Door Anoniem: Heb ik ergens dat beweerd? Alleen dat de website gebouwd is met Google Chrome en chromium-achtigen 'in mind'.
Als ik terugkijk naar je eerdere reacties dan begon je met: "Niet ondersteund voor Firefox". Misschien moet je direct als je iets beweert wat duidelijker zijn in wat eigenlijk je gedachtengang is. Dat voorkomt misverstanden.
Het website ontwerp is dus niet voor de overige browsersmaken getest
Maar ik blijf van mening dat je uit die ene melding over een kleurinstelling alleen helemaal niet concluderen dat de website met alleen Chrome-achtige browsers 'in mind' is ontwikkeld, en dus ook niet vervolgens dat niet met andere browsersmaken getest is.
Ik beweer niet dat een kleurinstelling dit veroorzaakt. Waarschijnlijk was een test op browserbrede ondersteuning beter geweest.
Je had de informatie dat iets bij iemand in Firefox niet werkt, zonder dat duidelijk is wat voor instellingen en add-ons die heeft, en je had als extra informatie die ene melding gevonden over een gebruikte meta-tag die Firefox niet ondersteunt.
Je kwam tot je conclusie op basis van die twee gegevens. Maar die twee gegevens laten andere verklaringen toe, bijvoorbeeld add-ons die dingen blokkeren. Dan kan het dus over een website gaan die wel degelijk in Firefox werkt én keurig in Firefox getest is door de makers, en dan was jouw conclusie voorbarig.
Vermoedelijk de topicstarter heeft inmiddels aangegeven dat er geen extensies actief waren. Dát is iets dat erop wijst dat de webbouwers inderdaad niet met Firefox hebben getest. Maar dat je conclusie per ongeluk lijkt te kloppen maakt niet dat de gedachtengang die tot de conclusie leidde klopte, je deed je aanname op een moment dat nog niet duidelijk was dat andere mogelijke verklaringen geëlimineerd konden worden.
De kleurinstelling waar we het over hebben zit in een meta-tag, in HTML-code, niet in JavaScript. Die doet helemaal niets crashen in een browser die hem niet ondersteunt, daar wordt hij simpelweg genegeerd. Dat is geen toeval, HTML is van begin af aan ontworpen en doorontwikkeld vanuit de gedachte dat niet alles in alle browsers ondersteund wordt en dat de beste manier om dat af te handelen voor een browser is om er niet op stuk te lopen maar om het te negeren en door te gaan. Webontwikkelaars weten dat, en je treft in HTML volop dingen aan die niet in alle browsers werken. Deze kleurinstelling, die niet eens een instelling is maar alleen maar een
hint aan de browser, is overduidelijk iets dat zonder gevaar opgenomen kan worden. Daarom hebben webontwikkelaars geen enkele reden om het niet te gebruiken, en dus kan je uit het gebruik niet uit concluderen dat ze alleen alleen gericht zijn op browsers die het ondersteunen.
Safari ondersteunt het trouwens sinds enige tijd ook.
Dat iemand teveel heeft geblokkeerd via NoScript of uBlock of uMatrix kan ook negatief uitwerken op het functioneren. Kwestie van voldoende functionaliteit toestaan of de extensies in kwestie voor die site uitschakelen. Maar dan trackt of monitort men gewoon a priori teveel, terwijl de doorsnee gebruiker dat niet eens opvalt.
En dat is precies wat je nog niet kon uitsluiten toen je al een conclusie klaar had.
Mij ging het erom aan te geven, dat hier een Google Chrome browser ontwerp is ontworpen, de grootste gemene deler methode.
En mij ging het erom dat je dat nog helemaal niet kon concluderen op basis van de informatie die je voor die conclusie gebruikte.
Door Anoniem: Luntrus, wen er aan! De meeste site bouwers testen het op hun eigen omgeving en niet iedereen heeft alle varianten van browsers aan staan. Bovendien kan een opdrachtgever specificeren, dat het op browser X moet werken en niet wil dat er tijd (en dus geld) wordt gestoken in het testen met alles. "Want iedereen die ik ken, gebruikt toch Chrome".
Dat gebeurt allemaal ongetwijfeld. Wen eraan in de zin dat je de wereld echt niet perfect krijgt. Maar het is goed als niet iedereen zijn schouders ophaalt en dan maar op chrome overstapt. Als een deel van de mensen gebreken constateert, zorgvuldig nagaat dat het werkelijk het probleem is dat het lijkt te zijn (en juist omdat software heel ingewikkelde dingen voor je doet is het erg makkelijk om dingen die misgaan in je eigen configuratie aan te zien voor dingen die de software niet goed doet), en het dan meldt aan de verantwoordelijke, dan doe je iets dat helpt de situatie te verbeteren, en dat niet valt voor mij niet onder "wen er maar aan".