Door Anoniem: Door Anoniem: "Een vraag voor de personen die Oneens of Geen mening stemden.
Kunnen jullie ook uitleggen waarom jullie zo gestemd hebben?"
Dat kan ik zeker, ik vind de vraagstelling te vaag en daarom 'geen mening'. Wat bedoelt men met 'berekenen'? Normaliter is een verkiezingsuitslag een kwestie van tellen, technisch gezien misschien een berekening, maar dit zou voor mij de eerste keer zijn dat ik iemand het zie hebben over 'de uitslagen berekenen' ipv simpelweg 'de stemmen tellen'.
Bedoelt men dan wellicht, en dat zou de lading voor mij beter dekken, uitslagen berekenen aan de hand van oude stemvoorkeuren in gebieden/demografie/polls/etc? Dat lijkt mij uiteraard een bijzonder slecht idee, zie hoe voor de peilingen er in de US bijvoorbeeld naast zitten.
Je kunt dan beter de nadruk leggen op "met alleen software" in de vraag: "Een verkiezingsuitslag berekenen met alleen software".
Software is meer dan een simpele teller.
Definitie uit Wijkipedia:
"Software – collection of computer programs and related data that provides the instructions for telling a computer what to do and how to do it. Software refers to one or more computer programs and data held in the storage of the computer for some purposes. In other words, software is a set of programs, procedures, algorithms and its documentation concerned with the operation of a data processing system."
Omdat je ICT kennis moet hebben om een computer programma (software) te kunnen begrijpen of de broncode te lezen, is dit niet toegankelijke voor alle kiesgerechtigde burgers in Nederland.
Als de code gecompileerd is (meest het geval), dan wordt het nog moeilijker om de ingebouwde instructies te ontcijferen die in die binaire code staan. Welke garantie is er dat de "broncode" identiek is aan de gecompileerde versie? Hoe controleer je dat dan als leek? (niet-ICTer; bv iemand met alleen lagere school opleiding of twee jaar huishoudschool [niet denigrerend bedoeld] )
Niemand hoeft de broncode te zien om het resultaat te kunnen controleren, het gaat erom of de berekeningen transparant en inzichtelijk zijn.
Als alle tussenstappen gepresenteerd worden kan iedereen in Nederland zelfs met alleen pen en papier dit narekenen. Of invoeren in een spreadsheet en narekenen. Of zelf een programma maken en het narekenen.
Dus presenteer (zoals normaal in de kranten de dag na de verkiezingen) gewoon alle tussenstappen:
- resultaten per stembureau
- resultaten per dorp, per stad(swijk)
- tussen resultaten per gemeente
- tussenresultaten per provincie
- eind resultaten
Voor de eerste laag (resultaten per stembureau) staat de kieswet toe dat je als geïnteresseerde burger het tellen van de stemmen mag bijwonen. Zodra die eenmaal gepubliceerd zijn is de rest controleerbaar. Welk mechanisme er ook voor het tellen gebruikt wordt.
Dus om terug te komen op de originele vraag: Oneens, de vraag is suggestief en niet correct.