Door Anoniem: Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Zuid-Korea is destijds door MERS getroffen en heeft zich voorbereid op nog zoiets, door te zorgen dat ze in staat zijn om snel een testinfrastructuur op te zetten en door privacywetten aan te passen. Dat stelde ze in staat om nu heel snel te reageren. De Zuid-Koreaanse aanpak heeft ook een nadeel: ze kunnen het geen moment laten verslappen tot er een vaccin beschikbaar is, want dan laait het onmiddelijk weer op.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-zuid-korea-zijn-coronatests-een-alledaags-tafereel-alleen-wij-kunnen-dit~b6d6a5c0/Het Nederlandse testbeleid is voor
de komende weken bedoeld, en houdt rekening met tekorten aan testmaterialen die er
nu zijn. Het gaat over roeien met de riemen die er nu zijn, het is geen weigering om ooit wel te gaan testen. De tekorten zijn trouwens wereldwijd een probleem en zijn ontstaan omdat toen het in China woedde alle voorraden die kant op zijn gegaan. Hoe het tekort nu wordt aangepakt is niet alleen een feestje van het RIVM, die werken daarbij samen met diverse anderen, waaronder academische ziekenhuizen, specialisten en leveranciers.
https://www.nu.nl/coronavirus/6039742/nederland-test-alleen-kwetsbare-mensen-op-corona-om-tekort-te-voorkomen.html Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
De IC-capaciteit heeft nu de grootste urgentie. Dat daar veel aandacht voor is in de media wil nog helemaal niet zeggen dat er verder niets gebeurt. Er gebeurt altijd veel meer dan breed wordt uitgemeten in de media.
Men houdt in Nederland iets bij dat ik in de internationale vergelijkende cijfers niet terug zie: hoeveel mensen met COVID-19 in ziekenhuizen worden opgenomen. Het ligt voor de hand dat dat een constant percentage is van het totale aantal mensen dat besmet is, waardoor het verloop van het aantal ziekenhuisopnames een goede graadmeter is voor het verloop van de epidemie. Dat is het cijfer waaraan het RIVM de afvlakking ziet die ze sinds enkele dagen (voorzichtig) melden. Deze benadering heeft ten opzichte van die van Zuid-Korea als nadeel dat er een periode tussen besmetting en ziekenhuisopname zit, waardoor het verloop van de besmettingen met vertraging bekend wordt. Dat wil niet zeggen dat die cijfers geen goed beeld geven.
De cijfers van het RIVM (de update van vandaag staat er op het moment dat ik dit schrijf nog niet):
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus/dataDe grafiek van de nieuwe IC-opnames ziet eruit alsof we daar al over de piek heen zijn:
https://www.stichting-nice.nl/Dat betekent niet dat er meteen minder IC-bedden nodig zijn, de piek in mensen die de IC verlaten komt pas over een week of drie, vier. Zolang het aantal mensen dat erbij komt groter is dan het aantal mensen dat eraf gaat zal het aantal IC-patiënten toenemen, zelfs bij een dalende instroom.
Voor een beter beeld op de besmettingen is interessant dat bloedbanken op antistoffen gaan testen. Dat moet een heel behoorlijke indruk geven van welk percentage van de bevolking al besmet is geweest.
Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Als het zo eenvoudig was dan werden er allang bekende medicijnen tegen "dergelijke" longonstekingen ingezet. Er is iets nodig dat specifiek tegen deze infectie werkt.
Isolatie is geen bewezen methode om de ziekte te bestrijden (het is geen medicijn) maar om de verspreiding ervan te remmen, maar ik neem aan dat je dat ook bedoelde. Het probleem met zeer strikte isolatie is dat als je de teugels weer laat vieren de grote golf zieken alsnog komt. Je kan het rekken tot er een vaccin is, maar helaas is die periode van 1-1,5 jaar die daarvoor nodig is een schatting, er is helemaal geen garantie dat het lukt om dan een vaccin te hebben.
Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?
Het is helemaal niet waar dat
de rest van de wereld ze wel gebruikt. Het wordt vooral in Aziatische landen volop gedaan, maar de rest van de wereld is wel wat groter dan alleen Azië. De WHO adviseert ze alleen als je zorgt voor iemand die besmet is en als je zelf hoest of niest, om anderen te beschermen.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masksOok hier geldt weer dat er momenteel een tekort is. Ziekenhuizen krijgen nu voorrang omdat ze daar het hardst nodig zijn. Jij en ik kunnen het risico al substantieel verminderen door die anderhalve meter afstand te houden, door drukte uit de weg te gaan, door handen te wassen.
Vanuit epidemiologisch oogpunt is het belangrijk dat het aantal mensen dat gemiddeld door een besmette persoon wordt besmet onder de 1 te krijgen, liefst ruim eronder. Als dat wordt bereikt zakt de epidemie in. Daarbij wordt gekeken naar welke maatregelen het grootste effect sorteren. Met anderhalve meter afstand houden en regelmatig je handen goed wassen wordt kennelijk al heel veel bereikt.
De toegevoegde waarde van mondkapjes zou wel eens heel beperkt kunnen zijn. In de WHO-link hierboven kan je lezen dat ze goed gebruiken meer om het lijf heeft dan ze alleen opzetten, en dat je ze niet kan hergebruiken maar regelmatig een nieuwe nodig hebt. Ik snap wel waarom ze bij schaarste beter in ziekenhuizen ingezet kunnen worden.
Probeer eens om, voordat je alles wat je leest interpreteert als "hier doen ze het fout en in de rest van de wereld doen ze het goed", te kijken of het werkelijk zoveel scheelt met de rest van de wereld, of er misschien redenen zijn waarom in verschillende landen een andere aanpak beter werkt, en vraag je eens af waarom het toch behoorlijk relevante cijfer van het aantal ziekenhuisopnames wegens COVID-19 hier wel maar kennelijk lang niet overal gehanteerd wordt. Misschien doen we hier in Nederland soms wel iets goeds dat juist veel andere landen nalaten.
Welke aanpak de beste is kan per land verschillen, omdat er verschillen zijn in leefgewoonten, in hoe de gezondheidszorg werkt, in wat er aan hulpmiddelen beschikbaar is, in wat voor soort maatregelen de bevolking accepteert, noem maar op. Omdat niemand alles wat we over een jaar zullen weten nu al weet is er geen garantie dat het allemaal feilloos gaat, hier niet en in andere landen ook niet. Er zullen overal wel dingen blijken te zijn die achteraf gezien beter hadden gekund.
Dat er verschillen zijn wil niet zeggen dat men in Nederland incompetent is. Het betent ook niet dat men het in de rest van de wereld allemaal precies hetzelfde doet en men daar de perfecte aanpak te pakken heeft, daar zijn ook allerlei verschillen te zien. Het is zelfs niet gezegd dat er maar één aanpak is die het beste is, het is best mogelijk dat verschillende benaderingen toch heel vergelijkbare resultaten blijken te hebben, of dat een aanpak die op korte termijn indrukwekkend is op lange termijn de mist ingaat of net andersom. Er bestaat geen 100% zekerheid op dit moment.