Vorig jaar konden burgers bij 97 procent van de winkels met contant geld betalen, gevolgd door de pinpas met 87 procent. Daarmee blijft contant geld het meest geaccepteerde betaalmiddel, zo stelt De Nederlandsche Bank op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend winkeliers.
Bij pompstations en de detailhandel is de acceptatie van contant geld (>=98 procent) en pin (>=92 procent) het hoogst. In de amusementssector ligt de acceptatie van cash en pin het laagst met respectievelijk 93 procent en 80 procent. Drie procent van de winkeliers voert een "pin-only" beleid en accepteert geen contant geld. De voornaamste redenen hiervoor zijn efficiency en veiligheidsoverwegingen.
Het onderzoek besteedde ook specifieke aandacht aan apotheken. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer voor de mogelijkheid om altijd contant bij apotheken te kunnen betalen. Uit de steekproef van DNB blijkt dat 94 procent van de apotheken contant geld accepteert.
Winkeliers werd ook gevraagd hoe groot de kans is dat ze binnen vijf jaar geen contant geld meer zullen accepteren. Dan blijkt dat een ruime meerderheid van 63 procent die kans nul procent acht. Drie procent verwacht echter binnen vijf jaar een pin-only beleid te zullen voeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.