Door Anoniem: Tsja, dat is de crux - zicb bewezen hebben, want hoe weet je dat ?
Iets roepen op een CV en in gesprek doen er meer. Een succesproject heeft altijd heel veel vaders. Niet allemaal waren ze even cruciaal.
Dat klopt, en daar zitten ook ontzettende beunhazen tussen.
Dus inderdaad, "hoe weet je dat?" is waar het om gaat en waar diplomas en certificaties uitkomst zouden kunnen bieden, als het goed gedaan wordt. Maar tegenwoordig wordt het vaak helemaal niet meer goed gedaan. Zowel de reguliere opleiding, waar je als geslaagd "mbo systeembeheerder" net goed genoeg bent om eerstelijns de helpdesk te bemannen, of waar je als volleerd vendor-gecertificeerde vooral alle antwoorden kan opratelen die de vendor het meeste geld oplevert, maar echt inzicht in de materie heb je niet meegekregen.
Nu is dat lang niet altijd het geval. Ik heb iemand die ik zeer om z'n kennis respecteer zien zwoegen op CCNA WAN (ondertussen reeds lang geleden afgeschaft). Maar tegelijkertijd staat in de leerstof voor security-certificaties van dezelfde vendor dat biometrie een goed idee is. Dat is het. Niets geen voors of tegens, wanneer wel en niet, privacy-aspecten, failure-modes, nada, noppes, niente. "Het is een goed idee."
Dus de waarde van certificaties, nog voordat we naar de gecertificeerden kijken, is zeer variabel.
En persoonlijk heb ik geen certificaties en zelfs geen officieel diploma, maar kan ik met gemak enthousiast over mijn vakgebied vertellen en impromptu de recruiter een college over een obscuur onderdeel of de historie van het veld geven. Niet iedereen kan dat, en sluitend bewijs is het ook al niet, maar het laat wel zien dat ik redelijk weet wat ik aan het doen ben. Helpt ook niet als ik op trivia die ik toevallig even vergeten ben word afgeschoten (was 0 nu striping en 1 nu mirroring, of andersom? ik ben daar al een tijd niet meer mee bezig geweest dus dat moet ik even opzoeken. Maar als je vraagt, ik heb hier 2x3 schijven, moet ik eerst stripen en dan mirroren of andersom, dan kan ik daar met een beetje nadenken antwoord op geven, en ook vertellen waarom).
Je hebt ze in soorten en maten. Inderdaad voor instappers, maar ook kwalificaties waarmee een senior kan laten zien die ie niet alleen veel jaren salaris gevangen heeft op een bepaalde stoel maar ook vooruit gegaan is.
Dat is natuurlijk altijd een beetje de vraag. Hoe weet zo'n certificatiebedrijf nou wat "senior" inhoudt? Voor een instapper is het veel makkelijker een redelijk kennisniveau aan te wijzen dan iemand die echt veel gezien heeft. Mijn idee van "senior" is dan ook niet even makkelijk in een certificaatje te vangen. Oftewel, een practisch probleem.
Lekker eigenwijs vinden dat je zo ontzettend goed bent ook al heb je geen 'papiertjes die voornamelijk goed zijn voor je CV'
Dat is niet wat ik er in lees. Maar mischien is inhoudelijk het werk kunnen doen belangrijker vinden dan de vorm van het certificatencircus dat incompetente vraagjesinvullers aan baantjes helpt die uiteindelijk niets betekenen wel eigenwijs, ja.
Ik zie meestal de andere variant : wannabe's die een paar kunstjes kennen, één jaar ervaring dat ze vijftien keer herhaald hebben en wel heel schamper doen over 'die papiertjes' want ze zitten zo lang in de praktijk.
Dat is ongeveer hetzelfde niveau maar dan zonder papiertje.
Idealiter correspondeert een diploma of certificatie met relevante kennis voor een vakgebied . Net zoals een rijbewijs overeen hoort te komen met een redelijke bekwaamheid in het besturen van een motorvoertuig.
Op elke smaak heb je wel uitzonderingen - maar toch stap ik liever in bij iemand met dan zonder rijbewijs
Daar heb je wel gelijk in, maar verkijk je er niet op wat zo'n papiertje betekent.
In het geval rijbewijs betekent het dat ze je vertrouwen niet onmiddelijk een ongeluk te veroorzaken, oftewel je bezit minstens een minimale basiskennis van de regels en minstens een minimale basiskennis apparaat besturen (jouw kennis+kunde >= minimum vereiste). Het betekent dus heel erg
niet dat je een domein-expert zou zijn.
In de vliegtuigindustrie is het mischien nog duidelijker. Daar moet ieder onderdeel en elk schroefje "gecertificeerd" zijn. Wat niet betekent dat de schroefjes van vanadium-titanium zouden zijn, ook al doet de prijs vermoeden van wel. Ze kunnen best pisbakkenstaal zijn, zolang er maar op het certificaat staat dat het pisbakkenstaal is, van dit type en die sterkte en ze zijn erop getest dus weet je vrij zeker dat ze zich precies zoals de specificatie zullen gedragen en niet anders.
