Het aantal slachtoffers van WhatsAppfraude dat aangifte doet bij de politie Oost-Brabant is dit jaar sterk gestegen. Ontving het politiekorps over heel 2019 genomen nog 107 aangiftes, dit jaar deden al 737 slachtoffers aangifte. Vooral in mei en juni ging het hard. In mei kwamen er 150 aangiftes binnen tegenover 14 in dezelfde maand een jaar eerder. Een maand later was het aantal aangiftes naar 159 gestegen, terwijl dat er in juni 2019 nog 3 waren.
In juli, augustus en september stegen de aantallen minder hard maar bleven hoog, met respectievelijk 123, 112 en 94 aangiftes tegenover 6, 11 en 14 vorig jaar. De politie laat weten dat de meeste slachtoffers tussen de 60 en 70 jaar zijn. De groep tussen de 40 en 55 jaar volgt op de tweede plaats. Bij WhatsAppfraude doen oplichters zich via WhatsApp voor als iemand met dezelfde naam als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Vervolgens wordt er om geld gevraagd, bijvoorbeeld om een zogenaamde rekening te betalen.
De slachtoffers die aangifte bij de politie Oost-Brabant deden maakten bedragen van enkele honderden tot een paar duizend euro over naar de oplichters. "WhatsAppfraude is een geraffineerde vorm van criminaliteit, het is vaak lastig om daders te pakken", zo stelt de politie. Bij de aanpak van de fraude richt de politie zich dan ook niet alleen op het aanpakken van de daders.
"Wij zijn onder andere ook in gesprek met banken over hoe we deze vorm van criminaliteit kunnen aanpakken. Des te belangrijker is het dat mensen aangifte doen als ze slachtoffer zijn geworden. Een goede informatiepositie is noodzakelijk voor het tegengaan van cybercriminaliteit. Zonder data zijn we nergens", zegt Stan Duijf, hoofd Dienst Regionale Intelligenceorganisatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.