image

Onderzoek: meeste slachtoffers cybercrime doen geen aangifte

vrijdag 7 augustus 2020, 14:20 door Redactie, 6 reacties

De meeste slachtoffers van cybercrime doen geen aangifte bij de politie en wanneer er wel aangifte wordt gedaan is men niet tevreden over de afhandeling ervan, zo blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Erasmus Universiteit in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Voor het onderzoek werden bijna zeshonderd burgers en zo'n 530 ondernemers ondervraagd. Van de burgers was iets meer dan de helft ooit slachtoffer van één of meerdere cybercrimedelicten geworden. Het ging bij elkaar om 590 delicten. Daarvan was dertien procent bij de politie gerapporteerd. 33 procent werd bij andere organisaties gerapporteerd, zoals banken, meldpunten en helpdesks.

Van cyberstalking en identiteitsfraude wordt het vaakst aangifte gedaan bij de politie, terwijl slachtoffers van malware en ransomware zelden naar de politie stappen. Phishing en identiteitsfraude zijn de twee delicten die bij andere organisaties het vaakst worden gemeld.

Bij de ondernemers waren er iets meer dan driehonderd cybercrimeslachtoffers. Die hadden bij elkaar met 590 delicten te maken gekregen. In totaal werd in veertien procent van de gevallen aangifte gedaan bij de politie en werd 32 procent van de delicten (ook) gemeld bij andere organisaties. Ondernemers doen het vaakst aangifte van identiteitsfraude, cyberstalking en ransomware bij de politie. Malware en ddos-aanvallen worden zelden gerapporteerd.

Aangifte

De voornaamste redenen voor zowel burgers als ondernemers om geen aangifte te doen zijn "ik los het zelf op" en "het heeft geen zin, de politie zal er niets aan doen". Wanneer burgers en ondernemers wel aangifte doen is het grootste deel niet tevreden over de manier waarop de politie met de aangifte omgaat. De meest genoemde redenen voor deze ontevredenheid waren dat de politie onverschillig was en dat de problemen niet zijn opgelost.

"Ontevredenheid over de manier waarop de politie omgaat met slachtoffers van onlinecriminaliteit en aangiftes is niet nieuw. Verschillende onderzoeken beschreven al eerder dat slachtoffers die aangifte wilden doen, niet serieus genomen werden of zelfs weggestuurd werden van het politiebureau", zo laten de onderzoekers weten.

Hoewel veel respondenten verwachten dat de politie niets zal doen naar aanleiding van het delict, wordt er slechts zelden aangegeven dat men geen aangifte doet omdat de politie geen kennis heeft om cybercrime aan te pakken of dat de politie niet verantwoordelijk is voor dit type delict. "De lage aangiftebereidheid van onlinecriminaliteit lijkt dus niet het gevolg te zijn van een gebrek aan vertrouwen in de manier waarop de Nederlandse politie specifiek onlinecriminaliteit aanpakt, maar meer van een algemeen gebrek aan vertrouwen dat er iets met de aangiftes zal gebeuren", concluderen de onderzoekers.

Image

Reacties (6)
07-08-2020, 23:12 door Anoniem
Heb je wel eens aangifte gedaan bij de fraudehelpdesk? Ze mogen daar geen details registreren ivm privacywetgeving. Je mag 3 vragen beantwoorden en dat is het. Mooie info om statistieken te vullen maar geen details om een onderzoek te laten starten. Politie doet niets en verwijst naar fraudehelpdesk. Dus waarom aangifte doen ,?
08-08-2020, 09:27 door Anoniem
Zoveel mogelijk aangifte doen bij strafbare feiten. Misschien wordt je aangifte niet direct opgepakt maar deze komt wel in de systemen. Mogelijk kan de informatie uit de aangifte later wel aan een groter onderzoek gelinkt worden waarbij aangiftes belangrijk zijn om de wederrechtelijkheid van de gepleegde feiten aan te tonen.
08-08-2020, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zoveel mogelijk aangifte doen bij strafbare feiten. Misschien wordt je aangifte niet direct opgepakt maar deze komt wel in de systemen. Mogelijk kan de informatie uit de aangifte later wel aan een groter onderzoek gelinkt worden waarbij aangiftes belangrijk zijn om de wederrechtelijkheid van de gepleegde feiten aan te tonen.