En over dat rijbewijs, er zijn er die wel zo'n ding hebben en waar ik echt niet mee in de auto wil zitten, en andersom ook wel. Maar je hebt gelijk dat als je niets anders van iemand weet dan of hij wel of niet een rijbewijs heeft, dat je daarop de keuze maakt. Het is zelfs zo dat zekere management-denkers erop hamerden dat je geen mensen aanneemt zonder formeel papiertje waarop staat dat ze kunnen wat je nodig hebt. Maar ook dat is kortzichtig, want het gaat er blind vanuit dat het school- en certificatiesysteem ook goed werk afleveren en ook nog eens het soort gediplomeerden en gecertificeerden die je nodig hebt. Dat is vaak helemaal niet het geval. Zeker niet met het huidige schoolsysteem dat al tientallen jaren kapotbezuinigd geworden is en waar je tegenwoordig blij mag zijn als iemand met een veterstrikdiploma ook echt z'n veters kan strikken.
Er kan soms best wat gerelativeerd worden over het nut van het één of andere diploma of certificaat - maar ik vind het altijd een stuk geloofwaardiger als dat gedaan wordt door iemand die ze heeft, dan door iemand die ze niet heeft.
Gedaan hebben en gehaald hebben zijn verschillend. *grijns* Bij "gehaald hebben" bestaat er ook een impliciet belang de genoten (en dik voor betaalde) certificatie niet al te hard af te vallen.
Achtoverhangende prutsers kunnen mekaar ook steunen .
Dat doen ze ook. Zie bijvoorbeeld dat uitzendbureautje voor ambtenaren schaal-14-en-hoger.
Maar je netwerk zit niet altijd op de plek om persoonlijk de knoop te mogen doorhakken - genoeg plekken waar bepaalde kwalificaties gewoon een harde eis zijn, en je kruiwagen pas kan helpen als je die schifting voorbij bent.
_Als_ bepaalde formele kwalificaties zeer gewenst en gebruikelijk zijn in een bepaalde sector, dan moet je een heel sterk verhaal hebben waarom ze jou moeten nemen ondanks dat jij die niet hebt.
Dat gaat meer over nestgeur dan over qualificaties. Zo wordt in de bankierwereld verwacht dat iedereen economie gestudeerd heeft en vervolgens roepen ze allerlei dingen die rechtstreekts tegen zelfs middelbare schoolniveau economie indruisen.
Zo ben ik ook wel eens geweigerd met "we weten dat we nieuw bloed nodig hebben maar jij bent de verkeerde soort nieuw bloed". Dat was de (toen al leeglopende) belastingdienst die me niet als ICT-auditor-trainee wilde hebben ondanks mijn kruiwagen. ICT snap ik wel, de details van auditing zouden ze me leren. Maar nee, mijn achtergrond is van mouwen opstropen, doorpakken, problemen oplossen, en gaan met die banaan. Dat past niet in een ambtenarenorganisatie (zie "kroniek van een faalfabriek" voor hele duidelijke illustratie).
Sommige mensen zijn echt zo goed.
En soms gaat het daar zelfs helemaal niet eens om. Zo was daar die stagiair die bij een Amerikaanse (zaken)bank voor $60k werd binnengehaald wegens "cultural fit" terwijl hij helemaal zijn opleiding nog niet af had. Ze wilden 'm binden want het was net zo'n sociopaat als de andere handelaren.
Maar er zijn er meer die in hun bekende omgeving de weg weten en daarbuiten hard ontdekken dat ze niet zo bijzonder zijn als ze (en hun voormalige werkkring) dachten.
Dat is waar.
Ha, in plaats van een hele studie psychologie kun je tegenwoordig toe met een blogpost hier en daar. Nouja, niet als je ook professioneel als psycholoog aan de slag wil, maargoed, details.
Doet me denken aan de ondertussen verdwenen poster hier die weigerde nog een andere programmeertaal te leren want hij had al tien jaar hetzelfde gedaan in PHP en hij wilde "die investering niet weggooien". Tsja, zo werkt programmeren nu eenmaal echt helemaal niet. Tenminste, niet voor mij, maar mischien voor hem wel.
Het is wel een probleem waarvan ik niet denk dat certificatie erg veel zou helpen. Je zou certificaten moeten verzinnen die deze "expert beginners" eruitfilteren, maar ik zie zo snel even totaal niet hoe je dat zou inpakken. Mischien dat je dat filteren wel kan doen maar dan met een ander mechanisme dan certificatie. Iets om over na te denken.
Bevriende psychologen met heel veel jaren in het vak klagen dat de huidige opleidingen vooral regeltjesafdraaiers produceren die dus weten hoe ze "protocol moeten volgen", zeg maar verzinnen welk hokje de patient in zit en daar het juiste riedeltje bij afdraaien. En als de patient daar niet inpast, dan kunnen ze daar helemaal niets mee. Die degeneratie zal vast niet alleen daar te zien zijn. En het is ook al niet iets dat je met "certificatie" oplost, integendeel zelfs.
Hoe ASIS ligt in de fysieke beveiligswereld weet ik niet - maar aangezien de baas ervoor wil betalen zou ik zeggen 'doen' .
Als blijkt dat je er niet veel wijzer van wordt vraag je (TS) of je volgend jaar wat anders mag doen.
Als je ook nog een paar jaar bij die baas wil blijven hangen, want anders gaat'ie piepen over z'n investering.