Door Anoniem: Een belangrijke vraag bij een bezwaarschrift is of je belanghebbende bent. Indien anonieme bezwaarschriften zouden mogen, dan kan de tegenpartij dit niet toetsen. En dat zou vrij bizar zijn.
Bedenk je dat de tegenpartij ook mensen zijn, met rechten.
De gemeente zou mijn belang moeten toetsen want via hun eigen systeem (via DigiD) dien ik het bezwaarschrift nu eenmaal in. Aan de hand van mijn DigiD gegevens zien zij dat ik de directe buurman ben. Persoonlijk vind ik het vreemd dat de aanvrager van de omgevingsvergunning mijn contactgegevens krijgt. De gemeente zou op haar beurt als tussenpersoon kunnen fungeren.
Door Anoniem: Door Anoniem: Het is te gemakkelijk om burenruzies naar de gemeente te verplaatsen, waardoor deze ongewild partij zou worden.
Ik schat in dat er hier (nog) niet zozeer sprake is van een burenruzie, maar meer van een niet communicatief vaardige partij.
Een of andere vorm van social anxiety of autisme. Bij alles meteen privacy opvoeren past goed in dat plaatje.
"normale mensen" (de buren) hebben dat altijd feilloos in de gaten terwijl je zelf niet snapt hoe dat kan.
Dus die reageren niet op uitnodigingen voor een borrel, ze hebben helemaal geen zin om een avond met zo iemand
opgescheept te zitten! Hij kan ze beter uitnodigen (of zichzelf bij hen uitnodigen) voor een kort en goed gesprek over het onderwerp.
Maar dan moet ie dat wel durven, natuurlijk.
De buren zijn reeds bij mij thuis geweest (2x, met bier en pizza) om het een en ander nader te bespreken. Maar de buren hebben besloten om zonder overleg (met mij en en buren aan hun andere kant) grote veranderingen aan het monumentale pand door te voeren.
Door Anoniem: Vergeet niet dat een ruzie met buren een nachtmerrie kan worden, sowieso is burenruzie al een nachtmerrie. Heb je lastige buren, dan moet je dat erbij nemen. Maar zolang er geen kinderen bij zijn zal het wel meevallen.
Er is geen ruzie maar sommige aspecten welk louter in de omgevingsvergunning staan vermeld werden niet met de directe buren besproken.
Door User2048: Door BerryVHouten: M
De AVG is er voor dit soort zaken niet voor niets zou je zeggen. Is er toch nog een mogelijkheid om een bezwaarschrift te anonimiseren (een taak van de gemeente)?
Recht op privacy is wat anders dan recht op anonimiteit. Dat laatste bestaat niet. De AVG gaat over het beschermen van personen tegen
onnodig gebruik van hun persoonsgegevens. Bij het indienen van een bezwaarschrift is het verwerken van die gegevens
nodig en kun je dus geen bescherming van de AVG verwachten.
Persoonlijk vind ik dat de bezwaarde zijn/haar gegevens niet hoeft te delen met de aanvrager van een omgevingsvergunning. De gemeente toetst daarentegen of een bezwaar gegrond is kijkend naar het belang. Hierdoor zou de gemeente de privacy van de bezwaarde kunnen waarborgen en optreden als tussenpersoon.
Ik denk dat de meeste reageerders hier niet willen nadenken over de gevolgen voor de bezwaarde terwijl de aanvrager toch echt te ver gaat. Ik woon overigens in een ogenlijk nette wijk met eveneens nette (nieuwe) buren, je zou dus kunnen stellen dat we hier wel uit komen. De situatie laat echter blijken, kijkende naar de ingediende omgevingsvergunning, dat de vork anders in de steel steekt. Stel je voor dat een dergelijke situatie zich zou voordoen in een iets andere omgeving, de bezwaarde zal het naar mijn idee bezuren (met alle gevolgen van dien). Het gaat hier dus wel degelijk om privacyregels al dan niet vallende onder de reeds geldende AVG.