Dream on.

Theoretisch heb je gelijk maar in de praktijk wordt de burger met een hoop gezeik opgezadeld en gebeurt er niks mee...omdat het via buitenlandse websites was.
08-08-2020, 20:26 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-08-2020, 20:35
...Nogal wiedes dat de criminaliteitscijfers dalen, zeggen agenten massaal: mensen doen nauwelijks nog aangifte. ‘Het wordt burgers veel te lastig gemaakt om aangifte te doen. Als het aangifteproces makkelijker zou zijn, zouden er veel meer zaken binnenkomen’, zegt een agente uit Amsterdam. Ze staat niet alleen: zeven van elke tien agenten die op onze enquête reageren zien een zogenoemde ‘afname van de aangiftebereidheid’. En ze weten donders goed hoe het in elkaar zit: ‘Minder bureaus betekent minder aangiften, minder aangiften betekent lagere misdaadcijfers’, schrijft een agente. Een leidinggevende reageert: ‘We hebben ons achter een landelijk telefoonnummer verstopt.

Dit citaat komt uit een artikel dat werd geplaatst in de Groene nr. 11 van 13 maart 2019.[1]

In dit artikel - onderzoeksjournalistiek - komt helder naar voren dat in Nederland helemaal geen sprake is van daling van criminaliteitscijfers. De regering, te beginnen met Balkenende II wil dat ons maar al te graag doen geloven want als de waarheid, dat Nederland een gecriminaliseerd land is - mediaaal de overhand krijgt zijn de rapen natuurlijk gaar.

Het is dus al bijna twee decennia zo dat de overheid van alles uit de kast haalt om de misdaadcijfers kunstmatig laag te houden, dus als je die bereidheid tot aangifte meetelt kom je extra bedrogen uit want het wordt stomweg gedemotiveerd. Primair niet door de politie zelf wat hier maar zo graag wordt geponeerd (altijd volgers, klikvee en meezingers) maar vooraleerst door Software. Juist als je wèl bereid bent het allemaal een beetje te volgen zie je dat de politie hier in het algemeen zelf ook onder lijdt, want zij moeten het doen met een softwarepakket dat de bijnaam heeft Bijzonder Veel Handelingen.

De officiële naam? Basisvoorziening handhaving, BVH en het staat te boek als 'een gedrocht'... een 'kutsysteem'....

...Even later kijken we mee om te zien hoe ze aangiften registreert. ‘Even wachten hoor’, zegt ze. ‘Het programma is traag vandaag, er zitten veel mensen op.’ Dat programma heet Basisvoorziening Handhaving, ‘bvh’, en bijna iedereen kan erin: de agent, zijn directe leidinggevenden, zelfs collega’s op regionaal georganiseerde bureaus. Het is een van de voornaamste systemen waarmee politiemensen werken. Desalniettemin doopten ze het om tot Bijzonder Veel Handelingen, want het programma waarin men aangiften verwerkt, incidenten afhandelt en meldingen registreert is ‘een gedrocht’. De problemen rond de gebruiksvriendelijkheid van ‘het kutsysteem’ zijn zelfs zo groot dat politiemedewerkers rond de implementatie ervan in 2009 – zo onderzocht Bureau Beke (2018) – ‘vanwege de tijd die daarmee gepaard ging minder incidenten hebben geregistreerd....

...dus de criminaliteitscijfers blijven kunstmatig laag.

En zo kom je dan uit waar wij anno 2020 liever niet hadden willen zijn: Een burger die gewoon geen zin meer heeft om aangifte te doen omdat er toch niets substantieels (handhaving/vervolging) uit voortkomt.

[1]
https://www.groene.nl/artikel/smileys-scoren-platlullen-en-downgraden
09-08-2020, 01:06 door souplost
[Verwijderd door moderator]
09-08-2020, 15:08 door Anoniem
Zolang het bepaalde grote belangen beter uitkomt laat men de onveilige boel de boel. Al klotsen de kwetsbaarheid en de cyber criminaliteit tegen de plinten op. Beveilig jezelf. Alle anderen zullen het niet voor jou doen.
luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.