image

Nieuw-Zeeland lanceert contactonderzoek-app die met qr-codes werkt

maandag 18 mei 2020, 13:42 door Redactie, 9 reacties

Nieuw-Zeeland lanceert aanstaande woensdag een eigen contactonderzoek-app die met qr-codes werkt. De app moet fysiek contactonderzoek ondersteunen, zo liet de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vandaag tijdens een persconferentie weten. Via de app kunnen gebruikers bijhouden waar ze precies zijn geweest. Ardern vergeleek het met een "digitaal dagboek".

Nieuw-Zeelandse restaurants en bars zijn verplicht om een register van al hun klanten bij te houden. Via de app kunnen Nieuw-Zeelanders hun eigen data op hun eigen toestel opslaan, aldus de premier. "Sommige mensen willen geen formulier invullen dat zich in een openbare gelegenheid bevindt. Sommige mensen hebben zorgen over de apps die bedrijven gebruiken, omdat ze bang zijn dat ze bijvoorbeeld voor klantenacties worden gebruikt, en dat is niet altijd het geval, maar het is een optie dat iemand zijn eigen data voor zichzelf kan opslaan en daar zeker van kan zijn", merkte Ardern op.

De app heeft dan ook niet een bepaald aantal gebruikers nodig om effectief te zijn. "Dit is gewoon een tool die contactonderzoek ondersteunt waarmee iemand er zeker van kan zijn dat zijn data bij hem blijft", ging de premier verder. De app werkt met qr-codes die bezoekers van horecagelegenheden zeer waarschijnlijk moeten scannen, aldus Newsroom. Verdere details over de app worden woensdag tijdens de lancering gegeven.

Reacties (9)
18-05-2020, 14:11 door karma4
Verhaal klopt niet. De bars en restaurants zijn verplicht een register met de namen van klanten bij te houden. Dat gaat niet werken als daarna beweerd wordt dat enkel het bijhouden op de smartphones van gasten de invulling aan die verplichting geeft.
18-05-2020, 15:31 door Anoniem
Dit is gewoon een tool die contactonderzoek ondersteunt waarmee iemand er zeker van kan zijn dat zijn data bij hem blijft"
Dit begrijp ik niet, hoe kan iemand weten waar ik ben geweest als alleen ik zelf die gegevens heb? Wat is het nut dat deze
dat op mij smartphone blijft staan als die ook elders staat!
18-05-2020, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Dit is gewoon een tool die contactonderzoek ondersteunt waarmee iemand er zeker van kan zijn dat zijn data bij hem blijft"
Dit begrijp ik niet, hoe kan iemand weten waar ik ben geweest als alleen ik zelf die gegevens heb? Wat is het nut dat deze
dat op mij smartphone blijft staan als die ook elders staat!

Misschien doordat de overheid aan iedereen met de app de QR-codes stuurt waar corona is geconstateerd.
Burgers zijn dan zelf verantwoordelijk zich te melden. Indien iemand (na testen) corona blijkt te hebben kunnen voor de QR-codes in zijn/haar telefoon vervolgens ook een alert worden gestuurd.
18-05-2020, 17:30 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 18-05-2020, 17:31
Door Anoniem:
Dit is gewoon een tool die contactonderzoek ondersteunt waarmee iemand er zeker van kan zijn dat zijn data bij hem blijft"
Dit begrijp ik niet, hoe kan iemand weten waar ik ben geweest als alleen ik zelf die gegevens heb? Wat is het nut dat deze dat op mij smartphone blijft staan als die ook elders staat!
Ik heb mij nog niet in de Nieuw Zeelandse app verdiept, maar dat zoiets mogelijk is beschreef ik eerder in https://www.security.nl/posting/653782/Corona+app+%232+voor+GGD.

Mijn voorstel werkt als een dagboek waarbij je, op jouw smartphone, bijhoudt wanneer je waar was, een locatiecode plus aanvangstijdstip (en, zo mogelijk, het tijdstip van vertrek). Tevens vraagt de app regelmatig, op zo privacyvriendelijk mogelijke wijze (zie de pagina waar ik naar verwijs voor hoe dat zou kunnen) aan een centrale server, of er op die locatie en tijdstip iemand is geweest die besmettelijk was.

