Wanneer de overheid besluit om screeningsapps in te zetten om mensen bijvoorbeeld op ziekten te screenen moet er een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen worden gemaakt, zo stelt de Gezondheidsraad. Op verzoek van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid voerde de Gezondheidsraad onderzoek uit naar de inzet van apps voor de publieke gezondheid (pdf).
Of de overheid apps mag inzetten om ziekten bij mensen op te sporen hangt volgens de Gezondheidsraad in de eerste plaats af van de vraag of hiervoor überhaupt een overheidsinterventie gerechtvaardigd is. Naast de meer traditionele screening zoals bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker gaat het ook om screening door middel van apps.
In het advies richt de Gezondheidsraad zich ook op de inzet van apps bij de bestrijding van infectieziekten. "Bij het opsporen van (risicofactoren voor) een infectieziekte gaat het niet primair om individueel gezondheidsvoordeel dat moet worden afgewogen tegen de nadelen, maar om een collectief gezondheidsbelang. Maatregelen om een infectieziekte te bestrijden kunnen ingrijpen op de (keuze)vrijheid van mensen zonder dat zij er zelf direct voordeel van hebben", staat in het onderzoeksrapport.
De Gezondheidsraad merkt op dat de overheid al twee kaders heeft om de inzet van screeningsapps te beoordelen. Wel zijn er verschillende zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Zo is de werking van apps ten opzichte van klassieke screeningsmethoden lastig voor gebruikers te doorgronden. En door de grote hoeveelheden gegevens die apps kunnen opslaan ligt 'function creep' op de loer, waarbij de app gaandeweg ook voor andere doelen wordt ingezet.
"Hierbij is het grootste risico dat de privacy van de gebruiker wordt aangetast, omdat de geregistreerde gegevens voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor ze oorspronkelijk waren verzameld en geregistreerd. Daarnaast kunnen met de aantasting van privacy ook andere rechten of belangen in het geding komen", zo stelt de Gezondheidsraad.
In het uiteindelijke advies pleit de Gezondheidsraad om ethische aandachtspunten en de juridische eisen al vroeg in de ontwikkelfase mee te nemen als de inzet van screeningsapps wordt overwogen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het toepassen van privacy by design om misbruik van gegevens tegen te gaan en een ethics by design-aanpak om potentiële negatieve gevolgen te minimaliseren en fundamentele rechten en belangen te beschermen.
De Jonge laat weten dat hij het advies van de Gezondheidsraad verder zal bestuderen en binnen drie maanden met een kabinetsstandpunt over het advies komt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.