Door Anoniem: RIVM wil natuurlijk wel beleid maken (wat eigenlijk de taak is van de politici...
RIVM geeft volgens mij adviezen?
Schijnbaar vinden de MP en zijn ministers zich incapabel op het gebied van virulogie en outsourcen ze hun beleid naar het RIVM...
Volgens is dit het OMT, waar het RIVM ook een onderdeel van is.
Jammer dat ze hun automotive beleid niet outsourcen naar Max Verstappen.
Gelukkig komt hij nooit in de grindbak, vangreel of rijd die tegen iemand aan.
Jammer ook dat het RIVM EN de overheid geen draaiboeken hadden klaar liggen voor een uitbraak als dit...
Zo moelijk was het niet wanneer de Finnen alle spullen hebben om een jaar lang uit te kunnen zingen en zelfs de Zweden al draaiboeken hadden liggen over hoe te handelen.
Daarom kwam het OMT al in Januarie samen?
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-volgt-netjes-het-crisishandboek-bij-corona-geen-paniek-zaaien~a9bd3e97/Maar blijkbaar was er wel een crisishandboek?
Wel typisch ook dat landen als Italie, Spanje hier echt helemaal niet bezig mee waren.
Je vraagt je af waar al die miljarden subsidie van de EU naartoe gaan in die landen?
Bongo bongo parties?
Tomatenpuree parties?
Hoe bedoel je? Dit waren we de landen die het hardst getroffen werden door een nieuw virus, wat eigenlijk de hele wereld overviel
Ook erg jammer is dat de EU lidstaten elkaar onderling lieten zien hoeveel vertrouwen ze in elkaar hebben. Anders zou je nooit de grenzen dicht gooien voor inwoners van je buurlanden. Immers, iemand die in Baarle Hertog woont is net zo besmettelijk als iemand die in Baarle Nassau woont.
Ook erg jammer dat alle EU landen niet hun beleid op elkaar afstemden.
Omdat het beleid afhangt van aan aantal eigenschappen. Oa de test capaciteit, aantal infectes, ziekenhuis capaciteit. Maar overal kwamen de maatregelen in ieder land redelijk overeen met elkaar. Bij sommige landen waren de maatregelen alleen zwaarder dan andere.
Het enige wat de EU lidstaten wel konden doen gemeenschappelijk is Zweden affakkelen voor hun pragmatisch beleid wat zij al jaren doordacht hadden en wat we eigenlijk nu allemaal doen in de EU...
Waarbij Zweden het niet heel veel beter heeft gedaan dan de rest van de EU.
Eigenlijk veel meer doden en infecties, Economie zwaarder geraakt dan bijvoorbeeld Nederland.
De eerste uitspraak van Anders Tegnell staat nog steeds vast als een huis.
#1 we hebben nagedacht over een uitbraak als dit al jaren voordat het gebeurde. In tegenstelling tot andere landen hadden we al draaiboeken klaar liggen en wisten we wat ze zouden moeten doen.
#2 we hebben besloten dat dit soort uitbraken gekoppeld worden aan de draaiboeken en hebben daarom geen politici die moeten laten zien dat ze daadkrachtig kunnen optreden met populistische maatregelen
#3 grote virusuitbraken zijn een marathon. Met draconische maatregelen kun je snel de verspreiding indammen maar zodra je die draconische maatregelen weer moet loslaten (omdat je ze niet vol kunt houden, omdat de economie op z'n gat ligt of omdat de bevolking het niet meer pikt) moet je voor lief nemen dat het virus zich weer snel van zich zal laten horen. En elke golf weer zal je bevolking dit steeds minder lang accepteren.
#4 het enige wat Zweden fout gedaan heeft is onderschatten dat een groot gedeelte van de ouderenzorg draaide met mensen die de Zweedse taal niet machtig is en de juiste maatregelen hierdoor niet nam. Die ouderen zijn groter in aantal dan in andere Scandinavische landen, en vaker gecontreert in grote verzorgingstehuizen waardoor de impact van die zorgverleners ook nog eens heftiger was.
na gedacht is een lastige voor een onbekend nieuw virus. Je kunt bepaalde dingen uitdenken, maar het hangt allemaal af van de eigenschappen van dit nieuwe virus.
