image

Agentschap Telecom blij met verplichte veiligheidseisen voor IoT-apparaten

maandag 1 november 2021, 12:16 door Redactie, 4 reacties

Het Agentschap Telecom is blij met de verplichte veiligheidseisen voor IoT-apparten die vanaf halverwege 2024 gaan gelden. De Europese Commissie nam hier vorige week een besluit over. "Dit is heel goed nieuws voor Nederland", stelt Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom.

Volgens de toezichthouder heeft de Europese Commissie bij de totstandkoming van deze nieuwe regelgeving de inbreng van met name Nederland zeer ter harte genomen. De nieuwe eisen zijn onderdeel van de Radio Equipment Directive. Deze Europese richtlijn stelt verplichte eisen aan fabrikanten die in Europa apparaten op de markt brengen. Het gaat dan om eisen op het gebied van gezondheid, elektrische veiligheid en storingsgevoeligheid.

Nu zijn hier ook digitale veiligheidseisen aan toegevoegd. Apparaten die aan alle eisen voldoen mogen de bekende CE-markering dragen. Vanaf medio 2024 geldt de CE-markering dan ook voor de digitale veiligheidseisen. Apparaten die niet aan de eisen voldoen krijgen geen toegang tot de Europese markt.

"Het is nu aan de fabrikanten en importeurs om te zorgen dat er digitaal veilige apparatuur komt. En aan de consument om scherp te letten op de aanwezigheid van de CE-markering. Zo maken we samen Nederland digitaal veiliger", aldus Van Dijk. Het Agentschap Telecom dat toeziet op nalevering van de regels kan digitaal onveilige apparaten uit de handel halen.

De toezichthouder opende dit jaar een IoT-testlab om de digitale veiligheid van apparatuur te onderzoeken. Daarnaast startte het eerder al een meldpunt waar mensen onveilige IoT-apparaten kunnen melden. De informatie uit het meldpunt en het IoT-testlab wordt gebruikt bij de ontwikkeling van een toezichtsstrategie en voor de totstandkoming van Europese normen en eisen.

Reacties (4)
01-11-2021, 12:23 door Anoniem
Is IPv6 ook een eis eigenlijk?

Misschien niet meteen veiligheid-gerelateerd (hoewel daar wel iets van te vinden is), maar voor een goed functionerend IoT-landschap wel degelijk essentieel!
01-11-2021, 16:10 door [Account Verwijderd]
Dan kan de haven van Rotterdam vanaf halverwege 2024 voor 1/4 dicht.
Al die containerschepen met Chinese IOT meuk doen de EU dan niet meer aan.
Nu nog de co...co...cocaïnecontainers weren en Nederland is weer zo fris, proper en spic en span als Madurodam voor openingstijd.
01-11-2021, 22:36 door Anoniem
Door Anoniem: Is IPv6 ook een eis eigenlijk?

Misschien niet meteen veiligheid-gerelateerd (hoewel daar wel iets van te vinden is), maar voor een goed functionerend IoT-landschap wel degelijk essentieel!

Welnee! Dat was de droom van de IPv6 makers, alles een eigen adres zodat alles met alles kan communiceren.
Maar we zijn er al jaren achter dat dat helemaal niet gewenst is. En de huidige IoT die werkt op basis van "de cloud" die heeft helemaal geen apart adres per device nodig. Al je devices hebben permanent een https connectie met een of andere cloud server, dat loopt gewoon via je NAT router, en verzenden EN ontvangen hun commando's via die connectie.
Dat werkt PRIMA op IPv4. En heeft tevens het voordeel dat je NAT router als inkomende firewall werkt (JA dat doet ie!).
03-11-2021, 22:35 door Anoniem
"Het is nu aan de fabrikanten en importeurs om te zorgen dat er digitaal veilige apparatuur komt. En aan de consument om scherp te letten op de aanwezigheid van de CE-markering".
Het interesseert de consment niet of er een CE sticker op zit. Het moet goedkoop zijn. CE staat toch voor China Export?
Het is juist aan Agentschap Telecom om hier op toe te zien. Agentschap Telecom is een tandenloze tijger die zichzelf buiten spel heeft gezet door geen toezicht te houden, niet te controleren, laat staan op te treden. En nu kunnen fabrikanten en burgers het oplossen? Wat denken ze nu zelf?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.