Androidtoestellen bevatten een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller een permanente denial of service kan veroorzaken, zodat het toestel niet te gebruiken is. Ook is het mogelijk voor aanvallers om Androidtelefoons en -tablets op afstand over te nemen. Google heeft beveiligingsupdates uitgebracht om de kwetsbaarheden te verhelpen.
Met de eerste patchronde van 2021 verhelpt Google in totaal 43 beveiligingslekken in Android. Twee beveiligingslekken in Android zelf zijn door Google als kritiek bestempeld. Het gaat om een kwetsbaarheid in het Android Framework waardoor een aanvaller via een "speciaal geprepareerde transmissie" willekeurige code in de context van een geprivilegieerd proces uit te voeren. Zo kan een aanvaller het toestel overnemen.
Verdere details over dit beveiligingslek, aangeduid als CVE-2021-0316, worden niet gegeven. De omschrijving die Google heeft is in het verleden ook gebruikt voor kwetsbaarheden in onder andere bluetooth. Verder is een kwetsbaarheid in het Android Framework als kritiek aangemerkt. Het gaat om CVE-2021-0313 die een permanente dos-aanval mogelijk maakt.
Google verhelpt met de maandelijkse beveiligingsupdates niet alleen kwetsbaarheden in de eigen Androidcode, maar ook in onderdelen van chipsetfabrikanten waar Android gebruik van maakt. Deze maand gaat het onder andere om twee kritieke kwetsbaarheden in de software van chipgigant Qualcomm. Specifiek in de wifi-firmware en code die video's verwerkt. Door de beveiligingslekken kan een aanvaller op afstand willekeurige code uitvoeren. Beide kwetsbaarheden zijn op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de impact met een 9,8 beoordeeld.
Verder valt op dat Google met de eerste patchronde van 2021 een beveiligingslek in Android heeft verholpen dat al in 2016 aan Red Hat was gerapporteerd. Volgens Google maakt CVE-2016-6328 het mogelijk voor een aanvaller om door middel van een speciaal geprepareerd bestand willekeurige code in de context van een geprivilegieerd proces uit te voeren.
Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de januari-updates ontvangen zullen '2021-01-01' of '2021-01-05' als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van januari aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen. De updates zijn beschikbaar gesteld voor Android 8.0, 8.1, 9, 10 en 11.
Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.