image

Microsoft moet familie overleden man toegang geven tot zijn Hotmail-account

vrijdag 10 december 2021, 15:29 door Redactie, 7 reacties

Microsoft moet de familie van een man die in juli van dit jaar overleed toegang geven tot zijn Hotmail-account en OneDrive-account. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. De man kwam plotseling te overlijden en zijn ouders en zussen wisten dat hij in ieder geval over een Hotmail-account beschikte. Ze beschikten echter niet over de wachtwoorden van de man.

De ouders en zussen van de man vroegen Microsoft via een advocaat om toegang tot zijn accounts. Daarbij verstuurden ze ook een kopie van het paspoort van de man, een overlijdensbewijs, een notariële verklaring van het erfrecht en hun eigen paspoorten. Microsoft besloot de erfgenamen geen toegang tot het Hotmail-account te geven en blokkeerde het account begin november.

Daarop stapten de erfgenamen naar de rechter en eisten dat Microsoft de wachtwoorden van de overleden man zou verstrekken of toegang tot zijn accounts en data zou geven. Tegenover de rechter laat de Amerikaanse techgigant weten dat het niet aan de eisen kan voldoen, omdat deze situatie in het Nederlandse recht niet is geregeld, omdat er inlogpogingen uit diverse landen vanaf verschillende ip-adressen na het overlijden hebben plaatsgevonden en omdat Microsoft naar eigen zeggen op grond van de AVG rekening moet houden met de belangen van derden.

De rechter gaat daar niet in mee. De AVG is in Nederland niet van toepassing op overleden personen. Daarnaast heeft het techbedrijf niet aannemelijk gemaakt dat de Microsoft-overeenkomst een zodanig persoonlijk karakter heeft dat deze niet kan overgaan naar de erfgenamen. Ook stelde Microsoft dat de inhoud van een (e-mail)account geen goed is, maar dat is volgens de rechter niet relevant.

Wat betreft de belangen van derden gaat het hier over de waargenomen inlogpogingen. De erfgenamen bleken in september een oude laptop van de man te hebben geopend, waarna het e-mailaccount verscheen. Voordat zij echter de mailbox hadden kunnen inzien, was de batterij van de laptop op. Toen zij deze opnieuw hadden opgestart, konden zij niet meer in het account zonder wachtwoord.

Verder stelde Microsoft dat erin het e-mailaccount persoonsgegevens van derden zullen staan waar het als verwerkingsverantwoordelijke zorgvuldig mee om moet gaan. "Deze derden zullen auteursrecht hebben op deze e-mails, en hun persoonlijke belangen moeten wellicht worden beschermd vanuit het oogpunt van gegevensbescherming", aldus het techbedrijf. De rechter schoof ook dit verweer van Microsoft opzij.

Volgens de rechter hebben de erfgenamen groot belang om snel toegang tot de accounts te krijgen, onder meer om de nalatenschap af te wikkelen, meer te weten te komen over het overlijden van de man en zijn vrienden en bekenden te informeren. Microsoft moet dan ook het wachtwoord van het account resetten en aan tenminste één ander account (van een van de erfgenamen) de mogelijkheid bieden vervolgens een nieuw wachtwoord in te stellen.

De rechter stelde dat Microsoft aannemelijk heeft gemaakt dat het niet op een andere manier toegang kan verlenen, aangezien het bedrijf niet beschikt over het wachtwoord van de man. Als Microsoft de wachtwoordreset niet binnen twintig dagen uitvoert moet het een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen. Ook moet het bedrijf de proceskosten van de erfgenamen op zich nemen.

Reacties (7)
10-12-2021, 16:25 door Anoniem
Microsoft heeft een beetje vaag 'next of kin' proces, het lijkt alleen in Duitsland beter geregeld te zijn:
https://support.microsoft.com/en-us/office/accessing-outlook-com-onedrive-and-other-microsoft-services-when-someone-has-died-ebbd2860-917e-4b39-9913-212362da6b2f

