image

Medische gegevens half miljoen Fransen gelekt op internet

donderdag 25 februari 2021, 16:49 door Redactie, 4 reacties

Gevoelige medische gegevens van bijna een half miljoen Fransen, waaronder zaken als hiv-status en de aanwezigheid van een hersentumor, zijn te vinden op internet. De gegevens werden gevonden door beveiligingsexpert Damien Bancal en het datalek is bevestigd door de Franse krant Liberation.

De data zou afkomstig zijn van tientallen Franse laboratoria en tussen 2015 en 2020 zijn opgeslagen. Het gaat om social-securitynummer, geboortedatum, bloedgroep, adresgegevens, telefoonnummer, medicijnrecepten en opmerkingen van artsen over hun patiënt, zoals "zwanger", "hiv-positief", "dove patiënt", "hersentumor" en gebruikte medicatie.

Oorspronkelijk werden de gegevens te koop aangeboden in een Telegram-groep die zich bezig houdt met de handel in gestolen databases. Nadat er ruzie was ontstaan besloot één van de groepsleden de database met medische gegevens openbaar te maken. De database is inmiddels op meerdere websites te vinden. Persbureau AFP meldt dat de Franse autoriteiten een onderzoek naar het datalek zijn gestart.

Reacties (4)
25-02-2021, 19:25 door Anoniem
Dit gebeurde ook al tijdens een paar maanden Mexicaanse griep rond 2009. Toen betrof het Fransen die voor de mexicaanse griep behandeld waren en een groep Fransen met nier- of diabetes aandoeningen.
Vervolgnes ontstond er nogal veel ophef in Frankrijk toen hypotheek verstrekkers prematuur op lange termijn effecten & vooruitzichten dachten de levensverwachting van slachtoffers eigenhandig te kunnen verminderen.

Wat jaren daarna zei iemand die voor een Nederlandse verzekeraar werkte dat diens werkgever en vele andere verzekeraars dergelijke gegevens gewoon opkopen via tussenpartijen / schijven.
Wat feitelijk heling en financieren van misdrijven is.
En dan wel heling in wat een van de ernstigste categorieën is die je je kan bedenken.
Maar Nederlandse verzekeraars hebben daar heimelijk dus geen moeite mee.

Qui bono???
Het gaat hier dus niet over categorieën dat iemand een bepaald diploma heeft behaald, een bepaald uitgaven patroon of anderszins al zeer gevoelige en persoonlijke gegevens die eigendom is van mensen zelf.
Dus wie moet medische gegevens überhaupt willen lekken of in gevallen hacken?

En dan de effecten als dit zich zo'n gebeurtenis kan doen.
Die zijn bij papieren archieven van medische gegevens toch minder snel een heel lelijke olievlek die letterlijk in een paar tellen tot minuten overal ter wereld kunnen rondslingeren.
Dat geeft ernstig te denken wat je überhaupt denkt te willen met het via publieke netwerken online maken - in plaats van 100% autonome computer netwerken of via minder kwetsbare ontsluiting modaliteiten, al dan niet digitaal.

Bedenk ook dat het overal binnen E.E.A. vrij naartoe kunnen reizen met eventueel gestolen gegevens een onderschatte beheersfactor is.
Hoe meer bestuurlijke barrieres of disconnects binnen of langs de randen van E.E.A. visumvrij worden des te kwetsbaarder archieven ook weer worden voor het fysiek stelen en onvindbaar maken van de gestolen gegevens.
Als men zo nodig dergelijke gegevens centraal in plaats van lokaal-gefedereerd wil opslaan, dan moet iedereen zich sowieso afvragen hoe lang dat een verstandige optie kan zijn.
Zeker als je in beginsel bedenkt hoe aanlokkelijk deze gegevens voor bounty-hunters kunnen zijn als afzetmarkt.
26-02-2021, 09:32 door Anoniem
Daar zijn de betrokken verwerkers nog niet klaar mee... De Franse CNIL is niet zo lief voor organisaties als onze AP...
26-02-2021, 10:25 door buttonius
Door Anoniem 19:25: ...
Wat jaren daarna zei iemand die voor een Nederlandse verzekeraar werkte dat diens werkgever en vele andere verzekeraars dergelijke gegevens gewoon opkopen via tussenpartijen / schijven.
Wat feitelijk heling en financieren van misdrijven is.
En dan wel heling in wat een van de ernstigste categorieën is die je je kan bedenken.
Maar Nederlandse verzekeraars hebben daar heimelijk dus geen moeite mee.
...
Heb je hier bewijs van? Een artikel in een krant misschien? Welke Nederlandse verzekeraar was dat?
26-02-2021, 21:20 door Anoniem
https://www.parool.nl/nieuws/nederland-vraagt-duitse-fiscus-om-info-zwartspaarders~b4898b2b/

Heling, datadiefstal, samenspanning in zake misdrijven, ondermijning van de rechtsstaat etc. etc. De overheid is de grootste boef van allemaal. Walgelijk
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.