image

DNB: sinds zomer weer toename van contante betalingen

dinsdag 22 december 2020, 12:41 door Redactie, 6 reacties

Sinds de zomer is er een toename van het aantal contante betalingen in winkels. Toch wordt er nog altijd minder contant betaald dan voor de pandemie. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland, en uit onderzoek van de Europese Centrale Bank.

In januari en februari werd nog dertig procent van de aankopen contant betaald. Vlak na de corona-uitbraak daalde dit naar vijftien procent. Inmiddels wordt rond de twintig procent van de aankopen bij de kassa weer contant afgerekend. Mensen met een brutogezinsinkomen tot 23.400 euro betalen hun aankopen na een dip in april weer bijna net zo vaak contant als aan het begin van dit jaar. "Mogelijk hangt het gebruik van contant geld bij hen samen met de wens controle te houden over de uitgaven", zo stelt DNB

Van de Nederlanders die voor het onderzoek werden ondervraagd en minder met cash betalen doet 37 procent dit omdat sommige winkels geen contant geld meer accepteren. 36 procent denkt dat de overheid dit adviseert. Angst voor besmettingsgevaar via biljetten, munten of handcontact met de winkelier (beiden 29 procent) is ook een reden om minder vaak contant af te rekenen.

"Dit ondanks dat het RIVM heeft aangegeven dat de kans op besmetting via het aanraken van producten of oppervlakken, waaronder contant geld, erg klein is", aldus De Nederlandsche Bank. Dertig procent geeft als reden dat elektronisch betalen gemakkelijker is gemaakt. Contactloos betalen kende een stijging. Zo werd in oktober 67 procent van de aankopen contactloos betaald, tegenover vijftig procent begin dit jaar.

Volgens DNB blijft het ondanks het afgenomen gebruik van contant geld belangrijk dat winkeliers en voorzieningen contant geld blijven accepteren. Van de deelnemers aan het onderzoek vindt daarnaast de helft het belangrijk dat er met contant geld kan worden betaald, ook al geeft een meerderheid aan een voorkeur voor elektronisch betalen te hebben.

Reacties (6)
22-12-2020, 14:20 door Anoniem
Contant geld wordt momenteel nog actief en massaal ontmoedigd door winkels en andere partijen. Het minimale besmettingsgevaar lijkt daarbij weinig impact te hebben - men wil het risico niet nemen. Totdat die druk verdwenen is kan je weinig zeggen over de acceptatie van cash.

Het is natuurlijk overduidelijk dat de overheid cash het liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen en dat er allerlei spelletjes gespeeld worden om dat te bespoedigen. Het lijkt in dat opzicht een beetje op Grapperhaus met z'n 'verborgen' agenda wat betreft encryptie.
22-12-2020, 14:55 door Anoniem
Tsja, het PIN-drammen vindt nog steeds plaats. Nou ja, dan toch gewoon bij een ander kopen?
22-12-2020, 15:08 door Anoniem
Mensen laten zich heel snel beinvloeden door angsten,
door de mainstream media social media de tv kranten etc.
en andere mensen die dit niet volgen of andere bronnen nastreven
zijn dan complotdenkers,maar dat is niet helemaal waar.
22-12-2020, 15:41 door Open source gebruiker
Door Anoniem: Tsja, het PIN-drammen vindt nog steeds plaats. Nou ja, dan toch gewoon bij een ander kopen?

Eerlijk gezegd merk ik weinig van pin drammen,
al moet ik toegeven dat ik beperkt in winkels kom, door het virus.

Ik ga altijd met cash op pad, als men dat niet accepteert laat ik de spullen achter.
23-12-2020, 13:31 door Anoniem
Door Open source gebruiker:
Door Anoniem: Tsja, het PIN-drammen vindt nog steeds plaats. Nou ja, dan toch gewoon bij een ander kopen?

Eerlijk gezegd merk ik weinig van pin drammen,
al moet ik toegeven dat ik beperkt in winkels kom, door het virus.

Ik ga altijd met cash op pad, als men dat niet accepteert laat ik de spullen achter.
Domme reactie, als contant geld niet geaccepteerd wordt, staat dat bij de ingang aangegeven!
21-01-2021, 16:49 door Anoniem
Door Anoniem: Tsja, het PIN-drammen vindt nog steeds plaats. Nou ja, dan toch gewoon bij een ander kopen?

De klant is koning. Een winkelier zou blij moeten zijn dat hij wat kan verdienen. Vooral met corona. Als hij zijn wil gaat opleggen en mij dwingt te betalen zoals hij het wil, heeft hij een klant minder.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.