image

Onderzoek naar aanmerken van voedselvoorziening als vitale infrastructuur

maandag 31 mei 2021, 10:31 door Redactie, 8 reacties

Het ministerie van Landbouw gaat later dit jaar een onderzoek uitvoeren om te beoordelen of de voedselvoorziening als vitale infrastructuur moet worden aangemerkt. Dat laat demissionair minister Grapperhaus van Justitie weten op Kamervragen over de ransomware-aanval op logistiek dienstverlener Bakker Logistiek. Daardoor kregen kaasafdelingen van Albert Heijn de afgelopen dagen met lege schappen te maken hadden.

Vanwege de aanval moesten allerlei zaken opeens met de hand en pen en papier bij Bakker worden afgehandeld. Daarnaast waren allerlei bestanden versleuteld, wat gevolgen had voor de bevoorrading van supermarkten. De voedselvoorziening is niet aangemerkt als vitale infrastructuur en kan zodoende niet bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) aankloppen. Er werd dan ook opgeroepen om de voedselvoorziening wel van dit stempel te voorzien.

De overheid beoordeelt elke vier jaar of een proces als vitale infrastructuur moet worden bestempeld. "Uitgangspunt is hierbij dat uitval of verstoring van het proces tot ernstige maatschappelijke ontwrichting kan leiden", stelt Grapperhaus op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Kathmann. Zij vroeg de minister naar zijn mening om de voedselvoorziening toe te voegen aan de lijst met bedrijven die worden gezien als vitale infrastructuur.

"Ik begrijp die oproep, want voedselvoorziening is vanzelfsprekend heel belangrijk voor onze samenleving", antwoordt Grapperhaus. "Een objectieve vitaliteitsbeoordeling bepaalt, zoals hierboven vermeld, of een proces wordt aangemerkt als vitaal proces en daarmee deel uitmaakt van de vitale infrastructuur." Het ministerie van Landbouw zal later dit jaar gaan kijken of de voedselvoorziening als vitale infrastructuur moet worden bestempeld.

"Hierbij moet wel opgemerkt worden dat hoewel voedselvoorziening heel belangrijk is, een proces pas vitaal is als de uitval van een individuele aanbieder leidt tot grootschalige gevolgen", benadrukt minister Grapperhaus.

Reacties (8)
31-05-2021, 10:53 door Anoniem
Kort: Stoppen met ‘de computer’ of hackers de schuld te geven bij het uitblijven van leveringen. Ménsen zijn verantwoordelijk.
31-05-2021, 11:58 door Briolet
Daardoor kregen kaasafdelingen van Albert Heijn de afgelopen dagen met lege schappen te maken hadden.

Ik overleef het wel een paar maand zonde kaas, dus zo vitaal is dit niet.

Bovendien zijn er zelfs kaasfabrikanten die op de landelijke TV adverteren om juist lokaal te kopen. Overal in Nederland zit wel zo'n lokale kaasboerderij waar je kaas kunt kopen. En anders wel een lokale kaasboer die de kaas uit de omgeving betrekt.
Zo snel leggen hackers de totale kaasproductie niet plat, want daarvoor zijn er te veel kaasboeren.

PS: heb ik de laatste dagen wat gemist en is er weer een hack geweest op de leverancier van AH? Medio april ging het daar ook al mis.
31-05-2021, 12:53 door Anoniem
Hmm, ik doe werkzaamheden voor o.a. klanten in de voedsel industrie en ik kreeg bij allen van hen al bij voorbaat een brief waarin ze aangaven dat ik werkzaamheden uitvoerde voor de kritieke business van Nederland en dus buiten de avondklok werkzaamheden moest kunnen uitvoeren.
Nu is voedsel industrie weer geen kritieke business?
Ik niet snap.
31-05-2021, 13:20 door Anoniem
Ik overleef het wel een paar maand zonde kaas, dus zo vitaal is dit niet.

En toekomstige incidenten kunnen natuurlijk enkel over kaas gaan, en niet een veel bredere impact hebben.

Hmm, ik doe werkzaamheden voor o.a. klanten in de voedsel industrie en ik kreeg bij allen van hen al bij voorbaat een brief waarin ze aangaven dat ik werkzaamheden uitvoerde voor de kritieke business van Nederland en dus buiten de avondklok werkzaamheden moest kunnen uitvoeren.
Nu is voedsel industrie weer geen kritieke business?

Kritieke business en kritieke infrastructuur zijn verschillende zaken. Jij hebt het over Corona beleid, hier gaat het over IT beveiliging.
31-05-2021, 13:38 door Anoniem
Ze zijn bang op een aanval van wappie en complotdenkers
tegen anti-vlees vlees bedrijven,en vegan producten,
"gezond" eten en synthetisch voedsel moet gestimuleerd worden
31-05-2021, 15:02 door Anoniem
Lijkt mij nogal logisch dat de voedselvoerziening bij de cruciale/vitale infra hoort.

Hopelijk zijn ze in de 2e kamer ook zo slim om dat in te zien, en kappen ze daarna ook met het wegpesten van de boeren uit Nederland. Want dat die zo in de problemen zitten vanwege een paar stikstofrekenmodellen is ook te gek voor woorden.

Duizenden mensen gaan wereldwijd dagelijks dood van de honger en wij willen het aantal boeren halveren. Knettergek.
31-05-2021, 16:15 door Anoniem
Door Anoniem: Hmm, ik doe werkzaamheden voor o.a. klanten in de voedsel industrie en ik kreeg bij allen van hen al bij voorbaat een brief waarin ze aangaven dat ik werkzaamheden uitvoerde voor de kritieke business van Nederland en dus buiten de avondklok werkzaamheden moest kunnen uitvoeren.
Nu is voedsel industrie weer geen kritieke business?
Ik niet snap.
De term vitale infrastructuur is een specifiek oormerk van het NCSC voor sectoren.
02-06-2021, 00:54 door Anoniem
Zouden we zorginstellingen, vaccin-, isotopen- en medicinproductie&distributie niet eerst vitaal maken?
Een onverstandige ambtenaar heeft die van de lijst gehaald ....."er waren toch genoeg andere instellingen...."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.