In de Verenigde Staten is een 41-jarige Russische man veroordeeld voor advertentiefraude waarbij hij bedrijven en adverteerders via een bot voor miljoenen dollars oplichtte. Een Amsterdams datacentrum speelde een hoofdrol bij de omvangrijke advertentiefraude.
Bij advertentiefraude betalen adverteerders voor impressies die niet door mensen maar door machines zijn gegenereerd. De verdachte en zijn handlangers deden zich voor als een legitiem advertentienetwerk. In werkelijkheid vervalste de bende zowel websites waarop advertenties werden getoond als de views die van mensen afkomstig zouden zijn. In totaal gebruikten de criminelen meer dan 6.000 domeinen die als legitieme sites werden voorgedaan.
Om de illusie te wekken dat echte mensen de advertenties op deze nepsites bekeken werden servers in datacentra in Amsterdam en Dallas gebruikt. Op deze servers was Methbot actief. Deze bot simuleert via een nepbrowser de activiteiten van internetgebruikers, zoals het scrollen door websites, het bekijken en stoppen van video's en doen alsof men op Facebook was ingelogd.
Tevens leaseden de verdachten meer dan 650.000 ip-adressen, waarbij meerdere ip-adressen aan de servers in de datacentra werden toegekend. Vervolgens registreerden de verdachten deze ip-adressen in naam van providers als Comcast en Time Warner Cable, waardoor het leek alsof de ip-adressen van thuisgebruikers waren. Het malafide advertentienetwerk wist zo miljarden views van advertenties te vervalsen, waardoor bedrijven meer dan 7 miljoen dollar voor advertenties betaalden die nooit door echte mensen waren gezien.
De verdachte, die zichzelf de "king of fraud" noemde, werd eind 2018 in Bulgarije aangehouden en begin 2019 aan de Verenigde Staten uitgeleverd, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. De strafmaat wordt op 17 september van dit jaar bekendgemaakt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.