Wie straks een restaurant of bar bezoekt wordt op vrijwillige basis gevraagd om zijn naam en contactgegevens op te geven. Dat heeft premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen bekendgemaakt. De informatie moet het bron- en contactonderzoek helpen in het geval van besmettingen die verband houden met de betreffende horecagelegenheid.
Verder gaan alle horecagelegenheden werken op basis van reservering, wat zowel van tevoren als aan de deur kan. Ook zal er een checkgesprek over gezondheidsklachten plaatsvinden en krijgen gasten een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar. "Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten op vrijwillige basis naam- en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid", zo staat in de aankondiging van de nieuw getroffen maatregelen.
De Belgische overheid besloot onlangs nog een registratieplicht voor de horeca in te voeren. Wie bij onze zuiderburen een restaurant bezoekt moet verplicht zijn telefoonnummer of e-mailadres opgeven. Deze data wordt voor een periode van veertien dagen bewaard en moet het bron- en contactonderzoek ondersteunen.
"Als een gast geen toestemming wil geven, kan de toegang tot de horeca niet worden geweigerd. Gasten hebben belang bij registratie, omdat zij dan door de GGD benaderd worden met het verzoek om mee te werken aan bron- en contactonderzoek als betrokkene in de horecagelegenheid mogelijk in contact is geweest met een besmette andere gast of personeelslid", zo laat minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief over de aangekondigde maatregelen weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.