image

Politie Zeeland-West-Brabant: 2,4 miljoen euro schade door cybercrime

donderdag 12 augustus 2021, 10:08 door Redactie, 2 reacties

In slechts twee maanden tijd heeft de politie Zeeland-West-Brabant honderden aangiften en meldingen op het gebied van cybercrime ontvangen met een totaal schadebedrag van zo'n 2,4 miljoen euro. Het gaat dan om zaken als phishing, WhatsAppfraude en bankhelpdeskfraude.

Vooral het schadebedrag van juli, dat in vergelijking met de maand daarvoor sterk is opgelopen, valt op. In juni ontving de politie Zeeland-West-Brabant 272 aangiftes en 52 meldingen met een totaal schadebedrag van ruim 719.000 euro. In juli kwamen er in totaal 304 aangiften en 40 meldingen binnen met een totaal schadebedrag van meer dan 1.667.000 euro.

Het politiekorps zegt dat het lastig is om een precieze verklaring voor de stijging in juli te geven. "Maar het lijkt erop dat de start van de zomervakantie hier een aandeel in heeft. Het is dus belangrijk om ook in een drukke zomerperiode alert te blijven en niet zomaar op links te klikken of naar een 'bekende' geld over te maken."

Reacties (2)
12-08-2021, 11:46 door Anoniem
Straks is het 1 groep die doelbewust de boel overbelast.

Want ze zijn dan zonder meer de winnende partij.

Dus ik zou wel eens willen weten hoeveel partijen hier achter zitten. Maar dat soort info krijgen we nooit natuurlijk. Mits ze dat überhaupt helder krijgen.

2.4 miljoen euro in 2 maanden tijd dat is wel heftig. Heel heftig en over de 576 aangiftes en 92 meldingen.

Hoe verhoudt zich dit tot andere gemeentes/provincies? Dit kan mijn inziens de politie nooit aan.

Hoe kunnen we helpen als ze dat überhaupt willen?

Want als dit via buitenlandse websites gebeurt zijn de slachtoffers goed de sjaak.
13-08-2021, 08:53 door Anoniem
Hoe kun je helpen?

Ben je een bedrijf?
- zorg uiteraard voor alle technische en organisatorische maatregelen om te voorkomen dat je vatbaar bent voor criminele activiteiten (installeer software updates, heb procedures op orde, zorg voor goede anti-fraude processen en maatregelen etc).
- vooral de cybercrime teams hebben aandacht voor publiek-private samenwerking, heb je als bedrijf of branche een goed idee om cybercriminaliteit te voorkomen of te bestrijden neem dan contact op met de eenheid in de regio waar je zit. Wellicht kunnen jullie als branche samen met de politie brainstormen over de aanpak.

Ben je een professional en wil je vanuit je professie je kennis/ervaring met de politie delen? Wordt vrijwilliger! Zeker op cybercrime/IT vlak zijn er vrijwilligers die bijvoorbeeld ondersteunen bij het opnemen van aangiften, het delen van hun kennis binnen de politie of specifieke kennis zoals cryptovaluta of automotive bijdragen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.