Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen of datacenters als vitale infrastructuur moeten worden aangemerkt. Onderzoek dat het ministerie liet uitvoeren laat echter zien dat een beperkt aantal datacenters zo omvangrijk is dat zij als "te groot om te falen" moeten worden beschouwd. Datacenters zijn op dit moment nog niet aangewezen als vitale infrastructuur.
In januari kondigde demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken aan dat het kabinet vanuit het perspectief van de veiligheid en continuïteit van de Nederlandse digitale infrastructuur onderzoek zou laten doen naar de vraag of datacenters alsnog onderdeel moeten worden van de vitale infrastructuur. Door een reeks overnames zijn vrijwel alle datacenters rond Amsterdam in buitenlandse handen gekomen. Het gaat dan met name om Amerikaanse partijen.
In Nederland staan zo'n honderdveertig gebouwen die als datacenter fungeren. Volgens de onderzoekers bestaat er in diverse regio's in het land een gebrek aan keuze van datacenters, wat kan leiden tot een single point of failure, met mogelijk grote gevolgen op regionale schaal bij uitval. Verder is een beperkt aantal datacenters dermate omvangrijk dat zij als "te groot om te falen" moeten worden beschouwd.
"Het uitvallen van één of meer datacenters kan maatschappelijke ontwrichting tot gevolg hebben", waarschuwen de onderzoekers. Keijzer zegt dat een beleidsreactie op het onderzoek zal volgen. "Mede op basis van de rapporten, en gesprekken met de sector, zal ik verder verkennen en beoordelen of bepaalde aanbieders als vitaal of essentieel bestempeld moeten worden", laat de staatssecretaris weten. Ze hoopt de Tweede Kamer naar verwachting dit najaar hierover meer informatie te geven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.