Door Anoniem: Gaat u eens naar https://digid.nl/aanvragen en kijk daar dan of wat u schrijft: Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of voor uw pensioen.[/i]". Gek als ik die pagina bekijk staat dat er helemaal niet
Je noemt een pagina die uit zijn context is gelicht. Als je naar digid.nl gaat en klikt op "aanvragen of activeren" staat prominent bovenaan de dan getoonde pagina:
Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of voor uw pensioen.
In het menu links op de pagina kan je dan direct doorklikken naar "Wie doen mee",
https://www.digid.nl/wat-is-digid/wie-doen-mee, en daar staan alle afzonderlijke aangesloten organisaties genoemd, gegroepeerd naar type organisatie. Dat laat aan volledigheid niets te wensen over.
Ik vind wel dat de zojuist geciteerde tekst óók bovenaan het aanvraagformulier zelf moet staan en dat je ook van daaruit direct door moet kunnen klikken naar dat overzicht van organisaties. Die kunnen tenslotte rechtstreeks naar dat formulier linken, en dan zie je het niet. DigiD geeft dus wel degelijk de informatie, maar niet op elke plek waar het ertoe doet. Onderaan het formulier wordt wel naar de beginpagina gelinkt, onder het kopje "Geen antwoord op uw vraag?", maar dat is wat te indirect naar mijn smaak, en daarom in mijn ogen niet goed genoeg.
Maar bedenk ook dat er pas gegevens worden uitgewisseld op het moment dat je daadwerkelijk DigiD gebruikt om ergens aan te loggen. Het is niet zo dat een ziektekostenverzekeraar of onderwijsinstelling kan gaan grasduinen in de DigiD-database. Je kiest op zo'n website
zelf voor inloggen met DigiD, komt dan op de DigiD-website, vult daar
zelf je inloggegevens in, met eventueel een via SMS-verstuurde code, en
dan pas krijgt de website waar je bezig was je BSN door. Zelfs als de grondslag hiervoor niet in de wet was geregeld (dat is hij, en dat is geldig voor de AVG) komt die opeenvolging van handelingen erop neer dat je
zelf voor de verwerking kiest. Je gaat immers bij meerdere interacties
zelf door ermee en daarmee geef je zelf overduidelijk aan dat je de intentie hebt om met DigiD aan te loggen. De gegevensverwerking is noodzakelijk om de dienst "aanloggen met DigiD" aan je te kunnen leveren, en ook dat is een geldige verwerkingsgrondslag volgens de AVG. Dat is vergelijkbaar met een webwinkel die het adres dat je opgeeft mag gebruiken om het bestelde artikel te bezorgen, zonder daar nog een keer apart toestemming voor te vragen.
De verwerkingsgrondslag voor de AVG zit wel goed. De informatievoorziening erover kan beter door die rechtstreeks vanaf het aanmeldformulier toegankelijk te maken, maar los van die omissie is de informatie wel degelijk te vinden op de DigiD-website en is die duidelijk.