image

Justitie kijkt naar oplossingen voor impact van encryptie op opsporing

dinsdag 18 augustus 2020, 15:16 door Redactie, 10 reacties

Het ministerie van Justitie is nog bezig met het bekijken van oplossingen voor de impact die encryptie op de opsporing van strafbare feiten kan hebben. Dat meldt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een reactie op een Wob-verzoek. In het Wob-verzoek werd verzocht om alle documenten te verstrekken over het huidige encryptiestandpunt van het kabinet en hoe het standpunt tot stand is gekomen.

De openbaar gemaakte documenten bestaan vooral uit e-mails en nota's waarin wordt gezocht naar mogelijke oplossingen voor het probleem dat encryptie kan vormen voor de opsporing van strafbare feiten, schrijft Grapperhaus. De minister laat verder weten dat het ministerie is begonnen met het inventariseren van alle mogelijke oplossingen en dat deze inventarisatie nog niet is afgerond.

"Gelet op het belang van de opsporing van strafbare feiten heb ik ook eerder in Nieuwsuur een ontsleutelplicht als doel genoemd. Daartoe is op mijn departement onderzocht wat de voor- en nadelen van een ontsleutelplicht zijn. Om die reden is de inventarisatie ook breed opgezet, waarbij de relevante belangen zorgvuldig In kaart zijn gebracht en mogelijke oplossingen zijn onderzocht in gezamenlijkheid met (internationale) publieke en private partners", voegt de bewindsman toe.

Grapperhaus liet eind vorig jaar in Nieuwsuur weten dat hij met de grote internetbedrijven wil afspreken dat autoriteiten in het geval van "verdacht verkeer" toegang kunnen krijgen om te zien wat er zich precies afspeelt. "Laten we nou voor eens en altijd wetgeving maken waarin we een sleutelrecht hebben in die situaties waar we verdachte transacties kunnen aantonen", aldus de minister destijds.

De eventuele oplossingen die Justitie nu bekijkt mogen niet voor een "structurele verzwakking van encryptie" zorgen en moeten passen binnen de kaders van het kabinetsstandpunt over encryptie, voegt Grapperhaus toe. In 2016 kwam het kabinet met een standpunt over encryptie, dat het op dat moment geen 'beperkende wettelijke maatregelen' wilde nemen wat betreft de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.

Reacties (10)
18-08-2020, 15:36 door Anoniem
Leuk, sleutelrecht. En hoe moet je dat dan technisch invullen?
Dat betekent dat de ISP er ook bij kan. En dat was nou net niet de bedoeling.

Ontsleutelplicht? Leuk. En hoe wil je dat technisch invullen? Als het geheim moet blijven, wordt de sleutel over 2 of meer partijen gedeeld. Doet er 1 niet mee, dan heb je niks. En nu?
Oh, dat is verboden... Tsja... elke crimineel houdt zich natuurlijk aan de wet! (*iets* zegt me dat je die daar niet mee gaat vangen).

Wanneer heeft Grapperwaus nou eindelijk eens door het z'n personeel gewoon weer ouderwets aan her rechercheren moet ipv. een sleepnetje uithangen en kijken wat erin zit?!
18-08-2020, 15:54 door Anoniem
En als de politie zo een bericht kraakt, moet ze niet vergeten een kopietje naar Trump te sturen. Dat zijn namelijk de goeien en die kunnen we voor altijd vertrouwen.
18-08-2020, 15:56 door buttonius
Ik word zo moe van ministers die het vertikken om hun werk goed te doen... Nu weer Grapperhaus die met de grote internetbedrijven wil afspreken dat autoriteiten in het geval van "verdacht verkeer" toegang kunnen krijgen om te zien wat er zich precies afspeelt.
Als het nodig is om te kunnen spioneren; dan moet dat in de wet vastgelegd worden. Geen gezeik met semi-vrijblijvende "afspraken"; maar gewoon een wet maken of aanpassen en dan vorderen wat je wilt zien op grond van die wet. Zonder een wettelijke plicht om mee te werken zouden die Internet providers in een rare spagaat kunnen raken.
18-08-2020, 17:56 door Anoniem
Niks nieuws. Internetverkeer kán al realtime worden ingezien. HTTPS-verkeer kan worden ontsleuteld. Aangezien we al een(gemankeerde) sleepwet hebben, is slechts een kleine wetswijziging noodzakelijk.
Is die niet afdoende, hebben we de inlichtingendiensten nog.
18-08-2020, 18:33 door Anoniem
Wat is het verschil tussen encryptie en afspreken op de parkeerplaats bij een tankstation?

Wat heeft een 'oplossing' dan nog voor 'n nut?
18-08-2020, 19:08 door Anoniem
"Laten we nou voor eens en altijd wetgeving maken waarin we een sleutelrecht hebben in die situaties waar we verdachte transacties kunnen aantonen", aldus de minister destijds.

De minister moet eerst eens een bezem halen door zijn eigen organisatie. Corrupte troep.
19-08-2020, 07:45 door Bitje-scheef
De minister moet eerst eens een bezem halen door zijn eigen organisatie. Corrupte troep.

Die corruptie valt erg mee, hij gaat meer voor het laaghangend fruit. Waardoor het allemaal weer beperkt en onregelmatig wordt.
19-08-2020, 07:58 door Anoniem
Door Anoniem: Niks nieuws. Internetverkeer kán al realtime worden ingezien. HTTPS-verkeer kan worden ontsleuteld. Aangezien we al een(gemankeerde) sleepwet hebben, is slechts een kleine wetswijziging noodzakelijk.
Is die niet afdoende, hebben we de inlichtingendiensten nog.

Dus gewoon VPN'en met een land die zich niet zoveel van een Ferd aantrekt.
19-08-2020, 08:36 door Anoniem
Los van de technische haalbaarheid speelt er een fundamenteel probleem.

Allemaal heel leuk bedacht door Grapperhaus en de regering en er zitten vast goede bedoelingen achter. Wie wil er nou niet dat er boefjes, terroristen en drugdealers worden gepakt hiermee. Probleem is alleen dat het daarbij niet blijft.

En Grapperhaus kan mij niet beloven dat er over 4 jaar iemand anders op zijn stoel zit die minder goede bedoelingen heeft, zelfs al is die persoon democratisch gekozen. Er zijn in het verleden meer regiems zogenaamd democratisch gekozen. En laten we nu niet doen alsof dat in NL nooit zou gebeuren, zie het recente feit van profileren en discrimineren bij de BelastingDienst.

Het is super irritant dat slechte mensen technologie gebruiken om hun slechte dingen te doen. Maar dat is van alle tijd. En als er morgen een terroristische aanslag is, en Grapperhaus zegt dat ie dat waarschijnlijk had kunnen voorkomen als ie de sleutel had, schuiven we met heel NL weer wat verder op naar zijn idee. En dat maakt het zo lastig, want we moeten dit echt niet willen. Vrijheid en het recht op privacy gaan helaas gepaard met het brengen van offers. Het zal nooit vanzelf gaan en je moet er voor vechten.
19-08-2020, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Niks nieuws. Internetverkeer kán al realtime worden ingezien. HTTPS-verkeer kan worden ontsleuteld...
Beide beweringen zijn onjuist.
Dit bericht gaat sowieso niet over HTTPS encryptie. Ze kijken naar "oplossingen" (voor impact van encryptie op opsporing); ik denk dat ff decrypten niet een beoogde oplossing zal zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.