In navolging van Google heeft ook Apple gegevens gepubliceerd die de impact van de coronamaatregelen tonen. Het gaat om geaggregeerde navigatiegegevens afkomstig van Apple Maps die volgens Apple lokale overheden en gezondheidsautoriteiten inzichten kunnen bieden en helpen bij het opstellen van nieuw publiek beleid.
Apple benadrukt dat Apple Maps mobiliteitsgegevens niet koppelt aan het Apple ID van gebruikers en Apple geen geschiedenis bijhoudt van waar gebruikers allemaal zijn geweest. "Data die Maps verzamelt, zoals zoekopdrachten, navigatieroutes en verkeersinformatie, is gekoppeld aan willekeurig roterende identifiers die continu worden gereset, zodat Apple geen profiel van je bewegingen en zoekopdrachten heeft."
De nu te downloaden dataset geeft mobiliteitstrends weer voor grote steden en 63 landen of regio's. De informatie bestaat uit navigatieverzoeken die Apple Maps de afgelopen maanden kreeg te verwerken en de ontwikkeling daarvan. Het gaat dan specifiek om verzoeken van wandelaars, autobestuurders en ov-reizigers. Volgens de cijfers van Apple is het aantal verzoeken van ov-reizigers met tachtig procent afgenomen en wordt er ook veel minder gewandeld en gereden.
De cijfers van Google lieten onder andere bezoeken aan parken, winkels, bedrijven en woningen zien. Vorige week maakten Apple en Google bekend dat ze bluetooth contact-tracing in iOS en Android gaan inbouwen, als maatregel om overheden bij de bestrijding van het coronavirus te helpen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.