Door Anoniem: Firefox gebruikt niet de Chrome (Chromium) engine, Mozilla gebruikt hun eigen enigne voor Firefox.
Er is dus wel degelijk een groot verschil tussen Chromium en Firefox, enkel extensies gebruiken dezelfde logica
Zelf vond ik juist de GUI van oudere Firefox versies niet prettig, maar als jij die juist wel prettig vindt: Palemoon
Mozilla heeft er juist voor gezorgd dat belangrijke privacy extensions direct bij de final release al werkten, en verdere extensions worden later toegevoegd. Mozilla controleert gelukkig wat er in de "store" komt in tegenstelling tot anderen.
Dat mensen je opmerkingen afdoen als onzin heeft niks met "fanboy" te maken, sommige van je opmerkingen zijn onjuist, Mozilla heeft een reden dat er nog niet veel extensies zijn en ook persoonlijke smaak speelt een rol in jouw mening.
Ben het zelf ook niet eens met alles wat Mozilla doet of veranderd aan Firefox, toch vind ik Firefox op dit moment een van de fijnste browsers. Zo snap ik bijvoorbeeld niet waarom mensen Chrome zo'n geweldige browser vinden, niet zo zeer vanwege de engine maar meer ontbrekende opties en het ontbreken van goede Privacy opties zoals traceerbeveiliging. Dat laatste gaat uiteraard in tegen de belangen van Google, dus niet vreemd. Als je op Windows een Chromium gebaseerde browser wilt gebruiken, ga dan voor Edge, heeft meer privacy instellingen en werkende adblocker. Op Linux hou ik het wel bij Firefox of eventueel Falkon.
Firefox gebruikt als basis de chrome/chromium engine, anders zouden Web-extensions niet functioneel kunnen zijn. En daarop terugkomende: waarom die draai anders dan de hete adem van Google afwenden? (wat maar niet wil lukken) Bovendien afgemeten naar expansie van functionaliteit was – en is – het de nek omdraaien van het eigen extensie-model naar Web-extensions totaal onzinnig. Heb je ooit vanuit de Chrome App store geopend in Firefox geprobeerd een extensie te downloaden? Succes... want je ziet alleen de knop "beschikbaar voor Chrome" waarna je op, je raadt het... de Chrome downloadpagina landt.
Heb je Palemoon, gebaseerd op Firefox .v23 ooit gebruikt?
Ik naast Firefox jaren aaneen op Linux v.17 totdat de ontwikkelaar besloot om de extensie NoScript in de ban te doen omdat dit nu eenmaal bepaalde functionaliteiten op websites kan breken. Dat was voor mij: exit Palemoon want als je een van de belangrijkste privacy en veiligheidsfuncties die je nodig hebt op het internet, dat bezaaid ligt met de voetangels en klemmen van kwaadaardige scripts, verbant als extensie ben je wel erg eenzelvig bezig.
M.i. is Palemoon anno 2020 een slecht advies om voornoemde reden.
Dan Waterfox. Ook gebruikt, maar dan binnen Linux 18. Die zou nu nog mijn voorkeur hebben omdat zij is gebaseerd op Firefox v52 esr. Nagenoeg alle oude Firefox extensies kun je betrekken uit een eigen (Waterfox) repository…. maar geupdate worden die uiteraard niet meer, Waterfox wordt naargelang de tijd verstrijkt minder veilig.
De enige browser van formaat die is overgebleven binnen Linux 20, dus in de officiële repository, is Firefox. Chromium niet meer want Linux bant de Ubuntu (Focal) Snapstore, waaruit Chromium daarin alleen verkrijgbaar, is i.t.t. Linux 19. (Eol: april 2023.)
Punt is dat het anno 2020 niets meer uitmaakt door welke hond je in je achterste wordt gebeten.
Als Lemmingen hollen we, of worden we geduwd: richting de afgrond. De grote muil van dataslikker, en metadata sales-multinational Google. Zoals ik elders al aangaf: Binnen afzienbare tijd is het world wide web gedomineerd door Google:
Internet by Google. en zijn al de andere in de marge, <6 % browsershare, opererende webverkenners op historie na obsolete.
Ik blijf het herhalen: De enige die nog weerstand had kunnen bieden als browser van formaat was Firefox. Maar neen, die richtte de bakens ook naar Chrome. Net als Opera vlak daarvoor.
Het is vechten tegen de bierkaai. Google die uiterst sluw de grote massa bespeelt die valt voor al hun gratis datagraaispeeltjes: gmail, play, meet, maps, youtube, contact, agenda, vertalen, foto’s, duo, shopping, en hun algemene dataslurper: Chrome met hun momentele browsershare (augustus) van bijna - slik - 70% (69,87 %)
Dat is de huidige stand van zaken m.b.t. Firefox en allen daarnaast; letterlijk welteverstaan: onderin de marge van de huidige mondiale browsershare. 'Mooier' kan het niet voorgesteld worden.