image

Amsterdam start nieuwe proef met inloggen via identiteitsplatform IRMA

vrijdag 21 mei 2021, 11:46 door Redactie, 8 reacties

De gemeente Amsterdam start een nieuwe proef met inloggen via identiteitsplatform IRMA. Het is de bedoeling dat inwoners straks via IRMA op Mijn Amsterdam kunnen inloggen om de status van hun meldingen van voorvallen in de openbare ruimte op ieder moment terug te lezen. Op dit moment is inloggen op Mijn Amsterdam alleen mogelijk door middel van DigiD en eHerkenning.

IRMA staat voor 'I Reveal My Attributes' en is een soort van gepersonaliseerd paspoort dat op de telefoon van de gebruiker wordt opgeslagen. Gebruikers kunnen allerlei persoonlijke attributen aan de IRMA-app toevoegen zoals naam, adresgegevens, geboortedatum, BSN, telefoonnummer, e-mailadres of onderwijsidentiteit. Ook vanuit sociale media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook kunnen gegevens worden geladen. De in de IRMA-app opgeslagen kenmerken zijn digitaal ondertekend door de uitgever waar de gegevens vandaan komen.

Bij websites en apps die het ondersteunen kunnen gebruikers vervolgens via de IRMA-app inloggen. Doordat de opgeslagen kenmerken digitaal zijn ondertekend weten deze websites en apps dat de gegevens kloppen. Het voordeel van IRMA voor de gebruiker is dat wanneer een website bijvoorbeeld wil weten of de gebruiker ouder is dan 16 jaar, hij dit eenvoudig kan bewijzen, zonder zijn leeftijd of andere gegevens te verstrekken. Alleen relevante kenmerken worden gedeeld.

"Met IRMA kunt u allerlei gegevens delen met de gemeente. Dit is anders dan met DigiD; met DigiD deelt u altijd uw burgerservicenummer. Met IRMA kunt u dit ook doen, maar u kunt ook andere gegevens veilig delen met de gemeente, zoals uw woonadres, e-mail en/of telefoonnummer", aldus de gemeente Amsterdam, die er ook op wijst dat gebruikers via IRMA anoniem kunnen blijven en niemand met de gegevens kan meekijken omdat die alleen op de telefoon zijn opgeslagen.

In het geval van de proef met Mijn Amsterdam kunnen inwoners hun e-mailadres delen dat bij de gedane melding is opgegeven. Vervolgens krijgen inwoners een overzicht van hun meldingen. Daarnaast loopt er een pilot waarin inwoners op basis van hun postcode kunnen stemmen op verbeteringen in hun buurt. Vooralsnog gaat het alleen om pilots, waarmee inwoners ook de werking van IRMA kunnen testen. Of Amsterdam en andere gemeenten IRMA mogen inzetten is afhankelijk van de Wet digitale overheid.

Deze wet geeft publieke dienstverleners mogelijkheden om andere elektronische identificatiemiddelen dan bijvoorbeeld DigiD te gebruiken. De wet is echter nog niet aangekomen. "De ontwikkelingen rondom deze wet zijn mede bepalend voor onze verdere stappen met IRMA, maar we hebben er veel vertrouwen in dat dit goed komt", zegt Ineke van Gelder van de gemeente Amsterdam tegenover SIDN, de beheerder van het .nl-domein. SIDN sloot in 2019 een samenwerkingsovereenkomst met Privacy by Design, de stichting achter IRMA.

Reacties (8)
21-05-2021, 14:30 door Anoniem
Onze overheid geeft echt geen neuk om haar burgers. Wat een lachertje.
21-05-2021, 19:27 door Anoniem
Goed initiatief! Gebruik/ondersteuning van IRMA mag wat mij betreft op alle overheidsdiensten (en meer) ondersteund gaan worden.
21-05-2021, 22:14 door Anoniem
Door Anoniem: Goed initiatief! Gebruik/ondersteuning van IRMA mag wat mij betreft op alle overheidsdiensten (en meer) ondersteund gaan worden.

Ik zie persoonlijk meer in Qiy.
21-05-2021, 23:08 door Anoniem
Daarnaast loopt er een pilot waarin inwoners op basis van hun postcode kunnen stemmen op verbeteringen in hun buurt.

Amsterdam vond 13 deelgemeentes niet voldoende, en betrekt nu ook haar burgers erbij.
22-05-2021, 11:01 door karma4 - Bijgewerkt: 22-05-2021, 11:04
Met hier niet verteld wordt is dat Irma gepromoot word vanuit prof Bart Jacobs. Het probleem daarmee is dat deze beste man een probleem met privacy heeft. Hij gelooft dat de telefoon als toetel hetzelfde is als de werkelijke biometrische figuur. Zo is het BSN geen persoonsgegeven waar iemand als de burger eigenaar van is. Het is unieke primary sleutel om de gevallen van persoonsverwisselingen in administraties te verminderen, niet meer niets minder.
Als je er wat ander van probeert te maken zoals hij doet dan is dat privacy bedreigend
24-05-2021, 22:23 door Anoniem
In mijn jeugd was ik bevriend met de broer (a) van die proffessor bart jacobs.. We woonden allen toen in Son en Breugel. Ik praat nu over 25jaar of meer terug. Alle twee de jongens waren geweldige technische willie wortels, en iedereen zijn tijd VER vooruit in die tijd, met hobbies zoals programmeren van games e.d. Als dat inderdaad zo is als je schrijft karma dan is het triest dat B.Jacobs ondanks al die kennis het sociale concept privacy nog niet goed is doorgedrongen bij de beste man. Het is ook geen makkelijke materie en misschien wordt het hier in dat artikel incompleet uitgelegd of snap ik het gewoon niet meer.
25-05-2021, 21:48 door Anoniem
Op de een of andere manier blijft men IRMA pushen als de enige oplossing, terwijl er ook andere oplossingen zijn die veel beter zijn, vind Qiy eigenlijk beter. En waarom geen DigiD gebruiken vraag ik me af.
Is de WDO niet een jaar vetraagd? Dus we noemen het pilot en het mag wel....
26-05-2021, 11:30 door Anoniem
Door karma4: Met hier niet verteld wordt is dat Irma gepromoot word vanuit prof Bart Jacobs. Het probleem daarmee is dat deze beste man een probleem met privacy heeft. Hij gelooft dat de telefoon als toetel hetzelfde is als de werkelijke biometrische figuur. Zo is het BSN geen persoonsgegeven waar iemand als de burger eigenaar van is. Het is unieke primary sleutel om de gevallen van persoonsverwisselingen in administraties te verminderen, niet meer niets minder.
Als je er wat ander van probeert te maken zoals hij doet dan is dat privacy bedreigend

Hoewel BSN geen persoonsgegeven is, brengt onzorgvuldig gebruik van het BSN wel privacyrisico’s met zich mee. Bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Zie bijvoorbeeld de privacy faal bij de GGDs. Om deze reden zou er wel zorgvuldig mee omgegaan moeten worden en lijkt mij het onnodig delen met derden iets wat vermeden moet worden.
Karma, Heb je een artikel over deze opvatting van Jacobs, over telefoon als 'biometrisch figuur'? Ben wel benieuwd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.