image

EU-toezichthouder: browsegedrag niet gebruiken voor bepalen kredietscore

donderdag 26 augustus 2021, 14:14 door Redactie, 7 reacties

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS wil dat het verboden wordt om het browsegedrag van mensen te gebruiken voor het bepalen van hun kredietwaardigheid. Dat stelt de privacytoezichthouder in een opinie. De Europese Commissie is van plan om de bestaande regels voor consumentenkrediet te moderniseren. Dit vanwege de digitalisering en andere markttrends, zoals het toenemend gebruik van online verkoopkanalen en nieuwe vormen van consumentenkredieten.

Volgens de EDPS heeft het voorstel van de Europese Commissie een duidelijke impact op de vrijheden en rechten van individuen met betrekking tot het verwerken van persoonlijke data. Het gaat dan met name om het bepalen van iemands kredietwaardigheid en het doen van gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van automatische gegevensverwerking.

De privacytoezichthouder wil dat de Europese Commissie duidelijk maakt welke data wel en niet voor het bepalen van iemands kredietscore mag worden gebruikt. Het voorstel verbiedt al het gebruik van gezondheidsgegevens en socialmediadata. De EDPS wil dat dit wordt uitgebreid naar elke speciale categorie van persoonlijke data en het online browsegedrag van individuen.

"Het gebruik van persoonlijke data heeft een beslissende impact op iemands mogelijkheid om eerlijke toegang tot krediet te krijgen. Het bepalen van de kredietwaardigheid is nodig in het belang van zowel de crediteur als consumenten, en het is cruciaal dat er voldoende waarborgen zijn om ervoor te zorgen dat de persoonlijke data van personen goed is beschermd. In deze zin betekent databescherming ook consumentenbescherming", zegt EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiorowski.

Vorig jaar verscheen erop de website van het IMF nog een document waarin onderzoekers stellen dat de opkomst van internet het mogelijk maakt om allerlei niet-financiële consumentendata van individuen te gebruiken, zoals browsegedrag en online shoppinggedrag, of klantenbeoordelingen van online aanbieders. Daarbij wordt ook genoemd dat de literatuur suggereert dat dergelijke niet-financiële data waardevol is voor het maken van financiële beslissingen.

Image

Reacties (7)
26-08-2021, 14:58 door Anoniem
De Europese Commissie is van plan om de bestaande regels voor consumentenkrediet te moderniseren. Dit vanwege de digitalisering en andere markttrends, zoals het toenemend gebruik van online verkoopkanalen en nieuwe vormen van consumentenkredieten.

Volgens de EDPS heeft het voorstel van de Europese Commissie een duidelijke impact op de vrijheden en rechten van individuen met betrekking tot het verwerken van persoonlijke data. Het gaat dan met name om het bepalen van iemands kredietwaardigheid en het doen van gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van automatische gegevensverwerking.


Zucht.En daar gaan we weer.
Voor wie werken die gasten van de Europese Commsie nu eigenlijk.
Weten ze eigenlijk wel wie hun salaris betalen? (open deur)
Deze dames en heren, en hun adviseurs en ambtenaren, leven in hun ivoren toren te ver af van de maatschappij. Dat blijkt wel.
En er is, als burger, geen manier om ze te straffen of terug te fluiten.


Ik als consument zit niet te wachten op enige vorm van (gepersonaliseerde) aanbiedingen. Als ik iets nodig heb, dan ga ik zelf wel op zoek.
Ik wil mijn data NIET delen of laten gebruiken voor enige vorm van reclame, aanbiedingen, of (sociale) kredietscores.

Wanneer gaat de EU, met voorop de Eurpese Commissie, nu eindelijk eens de belangen van de burgers voorrang geven boven de belangen van de grote bedrijven?

Dan doe je als burger/consument al die moeite om je data prive te houden, en zodra je je rug keert, gooien politici de deuren weer wagenwijd open. Kun je weer extra muren op gaan trekken. Het is alsof je water naar de zee aan het dragen bent.
26-08-2021, 16:31 door Anoniem
Op het moment dat je uit de armoede bent en je zit in een lekkere dikke job dan kan de rest je niets meer schelen en ga je steeds verder van de maatschappij af staan en doe je mee met het macht spelletje..Je koopt steeds duurdere en mooiere en vooral veel spullen..
.
Op een verkrampte manier naar je dood toe werken door continu aan je pensioen te denken. Waar bij het nu niet telt en je constant in je eigen toekomst werkt.

Dan zijn ze met pensioen en horen ze zichzelf zeggen mijn werk is alles wat nu.

En je pretendeert dat je heel wat bent tot je weer ruw de werkelijkheid wordt ingetrokken.

Geen hobbies, nepvrienden, nepgesprekken, geldslurpende voertuigen en een vrouw die gaat scheiden omdat ze de ware liefde heeft gevonden? Vervolgens vrijwilligerswerk omdat je er bij wilt horen en ook niet hoort. Je creëerde je eigen schijnbestaan ...weg van je ware dromen en intensies.

Je hoort nergens bij en je was zelf bij. Fck het volk.

Zoiets?

De verrader ontmaskert zichzelf.

: )
26-08-2021, 16:32 door Anoniem
Die kunnen ook het vertrouwen terugwinnen in het nieuwe normaal of was het moraal?
26-08-2021, 17:08 door spatieman
browse gedrag ?
dus als je met internet explorer blijft werken krijg je geen lening ?
26-08-2021, 18:06 door Anoniem
Door spatieman: browse gedrag ?
dus als je met internet explorer blijft werken krijg je geen lening ?

Eerder dat als je je internetverkeer weet te maskeren, je geen lening meer krijgt
Want dan kunnen "ze" je geen (sociale) kredietscore geven.


Welcome in China 2.0. Made possible by the efforts of the European Comission.
Just give it some time.
27-08-2021, 03:22 door Anoniem
Jup, dit is meer een gevecht tegen privacy techniek dan wat anders.
Geen krediet score = afwijzing.

Dus mensen die hun privacy op enige manier willen bewaken zullen hier direct slachtoffer van zijn / worden gepushed hun privacy niet meer te beschermen.
27-08-2021, 08:55 door Anoniem
Een streven naar een neppe achterbakse samenleving uit boekdelen en recente historie.

Door Anoniem:
Eerder dat als je je internetverkeer weet te maskeren, je geen lening meer krijgt
Want dan kunnen "ze" je geen (sociale) kredietscore geven.

Dus gewoon kredietwaardig surf gedrag generen...
In weze bestaat de add-on voor de browser al om data graaiers op het verkeerde been te zetten, zij het deze andere bronnen zal moeten aanslaan.

We moeten nog oppassen met die idiote kronkels uit de Europese Commissie.
Daar we al die pipo van het D66 hebben, die het EU-lidmaatschap in de Nederlandse grondwet wil laten opnemen, terwijl een 1/3 van de bevolking aangeeft voor een Nexit te zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.