Door Olaf Winterkamp: Ik heb geen cijfers maar ik vermoed dat alleen nog in cloud backup service centra's HDD's nog algemeen goed zijn. Of is daarin ook al een verschuiving naar SSD's gaande?
Waarschijnlijk wel, maar veel rappe/grote harddisks hebben flash-geheugen als write-cache. Volgens eerdergenoemd draft artikel hebben zelfs veel van de onderzochte SSD's een "SLC" write cache, vermoedelijk om de burst-schrijfsnelheid op te voeren (waarom deze info ontbreekt in het final artikel, dat sowieso wat ingekort lijkt, weet ik niet). De vraag is of er in dat cachegeheugen "sectors" worden opgeslagen vóór versleuteling of daarna, en vooral in eerste geval, of ook die cache op veilige wijze wordt gewist bij een "secure erase".
Door Olaf Winterkamp: Is data opgeslagen in Flash geheugen an sich misschien niet volledig te verwijderen?
Natuurlijk kan dat door elk
fysiek geadresseerde "sector" (kleinste adresseerbare blok, vaak een macht van 2 bytes groot zoals 512 of 4096) te wissen; uiteindelijk is wear-leveling niets anders dan een vertaling tussen een logisch- en een fysiek bloknummer. Maar dat gaat ten koste van de levensduur van de SSD (elke cel ondersteunt ca. 10.000 - 100.000 schrijfcycli) en kost veel tijd. De vraag is ook wat je met "beschadigde" blokken moet doen; ook die kunnen nog reproduceerbare informatie bevatten. T.o.v. harddisks hebben SSD's veel meer spare sectors speciaal voor dit doel, dus zeker iets om niet klakkeloos te negeren.
Door Olaf Winterkamp: De producenten moeten hier open boek spelen. Maar wie gaat hen daartoe dwingen?
Afnemers moeten dat doen, gesteund door onderzoeksresultaten (die er helaas veel te weinig zijn).
Door Olaf Winterkamp: Interessant is hier de eis zoals vastgelegd m.b.t. data opslag: Security techniques — Extension to ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27002 ...
Die normen beschrijven een risico-gedreven aanpak, maar de meeste mensen hebben, in dit geval, geen idee van de risico's die zij lopen; de kans
lijkt klein dat een kwaadwillende de moeite gaat nemen om gegevens uit afgevoerde opslagmedia te achterhalen. Persoonlijk zou ik het zekere voor het onzekere nemen (bij vertrouwelijke en/of veel persoonsgegevens) door zoveel mogelijk fysiek te vernietigen.
Hoewel het beter is dan niets, denk ik niet dat een gaatje boren in af te voeren CD's/DVD's met vertrouwelijke informatie goed genoeg is (zie
https://isc.sans.edu/forums/diary/DIY+CDDVD+Destruction/27572/ en follow-up
https://isc.sans.edu/forums/diary/DIY+CDDVD+Destruction+Follow+Up/27602/), en dat geldt ook voor harddisks en SSD's. En, net als bij
supply-chains, doe je er verstandig aan om het secure afvoeren van media niet aan de eerste de beste hobbyist (al dan niet met zelfgemaakt certificaat van vakbekwaamheid) over te laten.
Door Anoniem: Bij grote bedrijven wordt meestal gewerkt met opslagsystemen met RAID 5 e.d. Voordeel van een systeem met meerdere disken is, dat de data verdeeld zit over al die disken.. Of net nu om HDDs of SSDs gaat, de data is versnipperd. Verkoop je de boel, dan verdeel je de disken op een andere manier over meerdere systemen en verkoop je die op verschillende momenten en/of aan verschillende partijen. De data is dan nagenoeg niet te herstellen, omdat die per definitie incompleet is.