image

Rathenau: digitale vaardigheden Nederlanders kunnen beter

donderdag 5 maart 2020, 15:26 door Redactie, 7 reacties

Nederlanders zijn digitaal vaardiger dan de meeste Europeanen, toch valt ook hier nog genoeg te verbeteren, zo stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. Bijna tachtig procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden, zoals het zoeken van informatie op internet, het versturen van e-mails, het gebruik van software en internetbankieren. In de Europese Unie ligt dit gemiddeld op 58 procent.

Volgens het Rathenau Instituut zijn er in Nederland grote verschillende tussen de groepen. Ouderen zijn minder vaardig dan jongeren en lageropgeleiden scoren slechter dan hogeropgeleiden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een gebrek aan softwarevaardigheden, zoals het kunnen werken met programma's als Word en Excel. De cijfers laten verder zien dat Nederlanders veel gebruikmaken van internetbankieren (91 procent tegenover 58 procent voor de EU) en ook online winkelen doen Nederlanders vaker dan de doorsnee Europeaan (70 procent tegenover 53 procent).

Inloggen via Facebook

De onderzoekers keken ook hoe Nederlanders met digitale veiligheid omgaan. Bijna tachtig procent van de jongeren gebruikt hun socialmedia-account, zoals dat van Facebook, om op andere diensten in te loggen. "Hierbij krijgen andere bedrijven en organisaties toegang tot persoonlijke informatie via je socialmedia-account", aldus de onderzoekers. Nederlandse jongeren doen dit ook aanzienlijk meer dan Europese jongeren, waar het gemiddelde vijftig procent is.

Het Rathenau Instituut stelt dat digitale vaardigheden belangrijk zijn, zeker nu de overheid steeds vaker via internet communiceert. "Zonder de benodigde vaardigheden lopen mensen risico's om in de knel te komen met bijvoorbeeld schuldenopbouw of het niet kunnen vinden van de juiste contactpersoon binnen overheidsinstanties", aldus de onderzoekers.

Op verschillende vlakken scoren Nederlanders onder het Europese gemiddelde. Zo gebruikt minder dan één op de tien Nederlanders het internet voor politieke discussies, neemt negen procent deel aan online-consultaties en geeft acht procent zijn of haar mening via blogs of social media. Met die cijfers blijft Nederland net iets onder het EU-gemiddelde steken.

Reacties (7)
05-03-2020, 16:56 door Anoniem
Digitale vaardigheden Belgen Duitsers Fransen kunnen ongetwijfeld ook beter
Is een internationaal probleem " onkunde "
juist onder EU-gemiddelde
Hoe jammer
05-03-2020, 18:45 door Anoniem
Spijtig genoeg vinden Rathenau's eigen medewerkers bij bijeenkomsten dat de vaardigheden van hun eigen mensen "eigenlijk wel" beter kan! Tot zover dit Rathernau onderzoek??
Of hebben ze nog meer inzicht biedende wc-eendjes?
05-03-2020, 18:48 door Anoniem
Het is natuurlijk leuk die constateringen van het Rathenau Instituut, maar de ouderen in mijn buurt (tussen de 70 en 90+) willen al helemaal niet hun digitale vaardigheden verbeteren (hoe vaak anderen dat ook zo graag willen). Men is vaak tégen de digitale revolutie en men wil niets leren over 'computers'. De meesten hebben nog nooit een computer van dichtbij gezien, laat staan dat men weet hoe je dat 'ding' moet aanzetten. Misschien klinkt dit grappig, maar het is gewoon realiteit. En de ouderen die je dan spreekt, willen zeker geen computer kopen. Daar vinden ze zichzelf te oud voor.

Overigens, ben ik in mijn buurt een van de weinige uitzonderingen die dan wel digitaal mijn mannetje kan staan, en dat zal in andere Nederlandse buurten niet veel anders zijn, zo vrees ik.
06-03-2020, 10:10 door Anoniem
Er staan discrepanties in het rapport. Zo zou 80% van de jongeren hun social media account gebruiken om op online services in te loggen. Hieraan wordt het risico gekoppeld dat online bedrijven hierdoor toegang krijgen tot het social media profiel. Verderop wordt er dan weer aangegeven dat jongeren veel veiliger met hun gegevens omgaan bij het installeren van apps. Maar voor de meeste apps gebruik je dezelfde social media accounts als waar ze mee op online services inloggen, waar overigens ook de telefoon wordt gebruikt. Verder wordt aangegeven dat 68% van de Nederlanders hun persoonlijke data op hun telefoons beschermen. Ik weet niet hoe dit is onderzocht maar ik vrees dat deze 68% de illusie heeft dat ze hun persoonlijke gegevens beschermen want om dit echt te doen moet je wel wat digitaal vaardiger zijn dan de gemiddelde gebruiker. In de praktijk komt dat neer op het rooten van je telefoon zodat je in kan grijpen vanuit de kern van het OS. Android is vanuit deze kern niet opgezet om gegevens te beschermen maar om juist Google en consorten zoveel mogelijk toegang te geven.

Mijn 2 centen
07-03-2020, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem: Maar voor de meeste apps gebruik je dezelfde social media accounts als waar ze mee op online services inloggen, waar overigens ook de telefoon wordt gebruikt.
Onder de betreffende grafiek staat:
Personen die minimaal één keer toegang tot hun persoonlijke data hebben geweigerd of beperkt tijdens het gebruiken of installeren van een app, worden hier gerekend tot personen die hun persoonlijke data beschermen.
Dat is een ander aspect van je privacy beschermen dan het gebruiken van social media accounts voor inloggen. De discrepantie die je noemt verdwijnt als je dit gegeven meeneemt.

Het is wel zo zuiver is om de uitslag van het ene aspect niet bij te stellen met de uitslag van het andere aspect. Dat je nu in staat bent om je kanttekening te plaatsen op basis van de uitslag is omdat ze dat niet door elkaar hebben laten lopen. Als ze dat wel hadden gedaan had je niet iets raars gezien, had je je opmerking niet geplaatst maar had je ook minder geweten dan je nu doet.
07-03-2020, 11:41 door Anoniem
Zeer relevant onderzoek met spectaculaire resulaten. De bevindingen in het kort:

- Over het algemeen hebben Nederlanders goede digitale vaardigheden.
- Maar sommige groepen blijven achter, met name laagopgeleide ouderen.
- Veiligheid blijft een aandachtspunt voor alle Nederlanders, evenals de beperkte deelname aan het online publieke debat en breder technologisch burgerschap.

Precies wat we gewend zijn van Rathenau. Hiermee is Nederland weer een stukje veiliger.
Ik ben benieuwd wat dit open-deur-onderzoek gekost heeft.
09-03-2020, 14:51 door Anoniem
En ff voor het gemak niet meegenomen. Ouderen hebben vaak slecht zicht naast het feit dat sommigen een aversie hebben tegen computers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.