image

Coronadashboard uitgebreid met rioolwatermetingen RIVM

vrijdag 3 juli 2020, 09:12 door Redactie, 7 reacties

Het coronadashboard van de overheid laat nu ook de rioolwatermetingen van het RIVM zien, alsmede signalen vanuit de huisartsen over mogelijke besmettingen. De afgelopen maanden heeft het RIVM op 29 locaties onderzoek gedaan naar het virus in rioolwater. Uit het onderzoek blijkt dat het virus al zichtbaar is in uitwerpselen voordat mensen symptomen van het virus ervaren.

Het RIVM is nu gevraagd om zo snel mogelijk en voor 1 september alle ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties te monitoren. De tests die het RIVM nu al uitvoert zijn sinds gisteren aan het coronadashboard toegevoegd. Eerder liet minister De Jonge van Volksgezondheid weten dat informatie uit het rioolwater een mooie aanvulling is aan het dashboard, omdat hiermee anoniem, snel en op grote schaal het virus kan worden opgespoord.

Verder toont het dashboard nu signalen vanuit de huisartsen. Het Nivel houdt bij een groep huisartsen bij hoeveel mensen zich met klachten melden die op een infectie van het coronavirus wijzen. Deze informatie kan gebruikt worden als vroeg signaal dat de verspreiding van het virus toe- of afneemt. Tevens zal het coronadashboard wekelijks een update tonen van het aantal geschatte mensen dat besmettelijk is. Deze schatting is afkomstig van het RIVM en laat het aantal mensen in Nederland zien dat het virus heeft opgelopen en anderen kan besmetten. Dat aantal wordt vanaf nu elke week geüpdatet op het dashboard.

"Hoe meer nuttige informatie op het dashboard staat, hoe nauwkeuriger we de verspreiding van het coronavirus in Nederland in de gaten kunnen houden", aldus De Jonge. "Het is heel goed dat het dashboard weer is uitgebreid en de komende tijd gaan we er nog meer informatie aan toevoegen. "

Reacties (7)
03-07-2020, 17:29 door Anoniem
Rioolwater als coronadetector, hoe goed werk dat nu echt?

De metingen van de afgelopen maanden volgen keurig de epidemiologische curve, zegt Gertjan Medema, microbioloog van KWR en hoogleraar aan de TU Delft. ‘De trend die onder de bevolking zichtbaar is, zien we terug in het rioolwater. De grafieken lopen mooi parallel met het aantal registraties bij de GGD’s en huisartsen en met de ziekenhuisopnamen.’

door Cor Speksnijder, 3 juli 2020

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/rioolwater-als-coronadetector-het-geeft-een-vroege-waarschuwing~bded6a04/

Het riool als ‘early warning’ systeem: tussen een toename van de RNA-fragmenten van het virus in het afvalwater en de toename van de meldingen van nieuwe besmettingen bij de GGD zit, volgens Medema, ongeveer een week tijd.

KWR meet wekelijks het rioolwater op coronavirusdeeltjes [grafieken, video]
https://www.kwrwater.nl/actueel/de-nieuwste-rioolwatermonsters/
03-07-2020, 17:33 door allestein - Bijgewerkt: 03-07-2020, 17:34
Met alle respect maar dan hebben ze (RIVM) die data van mobiele telecomproviders toch niet nodig?
03-07-2020, 20:05 door Anoniem
Door allestein: Met alle respect maar dan hebben ze (RIVM) die data van mobiele telecomproviders toch niet nodig?

Met smartphones kan men nog geen DNA verzamelen, met rioolwateranalyses wel ;-)
03-07-2020, 21:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door allestein: Met alle respect maar dan hebben ze (RIVM) die data van mobiele telecomproviders toch niet nodig?

Met smartphones kan men nog geen DNA verzamelen, met rioolwateranalyses wel ;-)


Kijk hier eens... made by Oxford Nanopore Technologies

MinION: a complete DNA sequencer on a USB-stick
https://nanoporetech.com/products/minion

De MinION DNA-sequencer kun je desgewenst met een micro-USB kabeltje aan je smartphone koppelen, al is een laptop toepassen gebruikelijker. Ook geschikt voor RNA-analyses. Hij weegt slechts 87 gram (105 mm x 23 mm x 33 mm) en is vanaf US$ 1000 excl. BTW te koop. Past in je binnenzak. Ideaal voor gentech veldwerk bij een rioolwaterzuivering.
03-07-2020, 23:01 door karma4
Door allestein: Met alle respect maar dan hebben ze (RIVM) die data van mobiele telecomproviders toch niet nodig?
Als je weet waar besmettingshaarden zitten moet je om adequaat te reageren ook weten wat gangbare transmissie over de gebieden heen zijn. De mens is zelf de verspreider. Mobieltjes geven een goede indicatie. Je moer meerdere gegevens aan meerdere acties kunnen koppelen.
04-07-2020, 07:10 door Anoniem
Zo nu dat een beetje rolt kan wellicht de overheid een keer preventiever werken:

https://phys.org/news/2020-07-heatwave-trends-worldwide.html


Het is schrikbarend wat je daar leest.
04-07-2020, 12:25 door Anoniem
Maar hoe maken we onderscheid tussen de twee varianten van COVID-19-Corona. Namelijk de besmettelijker G (glycine) en de te verdringen D (asparagine) variant? De D614G variant besmet drie tot zes keer gemakkelijker en rukt overal op en heeft de D-variant al nagenoeg vervangen in Spanje, het VK en Frankrijk. Is dat toeval of worden we onderworpen aan een giga-experiment met Big Pharma op de achtergrond? Corona muteert en dat zet het op voorsprong tegenover degenen, die het virus willen verslaan. Of het virus wint of de mens. Zo simpel is het wel.

Wordt dit variant-gegeven al meegenomen in het RIVM contatct-onderzoek? Hoe valt dit te implementeren via de toegevoegde Telecom-data (een kwestie van combineer en deduceer). Kwam een besmette uit Spanje naar Nederland.
Wat is de corona-variant bij de recente explosie in Portugal?

Hou de vinger aan de pols en tenslotte': "Wie controleert onafhankelijk hierbij onze "controleurs" en overheid?
Dat zullen wij als mondige burgers toch zelf moeten doen, anders hebben voorgoed het nakijken.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.