Rond de negen procent van de mensen die een coronavaccinatie hebben ontvangen willen hun gegevens niet in de centrale database van het RIVM laten opslaan, zo laat het instituut tegenover het AD weten. Eerder stelde RIVM dat gegevens van tenminste 95 procent van de gevaccineerden in de centrale database moet komen om betrouwbare uitspraken te kunnen doen over de vaccinatiegraad en de effectiviteit van vaccins, om zo bijvoorbeeld de vaccinatiestrategie bij te sturen.
De data wordt verzameld in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS). In de database worden burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, naam, adresgegevens, reden van vaccinatie zoals medische indicatie, beroep of leeftijd, datum en plaats van vaccinatie en naam vaccin en serienummer voor een periode van minimaal twintig jaar opgeslagen.
Van mensen die geen toestemming geven worden ook gegevens vastgelegd, maar gaat het om een "anonieme set van gegevens", namelijk vaccinatiegegevens (vaccin, batchnummer, prikdatum, eerste of tweede prik), herkomst (Nederland, BES-eilanden en CAS-landen) en leeftijdscohort (drie cohorten). "Met deze informatie wordt het onder meer mogelijk om preciezer het aantal gezette vaccinaties te schatten", stelde demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in april.
De data in het CIMS wordt ook gebruikt voor het genereren van de qr-code van het coronapaspoort. Voor mensen die zijn gevaccineerd maar geen toestemming hebben gegeven om hun gegevens in de centrale database te registreren wordt aan een andere oplossing gewerkt zodat ook zij over een coronapaspoort kunnen beschikken.
Koepelorganisatie GGD GHOR meldt vandaag dat 1,1 miljoen registraties nog niet in het CIMS zijn verwerkt. "Op dit moment wordt hard gewerkt om de ontstane 'file' van gegevens te verhelpen zodat deze zo snel mogelijk alsnog met het RIVM worden gedeeld", aldus de koepelorganisatie.
De vertraging met de verwerking zou geen gevolgen moeten hebben voor het coronapaspoort van mensen. "Gegevens daarvoor worden straks ook rechtstreeks uit de databank van de GGD'en gehaald. Dit houdt in dat de mensen die aangegeven hebben geen gegevens met het RIVM te willen delen, eveneens hun Digitale Corona Certificaat (DCC) kunnen krijgen, automatisch via de GGD-database", zo laat GGD GHOR weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.