Als daar toen iemand was die besmettelijk was, krijg je natuurlijk alleen antwoord van de server als die besmettelijke persoon ook een app had (of zich nog precies herinnert dat zij/hij daar toen was) EN die persoon toestemming geeft om het relevante deel van de opgeslagen informatie op haar/zijn smartphone naar de centrale server te uploaden.

Onvermijdelijk is, vrees ik, dat iemand van wie (middels een test) wordt vastgesteld dat deze besmettelijk is en/of ongeveer vanaf welk moment was, door te uploaden, een stuk privacy opgeeft; je kunt niet uitsluiten dat andere bezoekers van gelegegenheden waar die persoon was, kunnen herleiden om wie het gegaan moet hebben. Persoonlijk denk ik dat we dat ervoor over moeten hebben om weer enigszins terug naar "normaal" te kunnen.
19-05-2020, 08:43 door Anoniem
Dank je wel Erik van Straten voor je uitleg, jij weet waar je over praat en ik kan dat niet zeggen. Volgens mij hebben
wij met een smartphone een waardevol middel in onze handen om het virus te bestrijden. Qua opslag en privacy
hebben velen geen vertrouwen in bedrijven en overheden 'onder ander ik zelf' zodat dit middel niet volledig gebruikt
kan worden. Hiermee bedoel ik een app die GPS gebruikt, is dat zo? Hoe dan ook privacy moeten we altijd afgeven.
19-05-2020, 11:15 door Erik van Straten
Door Anoniem: Qua opslag en privacy hebben velen geen vertrouwen in bedrijven en overheden 'onder ander ik zelf' zodat dit middel niet volledig gebruikt kan worden. Hiermee bedoel ik een app die GPS gebruikt, is dat zo? Hoe dan ook privacy moeten we altijd afgeven.
M.i. moet je privacy zo min mogelijk willen opgeven. Alleen al omdat er veel mensen zijn, die -helaas- wat te verbergen hebben, zoals hun geaardheid (bij de recente uitbraak in Zuid Korea leverde het zoeken naar mogelijk besmette mensen veel problemen op omdat de besmettelijke persoon een aantal homobars had bezocht). Zonder privacygaranties zullen waarschijnlijk te veel mensen zo'n app niet (altijd) gebruiken, en als deze op sommige locaties verplicht zou worden, die locaties mijden en mogelijk naar illegale alternatieven uitwijken.

Mensen die menen dat ze niks te verbergen hebben, realiseren zich (nog) niet dat privacyinbreuken tot misbruik in hun nadeel kunnen leiden, en sluiten hun egoïstische ogen voor anderen die daar een grotere kans op lopen en/of al slechte ervaringen mee hebben opgedaan.

Voor tracing-apps is GPS ongeschikt. In gebouwen, denk bijv. aan overdekte winkelcentra, werkt GPS slecht of niet. Hoogtebepaling, zeker in gebouwen, is waardeloos; in een (toren-) flat heb je er dus niets aan. Zelfs buiten, in smalle straatjes of onder bomen met nat bladerdak werkt GPS niet of onvoldoende nauwkeurig. In zich verplaatsend (openbaar of taxi) vervoer zou je een precieze tijdwaarneming nodig hebben, maar onder een metalen dak en vooral in combinatie met tunnels (o.a. metro) en onder viaducten springt de via GPS waargenomen locatie alle kanten op of valt weg.

Singapore heeft al een app die van QR-codes gebruik maakt, genaamd SafeEntry. Qua privacy lijkt deze app mij ongeschikt voor Nederland.

GPS zou kunnen helpen als je "vergeet uit te checken" met zo'n QR-app, bijv. als je de trein bent uitgegaan en ver genoeg van een station bent. Apps zoals Google Maps zouden hierbij kunnen helpen, daarin zijn OV-lijnen immers bekend. Als een bus vanwege een ongeval of wegwerkzaamheden moet omrijden, gaat dat natuurlijk fout. Bij twijfel zou zo'n app je ook om aandacht kunnen vragen om je te laten aangeven of je wel/niet bent uitgestapt, maar van de Australische COVIDSafe app hebben we geleerd dat mensen zo'n app deïnstalleren als deze hen blijft stalken met meldingen. Als zo'n app denkt dat je in een lijnbus zit i.p.v. een taxi, krijg je veel meldingen.

