Privacy - Wat niemand over je mag weten

Hoe betrouwbaar is restoreprivacy.com als bron?

28-03-2020, 20:22 door Uruk-Hai, 4 reacties
Als ik deze pagina lees: https://restoreprivacy.com/5-eyes-9-eyes-14-eyes/
Dan kom ik tot de conclusie dat IJsland en Zwitserland tot de zeer weinige landen ter wereld behoren waar privacy écht gerespecteerd wordt. Vanuit Nederland, België, Australië, Zweden, UK, VS worden ook allerlei privacy vriendelijke diensten aangeboden, maar volgens restoreprivacy.com gelden in die landen allerlei internationale afspraken waardoor allerlei veiligheidsdiensten alsnog in je privé data mogen neuzen.

Als ik hun reviews van de verschillende aanbieders van secure e-mail op een rij zet, komt Protonmail er naar mijn idee al gauw het beste uit. Dit idee komt overeen met wat ik op tweakers.net krijg als aanbeveling.

Alle reviews op restoreprivacy.com zijn trouwens voorzien van plus -en minpunten, waardoor ook Protonmail er niet helemaal zonder kritiekpuntjes vanaf komt. Hierdoor lijkt restoreprivacy.com heel betrouwbaar.

Ik zag tot voor kort ook iets in Fastmail omdat die aanbieder zich voor voordeliger prijzen aanbied dan Protonmail (30GB mail storage i.p.v. de 5GB bij Protonmail voor minder dan 10 euro per maand). Na het lezen van de teksten op restoreprivacy.com kom ik echter tot de conclusie dat ik Fastmail maar beter kan laten liggen omdat het hoofdkantoor van Fastmail weliswaar gevestigd is in Australië (wat mijzelf eerder ook al was opgevallen na eigen zoekwerk), maar zijn servers op Amerikaanse bodem heeft staan.

Ik probeer niet alleen mezelf veiliger op internet te krijgen, maar ook mijn familie en vrienden. Zij hebben aangegeven mijn zoektocht naar veiliger alternatieven voor (met name) allerlei diensten van Google interessant te vinden.

Dan wil ik wel echt het goede voorbeeld geven en met ècht betrouwbare bronnen aan komen.

Dus is restoreprivacy.com een betrouwbare website of kan ik beter naar een andere bron gaan kijken?
Reacties (4)
29-03-2020, 00:54 door Anoniem
Kijk ook eens op privacytools.io en vergelijk zou ik zeggen. Daarnaast is er ook nog thatoneprivacysite.net(beste vpn comparison chart wat mij betreft). Als je de 3 sites met elkaar gaat vergelijken kom je een heel eind
29-03-2020, 09:07 door Anoniem
In sommige gevallen kan het ook moment opnames zijn of iets betrouwbaar is of niet...
Misschien iets dat 2 jaar geleden betrouwbaar leek, hoeft het nu niet zo erg te zijn.
Maarja definieer betrouwbaar, als wettelijk ergens iets in een land bepaald is, zegt dat nog niets over de dienst zelf waar het aangeboden wordt. (De techniek kan "veilig" zijn, maar hoe het bedrijf met de techniek om gaat is soms een ander verhaal)

Ik denk dat je het jaarlijks opnieuw moet evalueren als je zover wilt gaan dat iets "betrouwbaar" is (en nog steeds is).

Je kan ook voor een bepaald platform kiezen, vanuit gaan dat iets altijd "niet betrouwbaar" is (in hoeverre dat dan klopt) en gewoon rekening houden met wat je stuurt of koppelt aan zo'n email adres.
Je kan kan bijvoorbeeld een secure mail platform gebruiken, maar als de rest van je "email verkeer" van andere platformer afkomt die minder betrouwbaar is, heb je toch al een probleem. (iets met de zwakste schakel in de keten).

Bv. Secure Mail dienst i.c.m. een Android telefoon die aan Google gekoppeld is... (zwakste schakel telt hier, heeft dan secure mail nog zin)
29-03-2020, 10:34 door Anoniem
> Dus is restoreprivacy.com een betrouwbare website of kan ik beter naar een andere bron gaan kijken?

Ik weet niet of deze site een betrouwbare site is. Kijk ook eens op https://www.privacytools.io/providers/. Hier staat ook het eyes verhaal op met verwijzingen naar providers.
29-03-2020, 10:46 door Erik van Straten
@Uruk-Hai: dank voor jouw bijdrage en de link https://restoreprivacy.com/!

Mijn eerste indruk is dat de auteurs goedbedoelende en eerlijke mensen zijn. NoScript meldde dat er getracht werd JavaScript te laden van de site zelf (dat heb ik toegestaan) en van getclicky.com en pressidium.com. Laatstgenoemde is een Wordpress hoster, dus daar zullen zij de site wel hebben ondergebracht. Over getclicky.com, een analytics website, zijn ze eerlijk in hun privacy policy.

Uiteindelijk gaat het hier om mensen met meningen die niet met die van jou en/of mij overeen hoeven te komen. Zij weten ook niet alles, maar zijn daar eerlijk over (o.a. "other examples we don’t know about" in de pagina waar je naar verwijst).

Alle informatie -niet alleen op internet- is potentieel gekleurd en mogelijk vals. Wij mensen zijn er best goed in om informatie te wegen van personen die we in het dagelijks leven vaker fysiek ontmoeten. Door ervaringen leren we snel of we iemand kunnen vertrouwen en van welke onderwerpen die personen verstand hebben; daar bouwen we vertrouwensrelaties mee op.

Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat we mensen goed herkennen, dus authenticeren. Los van schijnbaar identieke tweelingen is het niet gangbaar dat mensen met maskers en schmink zich live voordoen als een ander en ons zo op andere gedachten brengen.

Vertrouwen in uniformen en/of in andere kenmerken (o.a. op voertuigen) wordt soms misbruikt door criminelen, en door "deep fakes" kun je mensen op jouw scherm laten zeggen wat jij wil. Als je, zoals op restoreprivacy.com, een naam ziet zoals Sven Taylor, heb je geen idee welke Sven Taylor dat is, noch of dat sowieso wel zijn echte naam is. Pas als je dat zeker weet, en vooral als je zijn mening ook onder andere omstandigheden en over andere onderwerpen (bijv. op andere sites) vindt (en redelijk zeker weet dat het om dezelfde Sven Taylor gaat, kun je je een "beeld" van iemand vormen en op basis daarvan bepalen in hoeverre je iemand vertrouwt.

Waar duidelijk nog heel veel mensen aan moeten wennen is dat "on the Internet, nobody knows you're a dog" (https://en.m.wikipedia.org/wiki/On_the_Internet,_nobody_knows_you%27re_a_dog). Het barst op het internet van bewust of onbewust geplaatste foutieve informatie, soms anoniem maar soms ook onder een valse of "lijkt-op" identiteit. Wees wantrouwend en doe aanvullend onderzoek voordat je klakkeloos iets overneemt.

Dat geschreven hebbende: ik heb https://restoreprivacy.com/ gebookmarked in mijn browser en ga er zeker verder op rondneuzen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.