Door Anoniem: Door Toje Fos: Door Anoniem: En als er officiële misinformatie rondgaat. Wie bestrijden dat dan?
Heb je een concreet voorbeeld hiervan, want onze overheid doet zoiets niet! We zitten hier niet in Brazilië
Goh, toeslagenaffaire gemist, voor je beeld waar ook onze overheid toe in staat blijkt ?
Het begon met de vraag wie officiële misinformatie bestrijden. Bij de toeslagenaffaire was er een advocaat die het begon aan te kaarten, maakten twee volhardende kamerleden er werk van, deden de "MSM" mee (Trouw en RTL Nieuws onderzochten het, en alle belangrijke nieuwsmedia gaven het volop aandacht en werkten echt niet mee aan pogingen het onder de pet te houden).
Dus ja, "de overheid" kan wel degelijk ernstig de fout in gaan, en degenen die één groot complot zien negeren dat er wel degelijk krachten in de samenleving zijn die dat weer bestrijden, inclusief de "MSM" die ze zo wantrouwen.
Ik zet "de overheid" tussen aanhalingstekens omdat er niet één overheid is, er is een hele lappendeken aan overheden (landelijk, provinciaal, gemeentelijk), die weer uit lappendekens aan verschillende overheidsinstanties bestaan met eigen taken en vaak een behoorlijke ruimte om autonoom op te treden. We zien dat bij Defensie een aantal schandalen heeft plaatsgevonden waaruit blijkt dat die organisatie een probleem met het respecteren van de gezondheid en rechten van de eigen werknemers heeft. De toeslagenaffaire laat zien dat er het nodige mis is bij de belastingdienst. Er is zeker meer. Dat betekent niet dat elke geleding van de overheid ook zo is. Voorbeelden van alles wat goed gaat halen alleen het nieuws niet, dus dat valt niet op.
Bij de toeslagenaffaire speelt doorgeslagen wantrouwen van de overheid in de burger een hoofdrol. Ongenuanceerd uitgedrukt: wie zijn hand ophoudt is te beroerd om voor zichzelf te zorgen en die kan makkelijk een fraudeur zijn. Dit is een mentaliteit die in de VVD sterk is. Dat is een partij van superzelfredzame mensen die wat mij betreft overduidelijk een paar gapende gaten in hun bevattingsvermogen en mensbeeld hebben (en zij zullen op hun beurt ongetwijfeld vinden dat ik gapende gaten in mijn bevattingsvermogen en mensbeeld heb).
Maar kijk naar de verkiezingsuitslagen.
Heel veel mensen stemmen juist daarop. De VVD is zo groot omdat die mentaliteit volop in de Nederlandse bevolking aanwezig is. En in een democratie pakt het dan ook zo uit dat die mentaliteit een hoop invloed krijgt op hoe dingen gedaan worden, het wordt omgezet in beleid. En dus werd de afdeling van de belastingdienst die over toeslagen gaat ook overdreven wantrouwend en streng, zonder zichzelf nog daarin te corrigeren, met alle gevolgen van dien.
Democratie is geen garantie dat alles geweldig loopt. Het is een mechanisme dat helpt zorgen dat iedereen, ieder met zijn eigen wereld- en mensbeeld, een klein stukje invloed op het geheel kan uitoefenen. Als genoeg mensen domme of foute dingen willen dan gebeuren er in een democratie domme en foute dingen.