De Groningse telecomprovider VoIPGRID hoeft de boete die het Agentschap Telecom oplegde wegens het niet delen van klantgegevens met de Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT)-database niet te betalen, zo heeft de rechtbank Rotterdam geoordeeld. Telecomproviders zijn verplicht om klantgegevens aan de CIOT-database aan te leveren. Het gaat dan om informatie zoals ip-adres en telefoonnummer.
De CIOT-database wordt beheerd door de Justitiële Informatiedienst die onderdeel is van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen via de database informatie opvragen, zoals welk adres bij een bepaald ip-adres of telefoonnummer hoort. Telecom- en internetproviders zijn verplicht om elke 24 uur hun gegevens naar de CIOT-database te sturen.
VoIPGRID, dat voortkomt uit de zakelijke telecomaanbieder Voys, weigerde dit omdat de klantgegevens volgens haar mogelijk ook in strijd met de wet zouden worden ingezien door politie, justitie en de veiligheidsdiensten. Het zou dan kunnen gaan om gegevens van journalisten. Verder was de provider bang aansprakelijk te worden gehouden voor het onrechtmatig opvragen van haar klantgegevens.
De rechter oordeelt dat privacybescherming of bronbescherming van journalisten geen belangen van VoIPGRID zelf zijn. Ook kan de telecomprovider niet aansprakelijk worden gehouden voor het onrechtmatig opvragen van haar klantgegevens.
De provider had het CIOT en het Agentschap Telecom meerdere keren gevraagd om een garantie dat de aangeleverde data veilig wordt bewaard en politie die niet onrechtmatig zal opvragen. Het CIOT en het Agentschap Telecom hebben daar voorafgaand aan de procedure bij de rechtbank geen duidelijkheid over gegeven. Volgens de rechter kan VoIPGRID daarom geen verwijt worden gemaakt dat zij de klantgegevens niet deelde. Omdat de telecomaanbieder geen verwijt kan worden gemaakt kan aan haar geen boete worden opgelegd.
De last onder dwangsom die het Agentschap Telecom oplegde om ervoor te zorgen dat VoIPGRID klantgegevens met de CIOT-database deelt is volgens de rechter wel terecht. "Het nakomen van die verplichting is belangrijk voor de bestrijding van criminaliteit en de bescherming van de nationale veiligheid", zo laat het vonnis weten. Inmiddels verstrekt de telecomprovider de gegevens en heeft het Agentschap Telecom de dwangsommen niet ingevorderd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.