image

Vlaamse regering wil na de zomer corona-app gaan uitrollen

maandag 15 juni 2020, 15:24 door Redactie, 3 reacties

De Vlaamse regering wil na de zomer een eigen bluetooth corona-app voor contactonderzoek gaan uitrollen. Dat heeft Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin Volksgezondheid en Armoedebestrijding bekendgemaakt. "Om een nieuwe algemene uitbraak van het COVID-19 virus tegen te gaan is er nood aan uitgebreid testen, gevolgd door contactonderzoek en waar nodig (zelf)quarantaine. Zo vermijden we dat heel de samenleving opnieuw in lockdown moet", zegt Beke.

Volgens de minister kan een bluetooth contactonderzoek-app de traditionele contactopsporing ondersteunen. "Een app biedt belangrijke voordelen inzake snelheid en efficiëntie van contactopsporing", stelt Beke "Als in het najaar, wanneer we opnieuw sportieve of culturele evenementen kunnen bijwonen of opnieuw veelvuldig het openbaar vervoer gebruiken, waar we in contact komen met veel onbekenden, een grote opflakkering dreigt, zal het zeer belangrijk zijn dat we contacten kunnen linken via een app."

Het gebruik van de corona-app zal vrijwillig worden. Daarnaast zal de app niet onnodig persoonsgegevens verwerken, aldus de minister. Die benadrukt dat burgers ervan overtuigd moeten zijn dat ze op geen enkele manier enig nadeel zullen ondervinden als gevolg van het gebruik van de corona-app. Vlaanderen wil de app samen met de andere Belgische deelstaten gaan ontwikkelen, zodat er één app voor het hele land komt. Als basis voor de app kiest de Vlaamse regering voor DP-3T (Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing) waarbij gegevens decentraal worden opgeslagen.

Image

Reacties (3)
15-06-2020, 23:08 door Anoniem
Decentraal tot je het afluistert met verzamel scanners ala IMSI catchers.
16-06-2020, 06:13 door Anoniem
Do'n "app" voor contactonderzoek is lief en leuk maar eigenlijk volstrekt nutteloos. Niet alleen werkt het hele bluetoothverhaal niet nauwkeurig genoeg om nuttig te zijn, maar wat was nou ookalweer het idee van de lockdown en al die andere maatregelen?

"Flatten the curve", oftewel zorgen dat het gezondheidszorgsysteem niet overbelast raakt. Dat hebben we gedaan, in België, Nederland, en de rest van Europa. IJsland heeft niet zoveel inwoners dus ze konden met een relatief klein team en aggressief erachteraangaan de hele spreiding daar redelijk in kaart brengen en tijdig besmette mensen in quarantaine krijgen. Daar hebben ze zonder "app" de boel goed in de hand.

In Europa is dat lastiger wegens, bijvoorbeeld, het krampachtig aanhangen van het EU-ideaal van "open grenzen" tegen hoge, bijna elke prijs. Maar ook omdat onze overheden zichzelf en elkaar blijven saboteren en gewoon niet doen wat nodig is.

Om dan "na de zomer" met een "app" te komen die aan contactonderzoek moet bijdragen... beetje mosterd na de maaltijd. Net als dat in Nederland gelijk gedonder ontstond over de wassen-neus-aanbesteding van nog zo'n nutteloze "app" en die dus nooit op tijd kon zijn om echt nuttig bij te dragen. Het was veel nuttiger geweest om aggressief te testen, maar de overheid heeft gekozen voor technogefap en heeft testcapaciteit welbewust onbenut gelaten. Dat eerste is onbenullige idioterie en dat tweede zou een ambtsmisdrijf moeten zijn. Zelfs nu Duitsland met een "app" komt, eigenlijk is het al niet nuttig meer.

Dus waarom nog? Het gaat de volksgezondheid niet verbeteren. Dus daarom is het niet.
16-06-2020, 08:20 door Anoniem
als vlaamse regering dit leest: is de app werkelijk op privacy gericht, laat het dan maar eens uitbrengen op f-droid.org
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.