De SP wil dat gemeenten stoppen met gebruik van nepaccounts om burgers te monitoren. Dat blijkt uit Kamervragen die zijn gesteld aan demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Recent gepubliceerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool liet zien dat Nederlandse gemeenten nepaccounts gebruiken om burgers op social media te volgen.
Via Facebook, Twitter en andere social media proberen de gemeenten om zicht op mogelijke ongeregeldheden te krijgen en fraude te bestrijden. Hierbij wordt soms ook de wet overtreden. Zo werkt bijna één op de zes van de ondervraagde gemeenten met nepaccounts. Alleen politie en inlichtingendiensten mogen deze methode onder strikte voorwaarden inzetten.
Het monitoren door gemeenten zorgde voor de nodige kritiek en Ollongren gaf aan dat zij met gemeenten in overleg zou gaan. Uit inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat gemeenten ondanks de kritiek toch blijven doorgaan met het monitoren. "U gaf aan bij de behandeling van de mondelinge vragen over dit onderwerp dat u het riskant vindt dat er te weinig kennis over de privacywetgeving is bij gemeenten. Als blijkt dat gemeenten de privacywetgeving willens en wetens overtreden, hoe is dan uw oordeel?", vraagt SP-Kamerlid Leijtens.
De minister moet ook duidelijk gaan maken of ze gemeenten die blijven doorgaan met het "oneigenlijk verzamelen van informatie over hun inwoners" gaat sanctioneren. Verder wil Leijtens weten of Ollongren al met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gesproken. Als laatste vraagt het SP-Kamerlid hoe de minister van plan is om ervoor te zorgen dat gemeenten zo snel mogelijk stoppen met het oneigenlijk verzamelen van informatie over hun inwoners. Ollongren heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.