Ik kan me voorstellen dat zo'n app een optie "automatisch uitchecken" heeft die je aanzet op locaties waar dat zinvol is, zoals wanneer je een gebouw binnengaat met goede GPS-dekking buiten (zodat de app het automatisch registreert zodra je weer buiten bent). Maar zelfs dat kan fout gaan, nl. als de GPS ontvanger in jouw smartphone door een onjuiste locatiebepaling binnen denkt dat je weer buiten bent. In elk geval zou de signaalsterkte van de ontvangen GPS-satellietsignalen moeten worden meegenomen, maar die verandert in de praktijk ook voortdurend door de beweging van de satellieten (en het aantal "zichtbare" satellieten). Wolken, neerslag en mist kunnen ook roet in het eten gooien.

Kortom, ik zie weinig toegevoegde waarde in GPS - heel mischien ter ondersteuning. Hooguit iets voor een latere versie van zo'n app lijkt mij.
19-05-2020, 12:08 door The FOSS
Door Erik van Straten: Bij twijfel zou zo'n app je ook om aandacht kunnen vragen om je te laten aangeven of je wel/niet bent uitgestapt, maar van de Australische COVIDSafe app hebben we geleerd dat mensen zo'n app deïnstalleren als deze hen blijft stalken met meldingen.

Heb je hier een bron voor? (dat men de COVIDSafe app zou deïnstalleren).
19-05-2020, 12:55 door Erik van Straten
Door The FOSS:
Door Erik van Straten: Bij twijfel zou zo'n app je ook om aandacht kunnen vragen om je te laten aangeven of je wel/niet bent uitgestapt, maar van de Australische COVIDSafe app hebben we geleerd dat mensen zo'n app deïnstalleren als deze hen blijft stalken met meldingen.

Heb je hier een bron voor? (dat men de COVIDSafe app zou deïnstalleren).
Één van de vele in https://apps.apple.com/au/app/covidsafe/id1509242894#see-all/reviews:
darkDancer82 , 01/05/2020: Needs "Background App Refresh"

I've deleted this junk app. It doesn't function correctly. I don't want notifications on, period! Bluetooth Sharing is a security risk, like writing your password down on paper and putting it on display in a public place. Other apps have been able to successfully implement "Background App Refresh" without the app having to be open, or running in the tray. Many times I've left the house or gone to the shops, I always forget to make sure it's running, mainly because it's not an app I actively use. Set and Forget would be best for this app to function. Apple have integrated Covid-19 support in an upcoming update which therefore make this app redundant. There is a slim chance you will find this working when passing another person with it running as you've designed.

Eind vorige week is er een update van de app verschenen waarna je deze, naar verluidt, zo kunt instellen dat deze geen waarschuwing meer geeft als de app niet goed meer werkt - omdat iOS de Bluetooth functionaliteit heeft uitgezet (bijv. omdat de app niet meer op de voorgrond draait met de iPhone unlocked). Het gevolg is natuurlijk dat mensen met een niet werkende app gaan rondlopen.

Ook in https://play.google.com/store/apps/details?id=au.gov.health.covidsafe&hl=en&showAllReviews=true zijn er veel klachten.

Dan kan de Australische overheid trots vertellen dat de app al door 5,7 miljoen Australiërs (minder dan 23%) is gedownload, maar dan durf ik te stellen dat minder dan 5,7 miljoen Australiërs met een werkende app rondlopen. Als een besmettelijk persoon een nog gezond persoon infecteert, is de kans dat beiden een smartphone met de betreffende app hebben, aanzienlijk kleiner dan 6%.

Dat is als de app draait en goed werkt op beide smartphones. Als er iemand tussen de gezonde en de besmettelijke persoon staat, bestaat de kans dat de app denkt dat de afstand tussen de gezonde en de besmettelijke persoon minder dan 1,5 meter is. Daarbij, volgens jouw held Maurice de Hond (https://security.nl/posting/657336) is anderhalve meter veel te weinig als je rekening houdt met verspreiding via aerosols - vooral inpandig. En als de gezonde persoon binnen 15 minuten besmet raakt en vertrekt, registreert de COVIDSafe app dat niet.

En dan heb ik het nog niet eens over false positives gehad...
19-05-2020, 17:25 door The FOSS
@Erik van Straten Ik zie het ja (negatieve reviews). Dat spreekt het successverhaal behoorlijk tegen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.