen spamtelefoontjes

maandag 2 maart 2020, 12:01 door Redactie, 3 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft een Schots bedrijf dat mensen via meer dan 193 miljoen spamtelefoontjes lastig viel veroordeeld tot een boete van omgerekend 576.000 euro. Het is de maximale boete die de ICO voor het overtreden van de Britse Privacy and Electronic Communications wetgeving kan opleggen.

Het bedrijf maakte gebruik van geautomatiseerde systemen om van 2013 tot eind 2018 op grote schaal mensen te bellen. Die kregen vooraf opgenomen boodschappen te horen waarin allerlei diensten en producten werden aangeboden, waaronder schuldenbeheer. Mensen die meer over de aangeboden diensten wilden weten werden als "leads" aan andere bedrijven doorverkocht.

Volgens de ICO brachten sommige van de telefoongesprekken de veiligheid van mensen in gevaar, doordat een spoorcontrolecentrum werd gebeld. Hierdoor raakten alle lijnen in gesprek en kregen bestuurders en voetgangers die wilden weten of het veilig was om een onbemande spoorwegovergang over te steken geen gehoor. Daarnaast maakte het bedrijf gebruik van gespoofte telefoonnummers, zodat mensen niet wisten wie er belde. Verder had het bedrijf geen toestemming om de personen in kwestie te bellen en bood het geen opt-out. Meer dan drieduizenden mensen klaagden bij de ICO over de telefoontjes.

Reacties (3)
02-03-2020, 13:17 door Anoniem
Jammer dit,.
Echt,. dit is water naar de zee dragen.

minder dan 0.003 euro per telefoontje boeten,.

Nou nou, poe hey, foei, niet meer doen hoor.
Hier gaan ze niet mee stoppen als het om dit soort miniscule bedragen gaat.
02-03-2020, 13:49 door Anoniem
Tjonge, ik ben onder de indruk. Een boete van 0,3 cent per spamtelefoontje, dat gaat vast heel preventief werken.
03-03-2020, 00:00 door Anoniem
Een ontmoedigingsbeleid voor spamtelefoontjes hebben ze de VS een stuk beter begrepen. Daar bestaat zoiets als de TCPA act, wat betekent dat als je A) gebeld wordt door een robo dialer, B) in het DoNotCall register staat en C) er geen expliciet toestemming gegeven hebt dat je $500 per telefoontje kunt claimen, en indien het moedwillig is $1500 per telefoontje.

Dat schiet tenminste op! Je ziet ook vele 'class actions' ofwel groepsvordering, waarbij een grote groep mensen collectief een bedrijf aanklagen, met bedragen van soms tientallen miljoenen euros.

Er is inmiddels ook een speciale App voor ontwikkeld: DoNotPay en er zijn handleidingen te vinden op robocalls.cash , ook mooie fotos van cheques met de betalingen staan op die website. Ja, hier ondenkbaar, maar in de VS bestaan ze nog!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.