Of dit de juiste keuzes waren, kan je pas over een tijdje zeggen. Tot op heden hebben ze het slechter gedaan, maar hebben nu wel minder nieuwe besmettingen. Of dit op de termijn ook zo blijft, is afwachten.
Ze hebben hele grote risico's genomen, die ook heel anders hadden kunnen uitvallen. Maar je kunt ook niet direct landen vergelijken met elkaar. Er zitten vele afhankelijkheden tussen, bijvoorbeeld ziekenhuis capaciteit, bevolkingsdichtheid, bevolkings leeftijd.
Het RIVM daarentegen zit te graag op de stoel van de overheid, geeft tegenstrijdige berichten (mondkapjes zijn goed voor artsen maar niet voor burgers (natuurlijk onzin want mondkapjes en corona zien het verschil niet tussen een arts en een bezoeker) en komen met komplete bullshit verhalen over dat mensen niet met mondkapjes om kunnen gaan, het gevaarlijker zou worden enz enz. Bottom line was echter simpel. RIVM wilde dat mondkapjes beschikbaar bleven voor medisch personeel en wanneer ze zouden toegeven dat mondkapjes ook voor burgers een goed idee zouden zijn hadden ze dankzij belachelijk slecht inkoop beleid geen mondkapjes meer voor ziekenhuizen binnen 1 week.
Das natuurlijk een erg gemakkelijke gedachte. Ziekenhuizen hadden al extra voorraad ingeslagen, echter met deze hoeveelheid, had niemand rekening gehouden. Voorraad waar men normaal een jaar mee deed, ging er gerust in een maand doorheen. Waarbij ook alle fabrieken in een land waren, dat als eerste getroffen was.
Hadden we dan 5 jaar voorraden op voorraad moeten hebben? Wie gaat dat betalen en onderhouden?
We hebben hetzelfde bijna gehad, met veel medicatie. Dat komt ook uit landen die zwaar getroffen waren.
Dat daardoor duizenden mensen onnodig besmet zijn geraakt interesseert ze niet. Dat ze daardoor ongeloofwaardig werden interesseert ze niet. Dat ze elke week hun mening moesten bijstellen omdat de waarheid ze inmiddels had ingehaald leek ook niemand te deren. Het witten-jassen effect is schijnbaar in Nederland ook nog erg aanwezig.
Altijd gemakkelijk achteraf conclusies trekken....
Maar ja, nu toegeven dat al die draconische maatregelen geen effect hadden, dat ze de economie 60 jaar terug in de tijd geworpen hebben,
Volgens mij hebben de maatregelen, vrij goed gewerkt. En deze vielen ook nog erg mee. We mochten nog gewoon een heel hoop doen, terwijl andere landen echt een complete lockdown hadden, en jezelfs toestemming moest vragen als je naar buiten wilde.
Daarnaast had de economie waarschijnlijk er een stuk slechter voorgedaan, als we minder gedaan hadden.
De economie heeft nu voornamelijk nog problemen en kan niet opstarten, omdat we niet even een stukje terug willen en kunnen doen.
Dat is geen overheid probleem, maar gewoon een mensen probleem.
daar ga je niet meer herverkiezingen winnen...17 maart 2021 komt snel dichterbij... Ik voorzie nog wat draconische maatregelen die de grondwet volledig met voeten treden (grondwet die juist bedoeld is om vrijheid te borgen no-matter-what) om in ieder geval voor maart te kunnen zeggen 'wij zijn goed bezig geweest"... dat dan 18 maart de pleuris weer uitbreek... tja, dat is voor toekomst-minister-president...
Slechte post, die erg veel aannames bevat die nergens op gebaseerd zijn.