Door Anoniem: Waarom weet China dit wel te stoppen en wij niet? Meer dan een miljard inwoners maar nog niet 1 % van de bevolking is besmet en er komen nauwelijks nieuwe gevallen bij. China had geen voorbereidingstijd. Wij wel.
Waar ging het fout?
Je vragen zijn voorbarig.
De aanpak om niet meteen alles op slot te zetten maar de ziektegevallen en hun contacten te volgen heeft bij eerdere uitbraken van gevaarlijke ziektes goed gewerkt. Je kan achteraf wel constateren dat dat bij dit virus onvoldoende was, maar het probleem is dat dat op het moment dat de beslissing ertoe werd genomen nog niet evident was.
Het is nu (12 maart) 9 dagen geleden dat opgeroepen werd geen handen meer te schudden, en 6 dagen geleden dat er verdergaande maatregelen werden genomen.
Effecten van maatregelen worden naar schatting bij SARS-Cov-2 pas een dag of 10 nadat ze genomen worden zichtbaar, omdat mensen niet ziek worden op het moment dat ze besmet worden en ook niet bij het eerste kuchje in het ziekenhuis belanden. Het effect van handen schudden zou dus pas rond morgen zichtbaar moeten beginnen te worden, het effect van de verdergaande maatregelen pas over een dag of vier.
Je weet dus nog helemaal niet dat wij het niet weten te stoppen. Je weet niet hoe effectief de Nederlandse maatregelen zullen blijken te zijn. Hopelijk wordt de komende tijd duidelijk dat Nederland wel degelijk bezig is het te stoppen, en als dat niet zo blijkt te zijn dan verwacht ik dat er zwaardere maatregelen volgen (en dat wordt ook dag in dag uit door onder meer Rutte gezegd), maar dan gaat het weer 10 dagen duren voor de effecten daarvan zichtbaar worden.
Bedenk dat er grote verschillen zijn tussen landen en culturen. Het maakt uit hoeveel ziekenhuis- en IC-bedden er zijn per 1000 inwoners. Het maakt uit of mensen heel gedisciplineerd eerst de huisarts gaan bellen als ze bezorgd zijn of de neiging hebben om meteen massaal naar ziekenhuizen te gaan (zoals in Wuhan gebeurde). Het maakt uit of mensen vaak met drie generaties in een klein huis wonen of dat ouderen hun eigen woning hebben, of een kamer in een verzorgingshuis. Het maakt dus ook uit wat voor bouw- en andere voorschriften een land heeft voor woningen, en voor plekken waar mensen komen, zoals scholen, winkels en ziekenhuizen. Het maakt uit of een cultuur heel aanrakerig of fysiek wat afstandelijker is, of dat er iets gaande is dat verspreiding bevordert, zoals Chinees nieuwjaar of carnaval.
Dat alles kan makkelijk betekenen dat waar het ene land met repressieve maatregelen afstand moet afdwingen het andere land hetzelfde effect kan bereiken door mensen op te roepen vrijwillig afstand te houden.
Het is heel goed mogelijk dat, als je in de toekomst op alles terugkijkt, de conclusie is dat het beter was geweest om veel eerder veel zwaardere maatregelen te nemen. Het is ook heel goed mogelijk dat de conclusie zal zijn dat veel zwaardere maatregelen in landen die op Nederland lijken meer kwaad dan goed hebben gedaan. Het is domweg te vroeg om dat nu al zeker te kunnen weten.
Bedenk dat SARS-CoV-19 nieuw is, en dat experts ook nog druk bezig zijn om te ontdekken hoe dit virus zich eigenlijk gedraagt. De beleidsmakers die beslissingen nemen over de maatregelen hebben op dit moment de informatie niet die ze wel zullen hebben als het straks allemaal achter de rug is. En toch moeten ze iets beslissen, dat kan niet uitgesteld worden tot alles duidelijk is, want dan ben je echt te laat. Zoals Rutte het uitdrukte: je moet met 50% informatie 100% beslissingen nemen.
Je kan er daarom gif op innemen dat er besluiten bij zitten die achteraf gezien ongelukkig zullen blijken te zijn. Alleen kan niemand dat op dit moment al zeker weten, ook niet de mensen die nu heel stellig hun mond vol hebben over hoe fout anderen met de crisis omgaan. Trap daar niet in, die zekerheid is er domweg nu nog niet.