De overheid wil in de toekomst mogelijk vaker gezondheidsapps zoals CoronaMelder gaan inzetten, bijvoorbeeld in het kader van infectieziektebestrijding of bij bevolkingsonderzoeken. Verder moet er één breed gedragen landelijk toetsingskader voor gezondheidsapps komen. Dat laat demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer weten.
Naar aanleiding van de uitrol van de CoronaMelder-app heeft het kabinet de Gezondheidsraad gevraagd om een kader met criteria te ontwikkelen voor het gebruik van gezondheidsapps voor screeningsdoeleinden. Volgens de raad zijn de huidige kaders voor screening en infectieziektebestrijding geschikt om te gebruiken voor de inzet van gezondheidsapps. Verder stelt de raad dat dergelijke apps aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten voldoen.
In het advies noemt de raad ook app-specifieke aandachtspunten, waaronder privacy en security by design, toegankelijkheid en het vastleggen van de juridische grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens. "Ook bij de ontwikkeling van eventuele nieuwe gezondheidsapps, die door de Rijksoverheid zullen worden ingezet en/of ontwikkeld, zullen de door de Gezondheidsraad benoemde aandachtspunten als uitgangspunt worden genomen", merkt Blokhuis op.
Volgens de staatssecretaris zijn erop dit moment veel apps beschikbaar als hulpmiddel bij het bevorderen van de gezondheid. Blokhuis vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat ook het gebruik van algemene gezondheidsapps in goede banen wordt geleid. "Daarom heb ik het National eHealth Living Lab (NeLL) eerder al gevraagd om in samenwerking met veldpartijen te komen tot één breed gedragen landelijk toetsingskader voor gezondheidsapps." De staatssecretaris zal binnenkort laten weten welke vervolgstappen er zullen volgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.