Door Anoniem: [..]
Maar 40+ graden, UV e.d. is hooguit relevant voor sterilisatie. Niet als behandeling van een nog levende patient.
Dat heb ik ook nooit beweerd. Het ging over virus op zichzelf genomen. (niet actief in gastheer)
Tussen alle ruis , waaronder 30-3 17:02 "warm water drinken want virus dood bij 26 graden" , en het feit dat iedereen 'anoniem' is kun je maar beter in elke post zeggen of je praat over sterilisatie/desinfectie van voorwerpen, of theorieen over behandeling waarbij het virus in een patient gedood wordt.
De vragen over desinfectie zijn feitelijk een 'opgelost probleem' - daar zijn prima methoden voor.
De data over hoe lang covid-19 actief blijft op oppervlakken zijn wat meer relevant (want het zegt iets of/wanneer nog extra desinfectie nodig is, als een oppervlak sneller aangeraakt wordt dan dat het virus vanzelf verdwenen is ).
Ik zie maar heel weinig nut of relevantie voor 'matige temperatuur desinfectie' (dus die 55 graden) - het geeft je een snellere halfwaardetijd dan 'kamertemperatuur' , maar de use-case lijkt me zeer beperkt.
Met geschikte vloeistof oppervlak afnemen is beslists sneller. Instrumenten, bestek, borden e.d. kan gewoon met kokend water, of in de autoclaaf .
De situatie waarin desinfecteren met vloeistof geen optie is, afwachten op kamertemperatuur te lang duurt, en je wel de faciliteiten hebt om een kamer tot 55 graden op te stoken voor 'iets sneller' lijken me een heel raar scenario.
Er zijn ook nog heel brute UV lampen voor ruimte (en water) sterilisatie, hoewel dat ook een hoop materialen kan aantasten.
Ik blijf 'virus dood bij 26 graden' een extreem ongeloofwaardige bewering vinden , voor een virus dat heel succesvol weet te zijn bij 37 graden lichaamstemperatuur.
Voor 26-27 graden wil ik een heel wat serieuzere bron hebben dan een publieksvoorlichtingspamflet voor Filippino's.
Je vergeet: afkomstig van een radiozender die erbij doorlinkt naar "says een expert". (van het John Hopkins instituut of zo)
Dan heb ik toch echt liever een directe link naar John Hopkins dan een radiozender die claimt dat het gezegd is door.
Je kunt in NL ook al kromme tenen krijgen van hoe een publieksmedium een expert parafraseert, als je de oorspronkelijke publicatie leest.
Als ik de link volg naar fortune magazine (ook een tweedehands bron)
https://fortune.com/2020/02/10/coronavirus-spread-wuhan-summer-winter/ worden daar gespeculeerd over seizoensvariatie ala griep .
Met _die_ interpretatie kun je speculeren dat gepraat wordt over omgevingstemperaturen van 26..27 graden als correlatie met minder transmissie - zoals bij griep.
Dat wil helemaal niet zeggen dat het virus RNA kapot gaat bij 26 graden - dat gaat het niet.
SARS (2003) doofde uit toen het zomer werd. Ik denk dat het daar vandaan komt.
Wat is er toen volgens jou met dat virus gebeurd als het virus niet kapot ging en zich sindsien nooit meer heeft laten zien? Gemuteerd tot een onschuldig RNA dat niet ziek maakt, en daarna blijven muteren tot het corona virus dat we nu hebben?
Dat denk ik niet. Voor zo ver ik de huidige stand goed heb, is covid-19 geen afstamming van SARS (of MERS), maar gewoon een ander virus uit de Corona familie.
Ik denk dat het uitdoven van SARS (en MERS) gewoon is omdat hun fameuze R0 << 1 werd.
Waarom ? Ik denk een combinatie van opsporen/behandelen/isoleren van besmettingsbronnen , en minder effectieve transmissie.
Voor die 'minder effectieve transmissie' kun je dan denken aan de hele set van omgevingsfactoren zoals temperatuur, bijbehorend ander gedrag van mensen, sociaal en ook lichamelijk (immuunsysteem, slijmvliezen ect) .
Ik weet niet of SARS verspreid genoeg geweest is dat op een bepaald moment ook de transmissie moeilijker werd omdat de kwetsbare (nog niet geinfecteerde) individuen zeldzamer werden in de populatie van mensen die wel in aanraking geweest waren en daarna immuun.
Dat is het effect waar je bij COVID19 feitelijk op hoopt (of op wacht) .
Ik weet niet of bij bekend seizoensgebonden infecties zoals griep de feitelijke relatie bekend is - mensen zitten minder op elkaar gepakt dan in de winter ? De lucht is minder droog dus nattere slijmvliezen en minder makkelijk infectie ? De druppels speeksel/snot e.a. verdampen eerder op waardoor een besmet oppervlak minder lang besmettelijk blijft ?
Eens. Niet alleen temperatuur speelt een rol.