Door Anoniem: Door Erik van Straten: Het primaire doel van sites als Checkjelinkje.nl is laten zien op welke site je uit zou komen als je op een verkorte URL zou klikken, NIET om je te waarschuwen of een site kwaadaardig is (of gehacked is en er een kwaadaardige pagina aan is toegevoegd).
In dat geval: roep maar of deze veilig is:
Je leest niet wat ik schreef.
Door Anoniem: http://t.co/BoOndfOQbp?amp=1 (ja, dat is hij, maar checkjelinkje laat je totaal niets zien, zelfs niet waar dit uitkomt).
Hier heb je een punt. Kennelijk blokkeert Twitter toegang tot
t.co vanuit de systemen van Checkjelinkje.
De reden dat Twitter elke link die Twitteraars plaatsen omzet in een t.co link, is hoogstwaarschijnlijk dat Twitter precies willen weten wie wanneer op welke link in welke tweet klikt, en dat komen ze niet te weten als gebruikers hun systeem omzeilen met zoiets als Checkjelinkje. Daarbij is t.co niet persé een URL-verkorter (overtikken van de URL die je gaf is niet handig). Maar je hebt gelijk dat cybercriminelen hier misbruik van kunnen maken.
Overigens wil Google ook precies weten wie wanneer op een zoekresultaat klikt. Ik verwachtte dat ook Google Checkjelinkje zou blokkeren, maar dat is (nog) niet zo: als je
https://www.google.com/url?q=https://www.security.nl/posting/691058/Phishingaanval%2Bop%2Bstudenten%2Ben%2Bmedewerkers%2BUvA%2Ben%2BHvA&sa=U&ved=2ahUKEwjQ65WY0vruAhXF-KQKHZ0HBBUQFjAAegQIABAB&usg=AOvVaw2YASGObly5mTBFVrkPnNLU invoert in Checkjelinkje, krijg je wel de URL naar deze pagina te zien.
Door Anoniem: Urlscan wel, zelfs met screenshot erbij en dat zij hem niet kennen.
Virustotal wel, met suggestie van paar virusscanners erbij.
Je negeert wat ik schreef over targeted attacks en wat geldt voor zojuist verschenen foute sites. Je kunt er gewoon niet van uitgaan dat een site "OK" is als virustotal, urlscan etc. geen problemen melden.
Door Anoniem: Begrijp mij niet verkeerd: het is een mooi initiatief, maar het lijkt wel alsof de ontwikkeling al een tijdje stil ligt.
Dat zij geblokkeerd worden door t.co betekent niet dat de ontwikkeling stil ligt. Wel bestaat het risico dat jouw browser op een andere site uitkomt en/of andere content krijgt aangeboden dan als je dezelfde URL invoert op Checkjelinkje, urlscan.io, Virustotal etc. Dit kan zelfs anders zijn als je vanaf hetzelfde device met twee verschillende browsers een URL opent, en ook kan het afhangen van de referrer. Cybercriminelen zullen er alles aan doen om zo lang mogelijk onder de radar van detectors van kwaadaardige sites te blijven.
Door Anoniem: Door Anoniem: Maar wees eens eerlijk: als je ook maar enigzins twijfelt over een link, dan ga je toch niet naar een andere site om hem uit te proberen? Klik gewoon niet en laat de mail lekker in de prullenbak belanden.
Die luxe heb je niet altijd. Ik heb genoeg mails gezien waarvan ik niet kon opmaken of deze legitiem waren of niet, vooral niet als het afzender-account gehacked is (met de gemelde golf van phishing-scams zijn er altijd wel een paar mensen die daar intrappen, en als je pech hebt zit daar een systeembeheerder bij - dan gaat het al snel van kwaad tot erger).
Als het klikken op een link in een mail een verplichting is: reken er maar op dat het phishing is.
Het is nooit een luxe om niet te klikken.
Ik heb geen zin in welles/nietes spelletjes, maar in de praktijk worden er veel mails met links en/of bijlagen verzonden en is het voor werk of onderzoek noodzakelijk dat je daar iets mee doet. Vooral in een situatie met gecompromitteerde systemen, zeker als dat soort situaties nooit geoefend zijn, vindt communicatie met stakeholders vaak onzorgvuldig plaats waardoor die stakeholders niet weten welke informatie authentiek is en welke niet. Immers, het verzoek om je wachtwoord(en) te wijzigen of het downloaden en draaien van een scantool kan legitiem zijn in zo'n situatie.
Precies daarom is het zo belangrijk dat je, voordat je iets doet op een website (of informatie daarop voor authentiek aanneemt) checkt of de domeinnaam van die website van een organisatie is die je voldoende vertrouwt - en dat een slotje getoond wordt (ten teken dat de getoonde domeinnaam is geauthenticeerd en de verbinding is versleuteld). En dat je je daarbij niet laat afleiden door informatie op de getoonde pagina, want die kan eenvoudig zijn gekopieerd vanaf de echte pagina.
Sites als Checkjelinkje kunnen helpen in het geval van verkorte URL's, maar zekerheid heb je niet. Sites die je vertellen of een URL naar een
onbetrouwbare website leidt hebben dat, in elk geval aanvankelijk, vaak fout. Als je geen verstand van zaken hebt moet je daar m.i. niet op vertrouwen.