Apple heeft een duidelijker beleid:
https://support.apple.com/nl-nl/HT208510

Google vereist een rechterlijk bevel dat is uitgevaardigd in de Verenigde Staten, dat lijkt me nogal een gedoe:
https://support.google.com/accounts/troubleshooter/6357590?hl=nl#ts=6357650
10-12-2021, 18:36 door Anoniem
Interessante casus! En bedankt voor de bovenstaande URL's.
11-12-2021, 11:51 door Anoniem
Misschien is het goed om hier eens wat beter naar te gaan kijken, en vanuit de regering de grote tech giganten te dwingen hier wat meer hulp in te verlenen?

maar ja... Wie hou ik voor de gek hier. De regering die hier aandacht aan gaat besteden??
11-12-2021, 13:02 door Anoniem
Google laat gewoon vanuit Nederland een verzoek indienen hoor: https://support.google.com/accounts/troubleshooter/6357590?hl=nl
11-12-2021, 13:50 door Anoniem
Alle berichten die ik hierover lees leggen de nadruk op toegang tot mail in een e-mail account. Terwijl het hier dus blijkt te gaan om een Microsoft Account voor toegang tot de oude laptop.

Als je je laat verleiden tot het activeren van een Microsoft Account op je computer, dan is vanaf dat moment de data op die computer niet meer van jou maar van Microsoft.

Zelfs een overlijdensbewijs beweegt Microsoft er niet toe om de nabestaanden toegang te geven tot dat account. Onder de vlag van privacy bescherming. Terwijl iedere politie agent ter wereld makkelijk toegang verkrijgt tot elk cloud account dus dat kan niet de reden zijn. De echte reden is Vendor Lock-in.

"You can check out any time you like. But you can never leave"
12-12-2021, 07:22 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien is het goed om hier eens wat beter naar te gaan kijken, en vanuit de regering de grote tech giganten te dwingen hier wat meer hulp in te verlenen?
Het is niet aan de regering om in individuele zaken op te treden, de regering gaat over wetgeving en beleid. Als een partij zich niet aan de wet houdt is het aan de rechter om daar een uitspraak over te doen. Afgaande op deze uitspraak is het al zo geregeld dat de techgiganten behulpzaam moeten zijn. Wat moet de regering dan precies veranderen?

maar ja... Wie hou ik voor de gek hier. De regering die hier aandacht aan gaat besteden??
De wetten waar de rechterlijke uitspraak op gebaseerd is zijn toch echt ooit als wetsvoorstel ingediend en aangenomen. Daar is dus aandacht aan besteed door regering en parlement.

Die wetten en de rechterlijke uitspraak die erop gebaseerd is bewijzen dat je ongelijk hebt: er wordt door regeringen wel degelijk aandacht aan dit soort zaken besteed. Je houdt jezelf voor de gek als je dat bewijs negeert en denkt dat die aandacht er niet is.
12-12-2021, 08:50 door karma4 - Bijgewerkt: 12-12-2021, 08:59
Door Anoniem: "You can check out any time you like. But you can never leave"
Kletskoek. Het gaat hier om een sleutel die de eigenaar / erflater had maar waar de afhandelaar geen toegang tot had.

Het burgerlijk wetboek regelt dat de toegang verleend dient te worden.
Zo wat moois zijn met de vergelijkbar bankrekeningenwaar de rechtmatige eigenaars geen toegang meer zouden kunnen krijgen. De bank is verplicht die te geven.

Hier speelt de privacy gekt dat iets wat op een computer staat zo geheim is dat het burgerlijk wetboek niet meer zou gelden.Het is niet de eerste zaak Facebook Google Apple
https://www.imore.com/apple-ordered-hand-over-icloud-content-parents-deceased-son
https://support.microsoft.com/en-us/office/accessing-outlook-com-onedrive-and-other-microsoft-services-when-someone-has-died-ebbd2860-917e-4b39-9913-212362da6b2f Deze is vreemd:
Customers in Germany may contact Microsoft customer support in order to be granted access to the account. Customers must provide proof of legal successorship and the following documentation:
Voor duitsland is de aansluiting met het burgerlijk wetboek al geaccepteerd.

Google https://support.google.com/accounts/troubleshooter/6357590?hl=en die snappen het nog niet.


Het gaat wel goed mis met blockchain en de sleutels, daar is geen aanspreekpunt voor.
Dan is het met bitcoin inderdaad you can never leave , de eigenaar van de piramide vaart er wel bij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.