Uit
https://www.nu.nl/tech-achtergrond/6054399/een-corona-app-is-voorlopig-geen-oplossing-en-de-vraag-is-of-dat-verandert.html:
[...]
De woordvoerder van de GGD GHOR zegt open staat [sic] voor digitale ondersteuning als die het werk "sneller en makkelijker" kunnen [sic] maken. "Maar is het noodzakelijk voor het bron- en contactonderzoek? Nee."
[...]
Hier gaat zeer binnenkort iemand worden teruggefloten. Ten eerste kan niemand totaal onbekende mensen opsporen, en opsporen van "dat zou wel eens Henk van Ingrid geweest kunnen zijn, maar daar heb ik geen telefoonnummer van" is tijdrovend. Ten tweede worden hiermee de poten onder de stoel van de Hugo-App doorgezaagd; dat gaan ze in Den Haag niet leuk vinden...
De (naamloze?) woordvoerder heeft wel een punt: een op de Apple + Google API gebaseerde app gaat het werk van de GGD niet "sneller en makkelijker" maken, want:
Stel dat een onwaarschijnlijk groot aantal mensen de app downloadt
én altijd heeft draaien -met Bluetooth aan- als ze niet thuis zijn, dan zullen er veel te veel false positives zijn (d.w.z dat de app meldt dat je in de buurt van een besmettelijk persoon bent gewerst, terwijl jij geen of onvoldoende virussen hebt binnen gekregen om er ziek van te worden). Naast dat mensen gefrustreerd zullen raken als ze thuis moeten blijven maar geen symptomen krijgen en daarom niet getest kunnen worden, zal de GGD hen elke dag moeten bellen om ervoor te zorgen dat ze thuisblijven - ook tijdverspilling voor de GGD dus.
Men
zou de app conservatiever kunnen laten werken (aanzienlijk langer dan 15 minuten "contact" vereisen en/of een hogere RSSI-waarde die
gemiddeld met een aanzienlijk kortere afstand dan anderhalve meter correspondeert), maar daardoor zal het aantal false negatives flink stijgen. Dat sowieso al hoog is, want bijv. in een Baptistenkerk in Frankfurt zijn meer dan 200 mensen besmet geraakt ([1]) die natuurlijk
niet met z'n allen in een cirkel van anderhalve meter diameter zaten (sterker, elders las ik dat ze, vermoedelijk buiten gezinnen om, onderling anderhalve meter afstand aanhielden). Door de teruglopende aantallen kerkgangers zijn veel kerken gesloten en komen gelovigen vaak uit alle windstreken naar kerken die nog wel open zijn, waardoor niet meer iedereen elkaar kent; handmatige opsporing kan daardoor lastig zijn. Echter, zo'n app had nooit alle 200+ besmettingen gedetecteerd (zelfs niet als, door onnauwkeurigheid, 3 meter ook nog een hit zou opleveren).
[1]
https://www.fuldaerzeitung.de/kinzigtal/coronavirus-baptisten-gottesdienst-frankfurt-ansteckung-main-kinzig-kirche-90002032.htmlMet andere woorden: er zijn omstandigheden
binnen waarbij anderhalve meter véél te weinig is, terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat de besmettingsrisico's
buiten minimaal zijn, ook bij afstanden
kleiner dan anderhalve meter. Ik heb nog nergens gelezen dat er apps zouden bestaan met automatische binnen/buiten detectie (voor zover dat realistisch is).
Maar er gaat geen onwaarschijnlijk groot aantal mensen die app downloaden. Minister de Jonge mag blij zijn als 25% van de Nederlanders die app installeert. Als al die mensen altijd die app hebben draaien en Bluetooth aan hebben staan zolang ze niet thuis zijn, kunnen hooguit 6,25% van de
mogelijk besmette mensen via de app worden opgespoord, waarbij het voor een deel om false positives zal gaan. Waarbij het aantal false negatives groot zal zijn in situaties zoals bij de kerkdienst in Frankfurt (omdat verreweg de meeste besmette mensen op meer of veel meer dan anderhalve meter afstand van de besmettelijke persoon of enkele besmettelijke personen zaten).
Of het waarschijnlijk om een false positive gaat, weet je in een (mogelijk groot) deel van de gevallen niet. Want de app vertelt je alleen de datum dat je in de buurt van een waarschijnlijk besmettelijk persoon bent geweest. Als je met de trein en bus naar je werk bent geweest en tussendoor een boodschap hebt gedaan, heb je geen idee waar en hoe laat je mogelijk besmet bent geraakt als de app je alarmeert, noch of jij of de ander op dat moment een mondkapje droeg c.q. er een glazen wand tussen zat.
Die app gaat nog geen deuk in een pakje boter slaan. De eerste op de Apple+Google API gebaseerde app, genaamd SwissCovid, is gisteren door Zwitserland gepubliceerd (
https://www.zdnet.com/article/the-worlds-first-contact-tracing-app-using-google-and-apples-api-goes-live/) - wellicht vallen de cijfers daarvan zo tegen dat de Hugo-App de prullenbak ingaat voordat er nog meer geld, tijd en energie aan verspild wordt.
Wat dan wel? Vooral als de volgende besmettingsgolf losbreekt en het opsporen van onbekenden noodzakelijk blijkt te zijn,
zou de overheid van elke kroeg, kapper, gokhal, sexclub, sauna, zwembad, fitness, kerk, moskee, rondvaartboot, theater, bioscoop en buschauffeur kunnen eisen dat zij een registratie bijhouden wie precies van hoe laat tot hoe laat aanwezig waren, zodat de GGD mogelijk besmette onbekenden kan opsporen. Naast dat mij dit voor treinen een lastig op te lossen probleem lijkt, heeft dit waarschijnlijk grote privacy-consequenties. Want tal van ICT bedrijfjes zullen met registratiesystemen op de markt komen om al die partijen werk uit handen te nemen, en voor je het weet worden die persoonsgegevens doorverkocht en/of gelekt als gevolg van gebrekkige beveiliging.
Steeds meer landen stappen over op QR-code gebaseerde apps (niet elk land doet dat even privacyvriendelijk). Als een open source app, via het scannen van locatiespecifieke QR-codes, als een logboek bijhoudt wanneer je precies waar was, kan dat een stuk privacy-vriendelijker zijn dan al die derde partijen die jouw gegevens verzamelen.